Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Pentagon će „pritisnuti saveznike NATO-a da sankcionišu Tursku“ zbog operacije u Siriji

RT: Pentagon će „pritisnuti saveznike NATO-a da sankcionišu Tursku“ zbog operacije u Siriji
15.10.2019. god.


Vojna operacija Turske na severoistoku Sirije "potkopala" je kampanju koju su predvodile SAD protiv terorista "Islamske države", saopštio je Pentagon, upozoravajući da će Vašington "pritisnuti" svoje NATO saveznike da sankcionišu Ankaru.

Optužujući Tursku za "podrivanje uspešne multinacionalne misije poraza `Islamske države`" u Siriji, američki ministar odbrane Mark Esper je najavio "namerno povlačenje" američkih snaga sa severoistoka Sirije.


"Posetiću NATO sledeće nedelje u Briselu, gde planiram da pritisnem ostale saveznike iz NATO-a da preduzmu kolektivne i pojedinačne diplomatske i ekonomske mere kao odgovor na ove jezive turske akcije."

 

"Predsednik Erdogan snosi punu odgovornost za potencijalni preporod `Islamske države`, moguće ratne zločine i rastuću humanitarnu krizu", upozorio je Esper, prebacujući odgovornost za "velike žrtve, izbeglice, uništenje, nesigurnost i rastuću pretnju američkim vojnim snagama“ isključivo na Tursku.

Dok je Turska nedeljama unapred obaveštavala američke i regionalne sile o svojim planovima za stvaranje takozvane „bezbednosne zone“ na severoistoku Sirije, pre nego što je prošle nedelje pokrenula operaciju „Mirono proleće“, SAD su kampanju okarakterisale kao bezobzirnu i neodgovornu operaciju, te su zapretile Ankari jakim sankcijama, te su najavile 50-postotno povećanje carina na čelik.

Nakon što je prošle sedmice povukao mali kontingent američkih snaga sa sirijsko-turske granice, američki predsednik Donald Tramp je zapretio je da će "uništiti" tursku ekonomiju ako zemlja "pređe granice", bez objašnjenja tačno koje će akcije sa strane Ankare pokrenuti to uništenje.

Kao članica NATO-a, Turska bi trebalo da bude zaštićena od jednostranih sankcija i drugih naoko proizvoljnih kazni. Međutim, Nemačka i Francuska su već obustavile prodaju oružja toj zemlji i malo je verovatno da će ostale članice saveza odbiti "pritisak" Vašingtona.

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan obećao je u petak da "neće zaustaviti ovu operaciju, bez obzira ko šta na to rekao", naglašavajući da se sukob Turske nije s Kurdima kao narodom, već sa "terorističkim" snagama.

Izvor: Vostok / RT

Čitajte više na 
Situacija u Siriji - iz minuta u minut


  • Izvor
  • Militanti koje podržava Turska u pograničnom gradu Tel Abiad, Foto: © Reuters / Khalil Ashawi / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ove godine Javna ustanova Narodni univerzitet u Vranju obeležava 65 godina postojanja i uspešnog rada.   Kulturno – prosvetnu misiju Narodni univerzitet je započeo 5. decembra 1955. godine pod nazivom Radnički...


Jedinstvena zastava 63. padobranske brigade na svom putu po Srbiji stigla je u Lazarevac. Dočekali su je pripadnici bratstva ove elitne brigade. Tom priliko odata je počast stradalim herojima...

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je danas Vojnu bolnicu Niš u kojoj je sve spremno za prijem kovid pacijenata i poručio da će ta bolnica...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 18.232 osobe, od kojih su 6.903 nalaza pozitivna na koronavirus.

Odbacivanje starih ideja, obrazaca i stereotipa nije lak test, ali za savremene menadžere i preduzetnike tehnološka transformacija je inspirativan izazov, kaže predsednik Vladimir Putin. &bd


Moralni i etički standardi, koje je čovečanstvo razvijalo milenijumima, trebalo bi da važe za internet u istom obimu u kojem se primenjuju u drugim oblastima, rekao je predsednik Vladimir...


Ostale novosti iz rubrike »