Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Stoltenberg: Ukrajina će se pridružiti NATO-u

Stoltenberg: Ukrajina će se pridružiti NATO-u
05.11.2019. god.


Ukrajina će se pridružiti NATO-u, rekao je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg u intervjuu za TV kanal "1+1".

"Svi saveznici složili su se da će Ukrajina postati članica NATO-a. Crna Gora se NATO-u pridružila tek pre dve godine, Severna Makedonija će za nekoliko meseci postati članica NATO-a, a to smo videli i pre pada Berlinskog zida. Poljska, baltičke zemlje - niko nije mogao da sanja ni da zamisli da će one biti u NATO-u ", rekao je Stoltenberg.


Takođe je obećao da će ova organizacija pomoći Kijevu da ojača reforme i modernizuje društvo kako bi ta zemlja mogla da se pridruži savezu.

Na pitanje novinara da li će NATO ostaviti Ukrajinu u „sivu zonu“ između Rusije i Evrope, Stoltenberg je rekao da je ova država jedan od 40 partnera saveza.

"Za neke zemlje partnerstvo je prvi korak ka članstvu. Ali za sve zemlje partnerstvo je odnos sa NATO-om na stalnoj osnovi. Treba shvatiti da postoji velika udaljenost između statusa `bez odnosa` i `punopravnog članstva` ", rekao je Stoltenberg, prenose RIA Novosti.

Dodao je da je za punopravno članstvo Ukrajine potrebno "razmisliti o tome šta organizacija može učiniti zajedno sa ovom državom.
Krajem oktobra, Stoltenberg je rekao da put za pridruživanje alijansi nije lak, a da oni koji to žele treba prođu kroz njega, što zahteva značajne reforme, ali da vrata NATO-a ostaju otvorena za Ukrajinu.


  • Izvor
  • Foto: © NIDS/NATO Multimedia Librar/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iz Kine je stigao novi virus ali ovog puta - za računare.  


Ukidanje kontrole ruske vojske nad skladištima municije u Pridnjestrovlju preti ozbiljnim incidentima, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka Ministarskog saveta ODKB-a. Podsetio

Moramo da razvijemo sopstvene mehanizme plaćanja, nezavisne od Zapada, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući pretnje da će Belorusija biti isključe iz sistema SVIFT. &


Mandatar Zdravko Krivokapić sutra će u crnogorskom parlamentu obrazložiti program i personalni sastav nove Vlade, prenosi RTCG

Od petka, 4. decembra, stupaju na snagu nove mere – ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 22.837 osoba, od kojih je 7.999 nalaza pozitivno na koronavirus.


Ostale novosti iz rubrike »