BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Situacija u Boliviji je anarhija, nešto što liči na Libiju - Putin

15.11.2019. god.


Vakuum vlasti u Boliviji doveo je zemlju do ivice katastrofe u libijskom stilu, upozorio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Dok protesti proširuju na druge latinoameričke zemlje, Putin je pozvao lidere da koriste "zdrav razum".

Predsednik Evo Morales u utorak je pobegao iz Bolivije u Meksiko, nakon što su opozicioni lideri njegov ponovni izbor u oktobru proglasili lažnim. Opozicij se priuključila i bolivijska policija i vojska.
Potom je opozicioni senator Žanin Anjes sebe proglasila "privremenim predsednikom", bez glasanja ili priznanja većinske stranke Moralesovog Pokreta za socijalizam.

Demonstranti koji podržavaju Moralesa, ogorčeni očiglednim državnim udarom, sukobljavaju se sa policijom na ulicama La Paza,
a Anjesino držanje na vlasti je sve samo ne sigurno.


„Situacija je u zemlji je da nema rukovodstva ... Anarhija.
Nešto što liči na Libiju“, rekao je Putin.

"Iako izvana ne postoji direktna oružana invazija, zemlja je zapravo na ivici haosa.

Libijskog lidera Moamera Gadafija mučili su i ubili militanti koje je podržao Zapad 2011. godine, nakon „humanitarne“ intervencije i bombardovanja pod vođstvom NATO-a.
Njegova smrt odvela je u propast jednu od najbogatijih zemalja Afrike, a ogromne rezerve nafte u zemlji sada koriste razne vojne frakcije.

Komentarišući nemire u Boliviji i antivladine proteste u Čileu, Putin je primetio da se „u Latinskoj Americi stvari brzo menjaju“.

"Nadamo se da će zdrav razum i razumevanje interesa ljudi ovih zemalja, odgovornosti za građane, prevladati nad ličnim ili partizanskim ambicijama."

Putin je odavno kritičar Vašingtona koji se meša u poslove latinoameričkih zemalja pod takozvanom Monroovom doktrinom, koja celu zapadnu hemisferu tretira kao „dvorište SAD-a“, a ne kao suverene zemlje i partnere.
Sa podrškom Vašingtona opoziciji u Boliviji, on je istakao da u Latinskoj Americi „postoji upad izvana koji se dešava samo kada unutra nešto pođe po zlu“.

Koristeći primer neuspelih napora SAD-a da svrgnu  venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, Putin je predložio da se Zapad povuče i pusti građane Latinske Amerike da svoje probleme reše „sami“.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: (R) © Reuters / Kai Pfaffenbach; Reuters / Umit Bektas / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Svih 27 država EU je saopštilo da više ne priznaju Huana Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, uprkos pozivu Evropskog parlamenta od pre nekoliko dana da vlade bloka ne umanje...


Predsednik Vladimir Putin preporučio je Državnoj dumi da pripremi za razmatranje na prolećnom zasedanju nacrt zakona kojim se zabranjuje javno identifikovanje uloge SSSR-a i nacističke Nemačke, navodi se na...

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarao je telefonom sa pomoćnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja i razvoju saradnje dveju...


  Stručnjaci su započeli rad na produženju Sporazuma o stratšekom ofantivnom naoružanju (START 3)., saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u eteru TV kanala "Rusija 24".

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je, na Tviteru, da je potpisao Ukaze o proglašenju zakona nakon što ih je Skupština ponovo izglasala 20. januara 2021. godine.


Predsednik Vladimir Putin, u kontekstu subotnjih neodobrenih protesta u Ruskoj Federaciji, podsetio je na primer nereda u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se učesnicima zauzimanja Kapitola preti kaznama od 15...


Ostale novosti iz rubrike »