Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Misteriozni magnetni impulsi i mogući dokazi podzemne vode na Marsu

RT: Misteriozni magnetni impulsi i mogući dokazi podzemne vode na Marsu
21.09.2019. god.


Mars možda krije vodu duboko ispod svoje površine, otkrio je NASA-in modul "INsajt", a magnetno polje planete ima svoj život, pulsirajući u ponoćnim udarima na način koji je potpuno različit od svega što se nalazi na Zemlji.

Na Marsu bi moglo biti tečne vode - na desetine kilometara unutar planete, prema magnetnim merenjima modula, koji istražuje Mars od sletanja u novembru. Čini se da magnetometar sonde registruje električno provodljivi sloj do 62 milje ispod površine, nešto slično kao što se voda duboko u Zemlji otkriva pomoću korištenja magnetometra na Zemlji.

Nažalost za koloniste Marsa željne saznanja da li zaista ima vode, modul može da buši samo 16 stopa ispod površine, ostavljajući potencijalnu oazu nedokučivom.

U drugom intrigantnom otkriću, prema merenjima, magnetno polje crvene planete misteriozno vijuga u ponoć, te je utvrđeno da je polje 20 puta jače od onoga što je zabeleženo na osnovu prethodnih orbitalnih merenja, a impulsi traju dva sata.

Naučnici sumnjaju da izbočina u slaboj magnetnoj ovojnici koja okružuje planetu "čupa" površinsko magnetno polje te prouzrokuje jeziva pulsiranja svake noći u ponoć.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Površina Marsa, foto: © Global Look / NASA & RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Masovna vakcinacija protiv koronavirusa u Rusiji trebalo bi da počne pre Nove godine, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Ne mogu reći tačan datum. Zadatak je taj da se osigura...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 21.569 osoba, od kojih je 7.606 nalaza pozitivno na koronavirus.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je, na današnji dan, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih,...


Dan je ranije objavio da su lideri koalicija Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, u susret...

Norveška kompanija za sertifikaciju gasovoda „Severni tok 2“ Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd (DNV GL), napustila je projekat zbog pretnji sankcijama od strane SAD-a.


Ruska hipersonična raketa Cirkon testirana je u vodama Severnog ledenog okeana, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Raketa se lansirala sa fregate projekta 22350 „Admiral flote Sovjetskog Saveza


Ostale novosti iz rubrike »