booking.com
Početna stranica > Novosti

Gutereš: Ustavni odbor Sirije sastaće se tokom narednih nedelja

Gutereš: Ustavni odbor Sirije sastaće se tokom narednih nedelja
25.09.2019. god.

Ustavni odbor Sirije sastaće se tokom narednih nedelja, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

„Drago mi je što mogu da objavim da je postignut sporazum između Vlade Sirije i sirijske pregovaračke komisije o poverljivom, uravnoteženom i sveobuhvatnom ustavnom odboru, koji će podržati UN u Ženevi“, rekao je Gutereš.

„Moj specijalni izaslanik (za Siriju, Geir Pedersen) doprineo je sporazumu u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti 2254 (iz 2015) i sazvaće ustavni odbor u narednim nedeljama“, dodao je generalni sekretar.

„Cenim diplomatsko učešće vlada Rusije, Turske i Irana za pružanje podrške (usmerene na) postizanje sporazuma“, dodao je Gutereš.

On je napomenuo da veruje da stvaranje odbora može i treba da bude početak političkog izlaska iz sukoba prema rešenju koje će odgovoriti na legitimne želje svih Sirijaca.

Gutereš je 18. septembra izjavio da je između svih strana postignut dogovor u vezi sa sastavom ustavnog odbora Sirije i da je u toku rad na utvrđivanju mandata ovog organa.

Od 2011. godine traje građanski sukob u Siriji. Godine 2014. počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, koji svoje operacije protiv DAEŠ-a u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara Asada od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila o porazu DAEŠ-a i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

Trenutno je na prvom planu političko rešenje, obnova Sirije i povratak izbeglica.

Rešavanje situacije u Siriji se razmatra na Astanskoj i Ženevskoj platformi, a Kongres sirijskog nacionalnog dijaloga održan u Sočiju 30. januara 2018. bio je prvi pokušaj okupljanja širokog spektra učesnika na jednoj pregovaračkoj platformi. Glavni rezultat Kongresa bila je odluka o formiranju ustavnog odbora koji će raditi u Ženevi i čiji osnovni zadatak treba da bude priprema ustavne reforme.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut


  • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Sergeй Pяtakov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Stvaranje javno dostupnog ruskog arhivskog centra posvećenog Drugom svetskom ratu će otkloniti mogućnost da se u narednim decenijama iskrivljava istorija, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.


Ne znam gde teorija smešta početak imperijalizma, ali posezanje za tuđim dobrima i teritorijama postoji otkad postoji ljudska vrsta, pa čak i druge žive vrste, osim nekih bezazlenih i...

Milo Đukanović kaže da masovni protesti zbog Zakona o veroispovesti, koje vidi kao u suštini "političke", mada "obučene u crkveno ruho, sa naglašenim prosrbskim predznakom, ne mogu ugroziti vlast,...


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da je konferencija o Libiji u Berlinu važan korak za rešavanje situacije u toj zemlji i rekao da Ankara namerava da na njoj...

Teheran će preispitati svoju saradnju sa Međunarodnom nuklearnom agenciju za nuklearnu energiju (IAEA) ako EU uvede „nepravedne“ korake u vezi s Nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, koji su SAD...


Bivši premijer Dmitrij Medvedev je u intervjuu za Prvi kanal objasnio zašto je donesena odluka o ostavci vlade. "Prva i najvažnija stvar koju sam rekao kada smo se sreli sa...


Ostale novosti iz rubrike »