booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Pentagon će „pritisnuti saveznike NATO-a da sankcionišu Tursku“ zbog operacije u Siriji

RT: Pentagon će „pritisnuti saveznike NATO-a da sankcionišu Tursku“ zbog operacije u Siriji
15.10.2019. god.


Vojna operacija Turske na severoistoku Sirije "potkopala" je kampanju koju su predvodile SAD protiv terorista "Islamske države", saopštio je Pentagon, upozoravajući da će Vašington "pritisnuti" svoje NATO saveznike da sankcionišu Ankaru.

Optužujući Tursku za "podrivanje uspešne multinacionalne misije poraza `Islamske države`" u Siriji, američki ministar odbrane Mark Esper je najavio "namerno povlačenje" američkih snaga sa severoistoka Sirije.


"Posetiću NATO sledeće nedelje u Briselu, gde planiram da pritisnem ostale saveznike iz NATO-a da preduzmu kolektivne i pojedinačne diplomatske i ekonomske mere kao odgovor na ove jezive turske akcije."

 

"Predsednik Erdogan snosi punu odgovornost za potencijalni preporod `Islamske države`, moguće ratne zločine i rastuću humanitarnu krizu", upozorio je Esper, prebacujući odgovornost za "velike žrtve, izbeglice, uništenje, nesigurnost i rastuću pretnju američkim vojnim snagama“ isključivo na Tursku.

Dok je Turska nedeljama unapred obaveštavala američke i regionalne sile o svojim planovima za stvaranje takozvane „bezbednosne zone“ na severoistoku Sirije, pre nego što je prošle nedelje pokrenula operaciju „Mirono proleće“, SAD su kampanju okarakterisale kao bezobzirnu i neodgovornu operaciju, te su zapretile Ankari jakim sankcijama, te su najavile 50-postotno povećanje carina na čelik.

Nakon što je prošle sedmice povukao mali kontingent američkih snaga sa sirijsko-turske granice, američki predsednik Donald Tramp je zapretio je da će "uništiti" tursku ekonomiju ako zemlja "pređe granice", bez objašnjenja tačno koje će akcije sa strane Ankare pokrenuti to uništenje.

Kao članica NATO-a, Turska bi trebalo da bude zaštićena od jednostranih sankcija i drugih naoko proizvoljnih kazni. Međutim, Nemačka i Francuska su već obustavile prodaju oružja toj zemlji i malo je verovatno da će ostale članice saveza odbiti "pritisak" Vašingtona.

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan obećao je u petak da "neće zaustaviti ovu operaciju, bez obzira ko šta na to rekao", naglašavajući da se sukob Turske nije s Kurdima kao narodom, već sa "terorističkim" snagama.

Izvor: Vostok / RT

Čitajte više na 
Situacija u Siriji - iz minuta u minut


  • Izvor
  • Militanti koje podržava Turska u pograničnom gradu Tel Abiad, Foto: © Reuters / Khalil Ashawi / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Veličanstvena litija u Nikšiću. Hiljade nikšićana prisustovalo Krstovdanskoj litiji.


Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služiće na Bogojavljenje, u nedjelju, 19. januara sa sveštenstvom Svetu službu Božiju sa velikim vodoosvećenjem u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, sa...

Predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će otvoriti centar za arhivska dokumenta o Drugom svetskom ratu tokom sastanka sa veteranima i predstavnicima patriotskih organizacija u Sankt Peterburgu. „Zapušićemo pr...


Američko ministarstvo odbrane tvrdi da njihovo vojno prisustvo Irak čini sigurnijim i "prosperitetnijim", uprkos pozivima iračkih poslanika na odlazak svih stranih snaga iz zemlje i sve većim tenzijama sa...

"Srebrenica je stopostoni genocid, ali manji od genocida koji je Srbija uradila u Crnoj Gori 1918. i 1920. godine"


Nju Delhi razmatra učešće u ruskim naftnim i gasnim projektima na Arktiku jer bi saradnja sa Moskvom mogla da otvori ogromne mogućnosti za Indiju u regionu bogatim resursima. "Uspostavljamo saradnju...


Ostale novosti iz rubrike »