Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Vojna parada povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine

Vojna parada povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine
01.10.2019. god.

 Kina je na vojnoj paradi povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine pokazala novu supersoničnu stratešku krstareću raketu DF-100 (Dongfeng-100) ili CJ-100.

 
U medijima se ranije pojavila informacija da ove rakete mogu da savladaju američke protivraketne sisteme i da pogode ciljeve na velikoj udaljenosti.
 
 
​U Pekingu je održana najveća vojna parada u njihovoj istoriji u kojoj je učestvovalo gotovo 15.000 vojnika Narodnooslobodilačke vojske Kine, 580 jedinica tehnike, 160 aviona i helikoptera.
 
 
Vojna parada na Trgu Tjenanmen u Pekingu trajala je 80 minuta i na njoj je prikazana kineska vojna tehnika razvijena u poslednjih 70 godina.  
 
Kineski predsednik Si Đinping održao je govor u kome je naglasio da će Kina ostati na svom putu mirnog razvoja, ističući da će vojska štititi suverenitet i bezbednost zemlje.
 
 
On je rekao da će vojska odlučno štititi kineski suverenitet, bezbednost i razvoj, kao i da će čvrsto podržati mir u svetu.
 
"Nikada nijedna sila ne može poljuljati Kinu ili zaustaviti kineski narod i naciju da napreduju", rekao je Si sa Trga nebeskog mira, gde je Mao Cedung na današnji dan proglasio osnivanje Narodne Republike Kine 1949. godine.
 
Takođe, naveo je da Kina mora održati trajni prosperitet i stabilnost u Hong Kongu i Makau, kao i promovisati miroljubivi razvoj odnosa sa Tajvanom, ali i "nastaviti težnju za potpunim ujedinjenjem otadžbine".
 
 
​Posle govora predsednik Si obišao je automobilom kolonu kineske armije dugu više kilometara.
 
Strani državnici nisu pozvani na paradu, ali su na bini bili ambasadori koji su na službi u Pekingu.
 
On je dodao da zemlja mora da održi trajni prosperitet i stabilnost u Hongkongu i Makau, kao i da promoviše mirni razvoj odnosa sa samoupravnim Tajvanom.


  • Izvor
  • foto: © Ruptly/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Dejtonski mirovni sporazum, kojim je okončan građanski rat u Bosni i Hercegovini (BiH) od 1992. do 1995. godine, i dalje ostaje na snazi, a pokušaji njegovog uništenja prete destabilizacijom...


Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o situaciji u Nagornom Karabahu, Libiji i Siriji, saopštila je kancelarija turskog lidera.

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov nazvao je sankcije Vašingtona protiv tri ruske kompanije diskriminatorskim potezom usmerenim na podrivanje njihovog ekonomskog potencijala.


Rusija ne isključuje mogućnost izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako druge države-potpisnice sporazuma ne budu ispunjavale svoje obaveze, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Narodna banka Srbije povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto. NBS,


Predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom o radu ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu i narednim koracima za pružanje humanitarne pomoći...


Ostale novosti iz rubrike »