booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Situacija u Boliviji je anarhija, nešto što liči na Libiju - Putin

15.11.2019. god.


Vakuum vlasti u Boliviji doveo je zemlju do ivice katastrofe u libijskom stilu, upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Dok protesti proširuju na druge latinoameričke zemlje, Putin je pozvao lidere da koriste "zdrav razum".

Predsednik Evo Morales u utorak je pobegao iz Bolivije u Meksiko, nakon što su opozicioni lideri njegov ponovni izbor u oktobru proglasili lažnim. Opozicij se priuključila i bolivijska policija i vojska.
Potom je opozicioni senator Žanin Anjes sebe proglasila "privremenim predsednikom", bez glasanja ili priznanja većinske stranke Moralesovog Pokreta za socijalizam.

Demonstranti koji podržavaju Moralesa, ogorčeni očiglednim državnim udarom, sukobljavaju se sa policijom na ulicama La Paza,
a Anjesino držanje na vlasti je sve samo ne sigurno.


„Situacija je u zemlji je da nema rukovodstva ... Anarhija.
Nešto što liči na Libiju“, rekao je Putin.

"Iako izvana ne postoji direktna oružana invazija, zemlja je zapravo na ivici haosa.

Libijskog lidera Moamera Gadafija mučili su i ubili militanti koje je podržao Zapad 2011. godine, nakon „humanitarne“ intervencije i bombardovanja pod vođstvom NATO-a.
Njegova smrt odvela je u propast jednu od najbogatijih zemalja Afrike, a ogromne rezerve nafte u zemlji sada koriste razne vojne frakcije.

Komentarišući nemire u Boliviji i antivladine proteste u Čileu, Putin je primetio da se „u Latinskoj Americi stvari brzo menjaju“.

"Nadamo se da će zdrav razum i razumevanje interesa ljudi ovih zemalja, odgovornosti za građane, prevladati nad ličnim ili partizanskim ambicijama."

Putin je odavno kritičar Vašingtona koji se meša u poslove latinoameričkih zemalja pod takozvanom Monroovom doktrinom, koja celu zapadnu hemisferu tretira kao „dvorište SAD-a“, a ne kao suverene zemlje i partnere.
Sa podrškom Vašingtona opoziciji u Boliviji, on je istakao da u Latinskoj Americi „postoji upad izvana koji se dešava samo kada unutra nešto pođe po zlu“.

Koristeći primer neuspelih napora SAD-a da svrgnu  venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, Putin je predložio da se Zapad povuče i pusti građane Latinske Amerike da svoje probleme reše „sami“.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: (R) © Reuters / Kai Pfaffenbach; Reuters / Umit Bektas / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Vladimir Putin je odobrio novu vladu nakon ostavke prethodnog kabineta nazivajući je uravnoteženom. Iako je došlo do značajnih rekonstrukcija, ministri odbrane, spoljnih poslova i finansija zadržali su svoje...


Izaslanik Severne Koreje u Ženevi je upozorio da je denuklearizacija zemlje nemoguća ako SAD zadrže svoju „neprijateljsku politiku“, prisiljavajući Pjongjang da traži „novi put“ od obustavljenih bilateralnih razgovor

Širom Rusije i ove godine vernici su razbijali led na rekama i jezerima kako bi se za Bogojavljenje ritualno okupali u ledenoj vodi. Ove hrabre lepotice se nisu uplašile...


  Moskva ne smatra ispravnim da se dovodi u pitanje posvećenost Irana Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja, izjavio je za RIA Novosti zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.Ostale novosti iz rubrike »