Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Ekstremno testiranje“ automatske puške AK-74M

„Ekstremno testiranje“ automatske puške AK-74M
28.09.2019. god.


Koncern „Kalašnjikov“ objavio je snimak „ekstremnog testa“ automatske puške AK-74M, čiji je cilj bio da se testira snaga oružja tokom rafalne paljbe.


Za testiranje je pripremljeno 26 šaržera kapaciteta 30 metaka, pri čemu je testirana puška bila iz 2014. godine i već je imala neki stepen habanja. Specijalista koncerna gađao je neprekidnom rafalnom paljbom, menjajući šaržer jedan za drugim, sve do potpunog prestanka rada oružja.

Nakon 587 metaka, na testiranoj puški AK-74M polomila se cev u blizini prednjeg žleba, a na samom žlebu se pojavila vatra. Nakon hlađenja na automatu su otkriveni tragovi diskoloracije (površina oksidnog filma), istopili su se žleb i omotač cevi „kalašnjikova“ napravljeni od poliamida, cev oružja se iskrivila, a u šaržeru mu se zaglavio metak.

Istovremeno, zatvarač s mehanizmom udarne igle, ostali su netaknuti.

U koncernu "Kalašnjikov" je primećeno da, prema zahtevima Ministarstva odbrane, puška mora da izdrži 180 metaka u režimu neprekidnog pucanja. Ni ovaj stepen vatre nije normalan za oružje i pre ili kasnije dovodi do oštećenja oružja. Tako su stručnjaci koncerna ustanovili da AK-74M ne samo da ispunjava zahteve odbrambenog odeljenja, već ih i nadmašuje.

Jurišna puška kalašnjikov (AK) je kombinovano oružje usvojeno u SSSR-u 1949. godine. Pušku je razvio Mihail Kalašnjikov. Trenutno je AK i njegove različite modifikacije najčešće pešadijsko oružje na svetu.


  • Izvor
  • Foto: © TV Zvezda/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je danas da je početak rada nove kovid bolnice u Batajnici istorijski dan za Srbiju u svakom smislu, poručivši pritom da će...


Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je nazvao američke sankcije protiv gasovoda "Severni tok 2" nelojalnom konkurencijom. Ranije su se članovi Kongresa SAD usaglasili nacrt budžeta za odbranu,

Rusko-beloruske velike vojne vežbe „Zapad 2021“ biće održane u septembru 2021. godine, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.


Nacionalna skupština (donji dom parlamenta) Francuske podržala je rezoluciju kojom se vlada zemlje poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

Moskva je pristala na ključne američke zahteve u pokušaju da sačuva novi sporazum START u trci sa vremenom za produženje ugovora pre nego što istekne, rekao je ruski ambasador...


Zemlje sporazuma OPEK plus odlučile su da povećaju proizvodnju nafte od januara za 500 hiljada barela dnevno, zatim će države održavati mesečne ministarske sastanke, saopštilo je Ministarstvo energetike Kazahstana. ...


Ostale novosti iz rubrike »