Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Pentagon objavio mapu aktivnosti ruske mornarice

Pentagon objavio mapu aktivnosti ruske mornarice
12.02.2020. god.

Pentagon je objavio mapu na kojoj su prikazana područja, kako se navodi, povećane aktivnosti ruske i kineske mornarice. Dokument je objavljen u okviru pripreme američkog vojnog budžeta za fiskalnu 2021. godinu.

Navodi se da je primećena velika aktivnost Rusa na jugoistoku obale Sjedinjenih Američkih Država, na severu Atlantskog okeana i na Karipskom moru. Pored toga, ukazano je i na značajno prisustvo ruske mornarice na Arktiku.

Kina je, prema mapi, najaktivnija u Čukotskom, Južnom kineskom moru i zapadnom Tihom okeanu. Istovremeno, Pentagon nije naveo za koji se period mapa odnosi.

"Naši globalni protivnici nastavljaju da izgrađuju svoje mornarice i šire svoje oblasti operacija i međusobnu saradnju. Na primer, kineska flota je u poslednjoj deceniji porasla sa 262 na 335 brodova, dok Rusija nastavlja da ulaže u napredne podmornice sa tajnim sposobnostima", navodi se u dokumentu, prenose RIA Novosti.

Drugi američki rivali, uključujući Iran i Severnu Koreju, koriste „asimetrične mogućnosti“ kako bi posejali nestabilnost i nesigurnost“. Na šta se tačno misli, nije precizirano.

"Imamo mnogo toga da se branimo od sve efikasnijih pomorskih protivnika, što će stvoriti probleme našoj ekonomskoj sigurnosti i, verovatno, našem načinu života", navodi se u izveštaju.

Kako se navodi, za borbu protiv ovih i drugih pretnji, američka administracija je predložila povećanje budžeta za odbranu za fiskalnu 2021. godinu sa 738 na 740,5 milijardi dolara.


Povećavanje prisustva u okeanima jedan je od prioriteta ruske mornarice. Kao što je saopštio komandant ruske mornarice Vladimir Koroljev pre oko godinu dana, ruski ratni brodovi trebalo bi da se nalaze na važnim područjima, "u brojevima koji mogu eliminisati sve pretnje iz tih pravaca".
Intenziviranje NATO aktivnosti blizu granica Rusije, razmeštanje mornaričkih raketnih odbrambenih sistema i strateških nuklearnih sistema preciznog oružja u mornarici se smatraju pretnjama za bezbednost zemlje.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Aleksandr Galьperin/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Kompanija Sony predstavila je novi model kompaktne kamere namenjen prvenstveno kreiranju onlajn sadržaja.   


Jedinstvena Srbija predala je izbornu listu za lokalne izbore zakazane za 21.juna u opštini Vladičin Han.

Kineski parlament je u usvojio zakon o nacionalnoj bezbednosti kojim se dodatno osigurava bezbednost u Hong Kongu, a antikineski protesti u tom autonomnom gradu ponovo su počeli predlogom zakona. ...


SAD bi mogle da izvedu nuklearno testiranje u roku od „nekoliko meseci“ ako predsednik to zatraži, rekao je visoki zvaničnik Pentagona, sugerišući da bi „geopolitička pitanja“, koja se verovatno...

Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) ima konsenzus o davanju statusa posmatrača Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) i Zajednici nezavisnih država (ZND), izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...


Američki predsednik Donald Tramp najavio je na svom Twitter nalogu regulisanje ili čak gašenje nekih društvenih mreža. 


Ostale novosti iz rubrike »