BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Nekoga ste zaboravili? Bela kuća pripisala pobedu nad nacistima „Americi i Velikoj Britaniji“ u bizarnoj poruci na Dan pobede

RT: Nekoga ste zaboravili? Bela kuća pripisala pobedu nad nacistima „Americi i Velikoj Britaniji“ u bizarnoj poruci na Dan pobede
10.05.2020. god.


Bela kuća je obeležila pobedu nad nacističkom Nemačkom saopštenjem na Tviteru u kojem pozdravlja ulogu SAD-a i Velike Britanije, a da je pritom izostavila zemlju koja se najviše žrtvovala - Sovjetski Savez. Korisnici interneta ubrzo su priredili lekciju iz istorije.

"8. maja 1945. Amerika i Velika Britanija su pobedile naciste!" navodi se saopštenju Bele kuće objavljenom na službenom nalogu na Tviteru, zajedno sa snimkom ceremonije polaganja venaca.


„Američki duh će uvek pobediti. Na kraju se to i desi “, dodaje se u saopštenju.


Ni u nastvku saopštenja, ni u samom videu se čak ni ne pominju glavne zemlje saveznice, poput Rusije, koja je odigrala glavnu ulogu u trijumfu nad Silama osovine, bitkom za Staljingrad (23. avgusta 1942. - 2. februara 1943.), a koja se uveliko smatra prekretnicom u borbi protiv nacizma na kontinentu.

Uočljivo odsustvo Sovjetskog Saveza na ionako veoma oskudnoj listi zemalja - koje su, bar prema Beloj kući, zakucale poslednji ekser na kovčeg Trećeg rajha, izazvalo je ljutnju na Tviteru.


U pokušaju da osveže sećanje onih koji vode računa o nalogu Bele kuće, nekim teškim činjenicama iz davno prošlih vremena, korisnisi su preplavili istorijski izazovan tvit legendarnom fotografijom sovjetskog vojnika koji podiže zastavu nad Rajhstagom, a koja je tokom svih godina ostala simbol pobede Sovjeta i saveznika nad nacističkom Nemačkom.


Neki nisu mogli da ne reaguju na ono što se čini kao još jedan pokušaj (bilo namerno ili ne) Bele kuće da revidira istoriju pred očima cele "tvitosfere", ostavljajući poplavu komentara na postu Bele kuće.

Džeordž Samujel, viši istraživač u londonskom Institutu za globalnu politiku i autor knjige "Bombe za mir: NATO-ov humanitarni rat protiv Jugoslavije", smatra da bi takva poruka bila "nezamisliva" tokom predsedavanja Džona F. Kenedija 60-ih godina, kao i za vreme Ričarda Niksona (1969-1974).
 
„TO je degutantno saopštenje, uvreda istoriji i čovečanstvu. Ne bi bilo invazije SAD-a i Velike Britanije u Evropi da sovjetski narod nije slomio kičmu Vermahta ", primetio je Samjuel.

Sovjetski Savez je tokom rata izgubio oko 27 miliona ljudi, uključujući 8,7 miliona vojnika, što predstavlja najveći broj pogibija koje je pretrpela bilo koja zemlja uključena u neprijateljstva.

Nemačka vojska pretrpela je svoj najveći gubitak, oko 80 procenata ili procenjeno na četiri miliona vojnika na Istočnom frontu, dok je oko milion poginulo na Zapadnom frontu, otvorenom nakon što su s saveznici iskrcali u Francusku 6. juna 1944., događaju poznatom kao "Dan D."

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Global Look Press / dpa / Yevgeny Khaldei / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Od suda u Kaliforniji zatraženo je da prisili "Gugl" da ukloni "Telegram" iz svoje prodavnice "Plej stor", zbog tvrdnji da se aplikacija koristi za podsticanje nasilja. Pravni izazov odražava...

Odnosi Moskve i Teherana neće zavisiti od "hirova" Sjedinjenih Američkih Država koje pokušavaju da naruše partnerstvo dve zemlje uvođenjem nelegalnih sankcija, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Ako Sjedinjene Američke Države ukinu sankcije Iranu, Teheran će se vratiti primeni nuklearnog sporazuma (JCPOA) i dodatnom protokolu sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)

Rusija se nada da će se Sjedinjene Američke Države vratiti Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, što je uslov da Iran izvrši obaveze, rekao je ministar...


Moskva i Teheran zainteresovani su za potpuno obnavljanje nuklearnog sporazuma između Irana i drugih učesnika, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Danas je jedna od najvažnijih tema zadatak spasavanj...


Ostale novosti iz rubrike »