booking.com
Početna stranica > Novosti

„NASA“ zatražila od „Roskosmosa“ dodatna mesta letelicama „Sojuz“ za naredne dve godine

„NASA“ zatražila od „Roskosmosa“ dodatna mesta letelicama „Sojuz“ za naredne dve godine
31.10.2019. god.


Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo i kosmos SAD-a zatražila je od "Roskosmosa" dodatna mesta u kosmičkom brodu "Sojuz" za svoje kosmonaute 2020. i 2021. godine, rekao je novinarima generalni direktor ruske kosmičke državne korporacije Dmitrij Rogozin.

"Primio sam srdačno i informativno pismo od Brajdenstajna (šefa NASA-e) 
u kojem se on osvrće na određenu situaciju vezanu za činjenicu da postoji komercijalno kašnjenje komercijalnih brodova radi prevoza američkih posada na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS)", rekao je Rogozin.

Kako je objasnio šef "Roskosmosa", testiranja američkih komercijalnih brodova biće završena najkasnije do 2021. godine, tako da Rusija ide napred, ali da će biti primorana da "stisne" svoje posade.


"Na žalost, ovo narušava naše planove za set testova i eksperimenata na ruskom segmentu MKS-a. Moramo da žrtvujemo nešto smanjujući našu posadu da bi obezbedili prostor za naše američke kolege", dodao je on.


Pored toga, nakon NASA-inog zahteva, Roskosmos je odlučio da izdvoji novac za izgradnju dve dodatne kosmičke letelice "Sojuz", rekao je Rogozin.  • Izvor
  • Pogled na Sojuz sa Međunarodne kosmičke stanice, foto: © NASA/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

London očekuje od ruske Vlade detalje u vezi sa predlogom predsednika Rusije Vladimira Putina da se održi sastanak lidera Rusije, Kine, SAD, Francuske i Velike Britanije o rešavanju svetskih...


Na Svetosavskoj akademiji u Kotoru, u organizaciji Srbskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ Kotor 1839, besjediće Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski gospodin Metodije.

U molitvenom hodu za odbranu svetinja, a protiv nasilno usvojenog tzv. Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori, Beranci su se okupili, kao i prethodnih večeri, u impozantnom broju,...


U nedjelju, 26. januara, poslije molebna i litije, na platou Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, održaće se Svetosavska akademija, sa početkom u 20 časova.


Jubilarni, XX Međunarodni mini basket festival «Rajko Žižić» održava se u hali broj 3 Beogradskog sajma, od četvrtka, 23. januara, do nedelje, 26. januara 2020. godine. Festival je organizovalo...


Ostale novosti iz rubrike »