booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Zvuk Zemlje u koji udara solarna oluja progoniće vaše snove

RT: Zvuk Zemlje u koji udara solarna oluja progoniće vaše snove
21.11.2019. god.


ESA (Evropska kosmička agencija) je iskoristila četiri kosmičke letelice u orbiti koje su poznate pod nazivom "klasterska misija" kako bi pretvorila EM (elektromagnetno zračenje) iz solarnih oluja koje pada na našu atmosferu u zvuk, a rezultati će verovatno progoniti vaše snove još neko vreme.

Magnetosfera, magnetno polje koje stvara zemljino istopljeno jezgro, deluje kao štit za koji se misli da nas štiti od toplote, zračenjem nošenim sunčevim vetrom.


Naučnici su po prvi put snimili kako zvuči kada se te naelektrisane čestice odbiju od štita magnetosfere i obruše na dolazne čestice iza njih, stvarajući magnetoakustične talase. 
Rezultati zvuče kao kasne noćne more. Nepotrebno je reći da će neki slušaoci ovu „kosmičku muziku“ smatrati pomalo uznemirujućom.ESA je zabeležila ukupno šest solarnih oluja i tokom procesa otkrila da su talasi solarnih oluja mnogo složeniji nego što se ranije mislilo.

„Naše istraživanje otkriva da solarne oluje duboko modifikuju region foršoka (takozvana faza „pripreme“ glavnog zemljotresa)“, rekla je fizičar Lusil Turk sa Univerziteta u Helsinkiju u Finskoj, koja je predvodila međunarodni tim istraživača.

„Kao da oluja menja balans foršoka.“Solarni vetrovi duvaju nakon velike magnetne erupcije koja se dešava na površini Sunca, a takođe stvaraju aurore, poput aurora borealis, u magnetno vizuelnoj predstavi.

U normalnim, "mirnim" uslovima, magnetosfera proizvodi signal niske frekvencije.Naredna misija ESA-e sa solarnim orbiterom, koja bi trebalo da počne u februaru 2020. godine, pomoći će boljem razumevanju uslova koji stvaraju takve kosmičke disharmonije u prostoru iznad naše planete.
 
Krajnji je cilj da se razume solarno vreme, kako bismo u budućnosti mogli bolje pripremiti našu orbitalnu elektroniku i kosmičke letelice kojima upravljaju ljudi protiv bilo kakvih potencijalno katastrofalnih događaja.

Otkrića tima objavljena su u novom radu u časopisu "Geofizikal risirč leters".


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Ilustracija, © NASA Goddard Space Flight Center / Flickr/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Čak 85 procenata vinograda u svetu je ugroženo klimatskim promenama, navodi se u novoj studiji Nacionalne akademije nauka SAD.   Ako pros


Da dronovi ne služe samo za snimanje i fotografisanje iz vazduha, ili za zabavu, dokazuje novi VoloDrone.   Predstavljen u oktobru prošle godine, VoloDrone je sada dostupan na zapadnim tržištima, a...

Policija Londona (London Metropolitan Police) počela je da koristi pametne kamere sa prepoznavanjem lica građana.   Kamere su raspoređene na stratešk


Kategorija digitalnih pomoćnika, i kasnije telefona komunikatora je nekada bila veoma popularna, dok danas skoro i da nema smartfona sa punom QWERTY tastaturom (izuzetak je BlackBerry Key 2).

Da život može da bude zaista težak najbolje zna porodica Nikolić iz Mečkovca. Mira, majka troje dece i njen suprug su bez posla i suočavaju se sa teškom materijalnom...


Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa sveštenstvom služio je jutros na Savindan, 27. januara, Svetu arhijerejsku liturgiju  u manastiru Svetoga Save na Savinoj Glavici u Donjem Grblju.


Ostale novosti iz rubrike »