Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Hvala, ali zadržaćemo "majku" i "oca": Putin odbacio njihovu zamenu terminima "roditelj 1" i "roditelj 2"

RT: Hvala, ali zadržaćemo
30.11.2019. god.

Tokom rasprave o ruskom nacionalnom identitetu, predsednik Vladimir Putin pobrinuo se da uljudno, ali odlučno odbaci svaku zamenu tradicionalnih porodičnih struktura zamišljenim „naprednijim“ primerima primenjenim na Zapadu.


„Rekli ste da se reč `majka` ne može zameniti. Ispada da možda i može. U nekim zemljama zamenili su je rečju `roditelj broj jedan` i `roditelj broj dva`. Nadam se da se to ovde nikada neće dogoditi“, rekao je Putin u petak na sastanku Saveta za međunacionalne odnose, savetodavno telo Kremlja


Njegove primedbe usledile su kao odgovor poslaniku Viktoru Vodolatskom, koji je govorio o naporima na negovanju ujedinjujućeg identiteta među ruskom omladinom, a da pritom nije narušen nijedan drugi etnički, verski ili grupni identitet. Reči „majka“ i „roditelj“ funkcionalno su iste, ali nose vrlo različitu emocionalnu težinu, ustvrdio je Vodolatski, baš kao i „domovina“ i „zemlja“.

Smešući se dok je odgovarao, Putin je verovatno išao u zapadnom smeru. Jedno značajno mesto gde su majčinstvo i očinstvo zamenjeni u ime „socijalne jednakosti“ je Francuska, gde su u februaru takođe školski udžbenici izmenjeni, te u njima sada piše „roditelj 1“ i „roditelj 2“ kako bi se odrazila nova „porodična različitost“.

Određene porodice našle su se zaglavljene u „prilično staromodnim socijalnim i porodičnim modelima“, izjavila je u februaru Valeri Petit, zastupnik u većinskoj REM stranci predsednika Emanuela Makrona

Slična mjera je bila u toku u Italiji, ali je zamenik premijera Mateo Salvini vratio „majku“ i „oca“ na vladinim obrascima u aprilu. Nejasno je gde bi taj predlog mogao biti na dnevnom redu aktuelne vlade, koja je sastavljena u septembru da bi se Salvini isključio bez izbora, u još jednom pokazatelju demokratije EU u najboljem redu.

Nije iznenađujuće da su SAD predvodile put u "progresivnom" birokratskom govoru, a Stejt department je najavio da će zameniti "majku" i "oca" na zahtevima za pasoš 2011. godine, tokom Obamine administracije. Brenda Spradž, zamenik pomoćnika sekretara za usluge izdavanja pasoša u to vreme, ustvrdila je da je to posledica „promena u medicinskoj nauci i reproduktivnoj tehnologiji“.

LGBT aktivistička grupa "Savet za porodičnu ravnopravnost" nije ostavila nikakve sumnje u motive tog poteza, takođe, pozdravljajući promenu u „globalniji termin“ koji bi omogućio „mnogim različitim vrstama porodica“ da se osećaju prepoznatim. Ovo je bilo četiri godine pre nego što je Vrhovni sud SAD-a istospolne brakove utvrdio kao saglasne ustavnom pravu, imajte na umu.

Da budemo fer, majke i očevi nisu u potpunosti zamenjeni obrascima Stejt departmenta. Trenutno postoje dva unosa za „majka / otac / roditelj“, što je očigledno neprihvatljiva diskriminacija dece troje i drugih polimoromnih odnosa, koji i dalje ostaju nepravedno ilegalni prema oštrim američkim zakonima.

Dok zapadne grupe za "ljudska prava" možda spremaju krila da bi osudile Putinove primedbe kao još jedan primer „ugnjetavanja“ u Rusiji, one bi trebale da zadrže svoje konje pre nego što uberu te čekove lobiranja. Na sastanku je takođe razgovarano o prijemu i prihvatanju imigranata, osudi "neznanja i ekstremizma" i podršci autohtonim narodima Rusije, koji žive u boljim uslovima i u daleko većem broju od Indijanaca, treba reći.

To bi zakomplikovalo virtuelne igre i signale moralnosti koji plaćaju njihove račune, tako da ne bismo trebali zadržati dah.

Autor Nebojša Malić, RT
Izvor: Vostok / RT

 



  • Izvor
  • foto: © Global Look Press / Tim Hall / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Podgorica Molitveni hod ulicama glavnog grada Crne Gore predvodiće arhimandrit Sava (Janjić), iguman manastira Visoki Dečani. Litija će krenuti od Sabornog hrama Hristovog


Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu otvoreni su do 15. marta ove godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane...

Najnoviji ruski borbeni avioni MiG-35 moći će da slete u automatskom režimu, a odgovarajuća tehnologija je već napravljena, saopšteno je za RIA Novosti u pres službi korporaciji "MiG".


Rusija danas slavi Dan branilaca otadžbine. Nezvanično, u Rusiji se 23. februar obeležava kao dan muškaraca, bez obzira da li su u vojnoj službi ili ne.

Samo jednoj državi je pošlo za rukom da privremeno potčini Rusiju, ali ta država već odavno ne postoji. Kada govorimo o neprijateljima koji su pokušali da prodru u Rusiju i...


Nezadovoljni što su okrivili Rusiju samo za mešanje u izbore, američki zvaničnici tvrde da Moskva pokušava da „poseje razdor“ širenjem dezinformacija o koronavirusu i ulozi SAD u njegovom stvaranju...


Ostale novosti iz rubrike »