Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Kako je živeti na NAJHLADNIJEM mestu u Rusiji?

Kako je živeti na NAJHLADNIJEM mestu u Rusiji?
08.02.2020. god.


Da li ste znali da je Rusija višestruki rekorder kada se radi o hladnoći?

Da li ste ikad videli šta se dešava sa stvarima na -50 stepeni Celzijusa?

Jakutija je najveći region u Sibiru koji zauzima petinu ruske teritorije. To je takođe i najhladnija republika u zemlji. U mnogim njenim krajevima zimi (od oktobra do aprila) temperatura pada ispod -50. Ali na kojem mestu je stvarno najhladnije?

Oba svetska rekorda najnižih zabeleženih temperatura na svetu (osim Antarktika) drži Jakutija. Ali za razliku od Antarktika, na kojem ne žive obični ljudi, u jakutskim naseljima ljudi žive čitave godine uprkos hladnoći.

Danas su dva mesta u konkurenciji za titulu najhladnijeg mesta na planeti: selo Ojmjakon (sa 500 stanovnika) i grad Verhojansk (nešto preko 1.100 stanovnika). Temperature u ovim mestima razlikuju se za oko 0,1 stepen.

1892. godine u Verhojansku je zabeleženo -67,6 stepeni, dok je 1933. godine termometar u Ojmjakonu pokazao -67,7 stepeni Celzijusa. Međutim, prema nezvaničnim podacima drugih meteorologa, 1926. godine u Ojmjakonu temperatura je pala na čak -71,2 stepena Celzijusa.

Kako god pogledate, ovde je vrlo hladno, a led brzo uzima vlast. U avgustu napolju može biti i 30 stepeni Celzijusa, a već u septembru temperatura pada ispod nule. Prosečna temperatura na ove dve lokacije od novembra do februara je -45!

Paradoksalno, Ojmjakon znači „nikad zaleđen” na jeziku Evena, starosedelaca Jakutije. U ovom rejonu zaista možete videti podzemne reke koje se nikad ne zalede, čak ni na -60.

Lokalni stanovnici su takođe otporni na mraz. Ovi jakutski konji dobro se osećaju na temperaturama od +40 do -60.

Neki stanovnici Jakutije čak zabavljaju promrzle turiste tako što se „kupaju u snegu”.

Ali posetioci koji nisu navikli na tako ekstremne hladnoće odmah dobiju tipičnu jakutsku „šminku”.

Takođe treba da vodite računa o svojim mobilnim uređajima. Svetski putnik Ilja Voskresenski savetuje da vam telefon uvek bude napunjen, da ga držite uz telo i da ga minimalno koristite na hladnoći. A za kameru, koja se odmah pokrije ledom, preporučuje da napravite zaštitu od polipene sa prostorom za hemijske grejače.

Važno je da izbegavate nagli pad temperature... ili će se kamera odmah zamagliti, a vlaga nije dobra za nju”, zapisao je on na svom Instagramu nakon što je učestvovao u ekstremnoj turi do najhladnijih mesta u Jakutiji pod nazivom „Osvajači hladnoće”, koja počinje krajem januara.

Ovogodišnji učesnici su zabeležili minimalnu temperaturu od -54 na Ojmjakonu, dok se u Verhojansku bilo „samo” -50,5. Imali su sreće!

 

Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ajar Varlamov / Sputnik / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Major dr Milan Pecić bio je nadupravnik svih vojnih bolnica u Valjevu, „gradu bolnici” 1915. godine u vreme epidemije pegavog tifusa, piše Politika


"Pored zdravstvenih i ekonomskih izazova, Crna Gora se istovremeno suočava sa grubom političkom destrukcijom usmjerenom protiv države i njenih institucija, od strane Srpske pravoslavne crkve, potpomognute pojedinim političkim akteri...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u našoj zemlji u poslednja 24 sata od koronavirusa preminula još jedna osoba, a potvrđeno je 34 novozaraženih.


Gradski odbor Jedinstvene Srbije sa ponosom ističe da se trudi da Palmin program sprovede  u Vranju kao sto se sprovodi u Jagodini. Program Jedinstvene Srbije su građani prepoznali u celoj...

"Ovih dana da se naša zemlja suočava sa nikad otvorenijom, orkestriranom kampanjom manipulacija iz Srbije, koju zdušno podržava dio lokalnih političara. Sve učestalije neprimjerene izjave srbskih zvaničnika, ali i...


Ruski borbeni piloti savladali su nove sposobnosti borbenih aviona pete generacije "Suhoj" Su-57, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Snimci testnih letova


Ostale novosti iz rubrike »