Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Vulin poslao pismeno Vućiću u kojem zahteva da „preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništva”

Vulin poslao pismeno Vućiću u kojem zahteva da „preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništva”
14.03.2020. god.
"Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države"

Uskladu sa Ustavom Republike Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin, zbog ugrožene bezbednosti građana Republike Srbije na najvećem delu teritrije naše zemlje, uputio je pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kojem zahteva od predsednika da, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništva, prenosi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je danas, govoreći o zdravstvenoj krizi u Srbiji izazvanom pandemijom koronavirusa, izjavio da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

„Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države, zatim ga šaljemo u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje. Onda znate šta to znači. Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bisokopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici, i tako dalje”, objasnio je on na konferenciji za štampu upitan da li će biti uvođenja vanrednog stanj i da li se o tome trenutno razmišlja.

Vanredno stanje, prema njegovim rečima, podrazumeva najteže moguće mere. „Vanredno stanje zahteva potpunu izolaciju”, rekao je Vučić.

Predsedniku dostavljena procena rizika, potrebne hitne mere
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je to ministarstvo dostavilo predsedniku države i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću procenu rizika i pretnji po bezbednost Srbije i njenih građana koja zahteva donošenje hitnih mera iz njegove nadležnosti.

„Procena je da bi dalje širenje koronavirusa moglo značajno ugroziti zdavlje šire populacije stanovništva a time i dovesti u pitanje normalno odvijanje života u Srbiji, uključuju i funkcionisanje njenih institucija, javnih službi i privrede”, saopštio je Vulin na TV Pink.

Kako je Vulin rekao, iz navedenih razloga rizici i pretnje po bezbednost Srbije i njenih građana zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

„Predsednik je primio procenu Ministarstva odbrane i sada je na njemu da odluči kako i na koji način će iskorisiti svoja ustavna ovlašćenja i staviti u funkciju očuvanja života i zdravlja svih građana Srbije sve službe bezbednosti u našoj zemlji”, rekao je Vulin, prenosi Beta.

Politika


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Parlament Luganske Narodne Republike (LNR) usvojio je izmene Ustava, kojima se utvrđuje status ruskog jezika kao jedinog državnog jezika, prenose RIA Novosti. Pre toga u LNR-u su


Vrhovni lider Irana Ali Hamenei uporedio je pogibiju afroamerikanca Džordža Flojda sa ponašanjem Vašingtona prema drugim zemljama.

Američka televizija CBS Sports je postavila rusku legendu borbi bez pravila Fjodora Jemljanenka na četvrtu poziciju liste najboljih boraca mešovitih borilačkih veština, a Habiba Nurmagomedova na šestu, piše ...


Ako Peking nametne svoj novi Zakon o nacionalnoj bezbednosti Hong Kongu, Britanija će olakšati put do državljanstva za gotovo tri miliona stanovnika grada koji ispunjavaju uslove, saopštio je britanski...

Ministarstvo trgovine SAD pokrenulo je istragu o uvozu vanadijuma iz Rusije i Kine, a Vašington veruje da se u tom slučaju krše nacionalni interesi. Peticija američkih proizvođača vanadiju


Američki stejt department nikoga ne može da podučava o poštovanju ljudskih prava u sred talasa policijske brutalnosti prema novinarima koji izveštavaju o protestima u SAD, saopštila portparol Ministarstva sponjnih...


Ostale novosti iz rubrike »