Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Pet zemalja će do kraja godine povući ili suspendovati priznanje takozvane države Kosovo

27.09.2019. god.
Završeno je učešće srpske delegacije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na Generalnoj skupštini UN. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je bio deo delegacije, kaže da su bili veoma uspešni dani, jer su ostvareni svi ciljevi zacrtani pre Generalne skupštine. Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će najmanje pet zemalja suspendovati priznanje Kosova do kraja godine, poručio je Dačić.

Ivica Dačić je istakao da su predsednik Vučić i on imali sastanke sa predstavnicima 92 zemlje i sa više od 20 međunarodnih i regionalnih organizacija. "U proseku smo imali 25-30 sastanaka dnevno", dodao je Dačić.


Ivica Dačić i Redžep Tajip Erdogan

Ivica Dačić i Redžep Tajip Erdogan

"Efekat našeg boravka ovde je veliki. Svima je postalo jasno da je Srbija ojačala svoj ugled i međunarodnu poziciju. I sam govor predsednika Vučića bio je izuzetno dobro propraćen i primljen. Ostvaren je niz sastanaka sa najvažnijim zemljama sveta i to je od velikog značaja za ojačanje našeg međunarodnog položaja", naveo je Dačić.


Podsetio je da je Vučić imao sastanke sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, nemačkom kancelarkom, ruskim ministrom Lavrovim. "Ovo govorim jer želimo da definišemo krug najvažnijih zemalja koje mogu da imaju veliku ulogu u daljem razvoju političke situacije u našem regionu, pre svega kada je reč u odnosima s Prištinom", tvrdi Dačić.


"Dakle, ostvareni su veoma važni sastanci za zemljama koje su vodeće u međunarodnoj zajednici gde se videlo da postoji izuzetno razumevanje. To se videlo i na sastancima sa predstavnicima američke administracije, ne samo sa predsednikom Trampom, već i na sastancima sa Rikerom i Palmerom", rekao je Dačić.


Ukazao je da je on imao priliku da sretne predsednika Francuske Emanuela Makrona koji je sam rekao da čeka izbore na Kosovu i da će se onda aktivnije uključiti u rešavanje problema u odnosima sa Prištinom tj. u nastavak dijaloga.


Susret Emanuela Makrona i Ivice Dačića

Susret Emanuela Makrona i Ivice Dačića

"Makron mi je preneo da je izuzetno zadovoljan prijemom u Beogradu, izrazio sam mišljenje koje delimo predsednik i ja, da je poseta Makrona bila jedna od najboljih poseta u poslednjih dvadesetak godina", rekao je šef srpske diplomatije.


Naglasio je da je na sastanku sa Rusima sa njihove strane jasno iskazana podrška.


"Ja sam se sreo sa ministrom inostranih poslova Nemačke, Kine, Francuske. Dakle sa najvažnijim zemljama koje su bitne za tokove svetske politike imali smo izvanredne sastanke s njima", dodao je Dačić.


Ukazao je da je jedan od ciljeva bio da razgovaraju sa zemljama koje su priznale Kosovo, kako bi one preispitale svoje odluke. "Sa velikom sigurnošću mogu da kažem da će najmanje pet zemalja suspendovati priznanje Kosova do kraja godine", rekao je Dačić.


"Cilj nam je bio i da osnažimo naše prijatelje da ostanu na tom principu nepriznavanja Kosova i da poštuju teritorijalni integritet Srbije i u tim sastancima smo dobili uveravanja da nikakve promene stava neće biti. Svaki naš razgovor je bio i vezan i za Interpol i iz njih smo sigurni da Kosovo nema šanse da postane članica Interpola ni na ovom zasedanju u Čileu", rekao je Dačić.


Šinzo Abe i Ivica Dačić

Šinzo Abe i Ivica Dačić

Kada je reč o regionalnim pitanjima, kako kaže Dačić, jedan od ciljeva je bio da se Srbija nametne sa svojim inicijativama kao regionalni faktor stabilnosti, pomirenja, kao lider u regionu.


"Mislim da je ideja koju je predsednik Vučić lansirao u razgovorima sa Ramom i Zaevim o zajedničkom tržištu, ekonomiji, putovanjima bez pasoša – sve je to Srbija odavno predlagala, ali nije bilo dobrih političkih odjeka od strane nekih zemalja u regionu", naveo je ministar, prenosi RTS.


Podsetio je da je predsednik Vučić upotrebio slogan koji je bio moto svih naših političara između ostalih i kralja Aleksandar Karađorđevića – "Balkan balkanskim narodima". "Time se želi reći da ukoliko bi balkanski narodi sami rešavali svoje probleme, bez negativnih uticaja sa strane, da bi za sve nas bilo mnogo bolje", objasnio je Dačić.


"Mogu da kažem da smo postigli izvanredan uspeh, da smo dobro funkcionisali kao tim i da ćemo nastaviti sa ovakvom zajedničkom spoljnom politikom i uspešnim predstavljanjem naše zemlje i u narednom periodu", izjavio je na kraju boravka u Njujorku šef srpske diplomatije.  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Dezinformacije koje se šire o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti su namjerna provokacija, za koju je prije svega odgovorna Moskva, rekao je u intervjuu za "


Turski predsednik Redžep Taip Erdogan obećao je da neće povući turske snage iz sirijske provincije Idlib i rekao da će njegov predstojeći telefonski razgovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom...

Broj ruskih turista u Srbiji tokom prošle godine premašio je očekivanja, rekla je zamenik ministra kulture Rusije Olga Jarilova za RIA Novosti. U Beogradu je u četvrtak otvorena 42. Međunar...


Incident s napadom militanata u Siriji uz podršku Turske krši sporazume Ruske Federacije i Turske o razgraničenju opozicije i terorista i rizikuje

U Herceg Novom je sinoć poslije molebna koji su Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj služili otac Igor Balaban, paroh cetinjski, đakon Dušan Bigović, profesor Cetinjske bogoslovije, đakon Uroš Stojanović...


Protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije, danas je zamolio pojedine novinare da ne obmanjuju javnost u pogledu njegovih susreta i sastanaka koje ima sa različitim ličnostima, poručujući da svim...


Ostale novosti iz rubrike »