Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „SAD traće dragoceno vreme koje je Kina kupila!“ Peking osudio Vašington zbog „rasističke“ retorike oko koronavirusa

RT: „SAD traće dragoceno vreme koje je Kina kupila!“ Peking osudio Vašington zbog „rasističke“ retorike oko koronavirusa
21.03.2020. god.


Vašington je prebacio krivicu na Peking za sopstvene neuspehe u rešavanju epidemije Covis-19, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, osvrćući se na retoriku „kineskog virusa“ ironičnim izrazom 
"Trampova pandemija".


"Neki ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama pokušavaju da stigmatiziraju borbu Kine protiv epidemije i prebace svoju odgovornost na Kinu", rekao je novinarima portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang, osvrćući se na upiranjem prsta na Kinu od strane Trampa i drugih visokih političara, nakon što je u SAD-u virus nazvan "kineskim" i "vuhan".

 

"Ova praksa ignoriše ogromne žrtve koje je kineski narod dao da bi zaštitio ljudso zdravlje i bezbednost i nipodaštava kineske napore u doprinosu javnom zdravlju."

 

 


Tokom poslednja dva meseca Peking je pomogao SAD-u da kupi vreme u naporima da se bori protiv koronavirusa pružajući „pravovremene informacije“ i drugu pomoć, rekao je portparol, napominjući da je sam predsednik SAD-a to i te kako priznao tokom pres konferencije prošle nedelje. Ali većina te pomoći je otišla u propast, dodao Šuang.

"Šteta je, što su mnogi američki mediji i stručnjaci primetili, da su SAD protraćile dragoceno vreme koje je Kina kupila." Iako je Kina jedina zemlja koja je uspela da obuzda epidemiju, optužena je za suzbijanje informacija u ranim fazama epidemije Covid-19, koja je započela u gradu Vuhanu krajem prošle godine. Portparol je insistirao na tome da je zemlja preduzela "najopsežnije, najstrože i najopsežnije mere prevencije i kontrole", i da je bila "otvorena i transparentna" o virusu.


Šuang se osvrnuo i na brojne zajedničke sastanke američkih i kineskih zdravstvenih zvaničnika poslednjih nedelja, tvrdeći da je Peking dao svoj deo pomoći američkoj reakciji na smrtonosnu bolest, te da je ukazao Vašingtonu na odgovornost za njegove nedostatke u suzbijanju virusa.


"Nadamo se da će Sjedinjene Američke Države poštovati objektivne činjenice, poštovati međunarodno javno mnjenje, raditi svoje stvari ... prestati klevetati druge zemlje, preuzimati odgovornosti i igrati konstruktivnu ulogu u borbi protiv epidemije", rekao je Šuang.

Dok američki predsednik Donald Tramp tvrdi da fraza "kineski virus" uopšte "nije rasistička", navodeći da on koristi termin jednostavno zato što patogen "dolazi iz Kine", njegovo insistiranje na etiketiranju podiglo je obrve u Pekingu. U nizu saopštenja ranije u petak, kineski državni mediji Ksinhua naveli su da je naziv podmukao i uzvratili nazad sa svojim terminom izrugivanja, preimenujući izbijanje virusa u "Trampova pandemija".

 Izvor: 
Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Stringer / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Elon Mask, osnivač i CEO kompanije Tesla (kao i kompanije Space X) uspeo je da nadmaši Bila Gejtsa osnivača kompanije Microsoft - bar kada je bogatstvo u pitanju.   Mask je...


Mlada džez vokalistkinja Sofija Knežević bila je izuzetno produktivna tokom pandemije.   

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 21.476 osoba, od kojih su 6.842 nalaza pozitivna na koronavirus.


Medicinski deo Kriznog štaba je bio jednoglasan u predlogu rigoroznijih mera protiv koronavirusa, iako nije usvojeno sve što je predloženo, rekao je za RTS epidemiolog Predrag Kon dodajući da...

Od podne Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Zvečanskoj postaje kovid bolnica, saopštio ministar Zlatibor Lončar.


Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da se Srbija, nakon sedam godina pauze, uspešno vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine...


Ostale novosti iz rubrike »