Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Rusija će uložiti sve napore da produži Sporazum o smanjenju strateškog oružja

09.10.2019. god.


Rusija će uložiti sve napore da produži Sporazum o smanjenju strateškog oružja koji ističe, rekao je novinarima direktor odeljenja za neširenje i kontrolu oružja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.


„Mi ni na šta ne stavljamo krst. Optimistično gledamo na rešavanja svih međunarodnih bezbednosnih problema“, rekao je Jermakov, govoreći o izgledima za produženje Sporazuma.

„Naravno, do trenutka prestanka ovog sporazuma u februaru 2021. godine činićemo sve moguće napore da se sa Sjedinjenim Američkim Državama dogovorimo o nekakvom mehanizmu, bilo privremenog produženja, ili produženja kako je predviđeno sporazumom, na pet godina. U svakom slučaju, ovaj sporazum je u ovom trenutku fundamentalan. Naprosto, ne postoji ništa drugo u oblasti realnog nuklearnog razoružanja“, naglasio je on.

Jermakov je dodao da će Rusija u okviru Prvog komiteta Generalne skupštine UN podneti svoj nacrt rezolucije o jačanju i razvoju sistema sporazuma o kontroli naoružanja, razoružanju i neširenju oružja.

U tom nacrtu rezolucije biće objavljen poziv svim državama da se vrate na razmatranje rešenja najvažnijih problema kontrole naoružanja.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, koji je potpisan 2010. godine, ostaje jedini aktuelni ugovor o ograničavanju naoružanja između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Njegovo dejstvo ističe u februaru 2021. godine i za sada Vašington nije objavio da li namerava da ga produži. Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da je malo verovatno da se ovaj sporazum produži, jer ima nedostataka. Rusija je izjavljivala da je spremna da o tome razgovara.


  • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Vladimir Astapkovič/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je danas da je početak rada nove kovid bolnice u Batajnici istorijski dan za Srbiju u svakom smislu, poručivši pritom da će...


Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je nazvao američke sankcije protiv gasovoda "Severni tok 2" nelojalnom konkurencijom. Ranije su se članovi Kongresa SAD usaglasili nacrt budžeta za odbranu,

Rusko-beloruske velike vojne vežbe „Zapad 2021“ biće održane u septembru 2021. godine, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.


Nacionalna skupština (donji dom parlamenta) Francuske podržala je rezoluciju kojom se vlada zemlje poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

Moskva je pristala na ključne američke zahteve u pokušaju da sačuva novi sporazum START u trci sa vremenom za produženje ugovora pre nego što istekne, rekao je ruski ambasador...


Zemlje sporazuma OPEK plus odlučile su da povećaju proizvodnju nafte od januara za 500 hiljada barela dnevno, zatim će države održavati mesečne ministarske sastanke, saopštilo je Ministarstvo energetike Kazahstana. ...


Ostale novosti iz rubrike »