Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Episkop Joanikije: Crnogorska vlast sprovodi okupacioni program

21.09.2019. god.


"Aktuelna crnogorska vlast, kroz kulturnu politiku, i onu koja se dotiče vjere, sprovodi okupacioni program. Da li izvršava program nekog drugog ili izvršava svoju politiku, svejedno je. Svodi se na isto. Iste su namjere – da se promjeni identitet i istorija ovog naroda, kao što je Austrougarska imala namjeru da u vrijeme okupacije potisne, izbriše ili prekroji istoriju Crne Gore. Tako, zapravo, rade današnje vlasti i, u svakom slučaju, sprovode okupacioni program Austrougarske monarhije i Italije iz vremena Prvog i Drugog svjetskog rata. To je više nego očigledno."


Ovo je u Beranama na manifestaciji „Moja ćirilica“, koju su organizovali Matica srbska – Društva članova u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Berane, kazao episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

On je istakao da bi, kada je riječ o ćirilici, naročito u svijetlu velikog jubileja – osamstogodišnjice SPC i nastanka ćiriličkog pisma, bilo primereno govoriti o njenom duhovnom, kulturološkom, prosvetnom značaju.

"U praksi je sasvim drugačije. U svim državnim institucijama Crne Gore koristi se isključivo latinica, u svim dokumentima. Dakle, formalno ćirilica nije zabranjena, ali u praksi jeste i to na najgrublji mogući način, a to ide dotle da mi, koji želimo da imamo, makar, ličnu kartu na ćirilici, moramo da potpišemo neki dokument. Tom bezakonju, kršenju Ustava, koje se sprovodi od strane vlasti, narod Crne Gore mora da se usprotivi."

Episkop Joanikije je dodao da je crnogorski narod ćirilički, da se ne odriče svog pisma i da će istrajati.

"I ovo zlo, prije ili kasnije, će proći, jer nije utemeljeno u duši ovog naroda, nije utemeljno ni u današnjem Ustavu Crne Gore, što nam ne znači mnogo. Mnogo nam više znači da nije utemeljeno u narodu, nego se na vještački način sprovodi, ne, čak, ni na veštački, nego, možemo slobodno reći, na nasilni način. To je ono što je žalosno ali, naravno, da se treba boriti protiv toga", zaključio je episkop Joanikije.

Novosti / IN4S
 


  • Izvor
  • foto: Eparhija / IN4S/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iz Kine je stigao novi virus ali ovog puta - za računare.  


Ukidanje kontrole ruske vojske nad skladištima municije u Pridnjestrovlju preti ozbiljnim incidentima, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka Ministarskog saveta ODKB-a. Podsetio

Moramo da razvijemo sopstvene mehanizme plaćanja, nezavisne od Zapada, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući pretnje da će Belorusija biti isključe iz sistema SVIFT. &


Mandatar Zdravko Krivokapić sutra će u crnogorskom parlamentu obrazložiti program i personalni sastav nove Vlade, prenosi RTCG

Od petka, 4. decembra, stupaju na snagu nove mere – ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 22.837 osoba, od kojih je 7.999 nalaza pozitivno na koronavirus.


Ostale novosti iz rubrike »