Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

NATO: Videćemo šta će odlučiti Moskva i Vašington

10.09.2019. god.


NATO smatra da najsavremenije rusko raketno oružje može biti obuhvaćeno rusko-američkim Sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja, saopštila je zamenik generalnog sekretara Alijanse Rouz Getemiler.


„Vidim da obe strane poštuju sporazum SNV-3. Što se tiče ostalih dogovora, to je pitanje političke volje. Videćemo šta će odlučiti Moskva i Vašington“, rekla je Getemilerova, komentarišući izglede za strateški dijalog.  

Istovremeno, ona je ocenila da čak i najnapredniji sistemi koje je ruski predsednik predstavio u martu 2018. godine mogu biti uključeni u Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja putem odredbi o novim vrstama naoružanja.

„Moramo da razmišljamo i o tome, kako da pristupimo još složenijem pitanju i kako da u budućnosti proverimo prisustvo ili odsustvo nuklearnih bojevih glava na konkretnim nosačima. Na primer, ako želimo da kontrolišemo nestrateško nuklearno oružje, mi moramo da rešimo taj problem, jer takvi sistemi često imaju dvostruku namenu. Na primer, ruski sistemi ’Iskander‘ mogu da nose kako obične, tako i nuklearne bojeve glave“, objasnila je Getemilerova.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. marta 2018. godine obavestio javnost o novim vrstama strateškog naoružanja, uključujući i hiperzvučne sisteme „Kinžal“, „Avangard“, „Burevestnik“, laser „Peresvet“, kao i podvodne bespilotne letelice na nuklearni pogon „Posejdon“.

Ranije je šef Pentagona Mark Esper izjavio da bi u slučaju produženja Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, on trebalo da obuhvati sve nove vrste ruskog naoružanja.


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Istaknuti iranski nuklearni naučnik Mohsen Fahrizadeh teško je povređen u napadu ispred glavnog grada Teherana, nakon čega je podlegao u bolnici, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Irana. &


Mandatar Zdravko Krivokapić za potpredsjednika Vlade predložio je lidera GP URA Dritana Abazovića. Kandidat za ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi je advokat Sergej Sekulović, dok je za ministarku...

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je koronavirusom trenutno zaraženo 2.340 zdravstvenih radnika, od kojih su 62 na bolničkom lečenju, dodavši da su to...


Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa novoimenovanim vršiocem dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arnoom Gujonom.

Rusija se može prizvati na duh „Mira“ (nekadašnja ruska kosmička stanica)  pokretanjem sopstvene orbitalne stanice posle 2024. godine, kao zamene za Međunaodnu kosmičku stanicu (MKS). Očekivalo se da će...


General Ruslan Homčak, komandant Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da ne postoji „čisto vojno rešenje za povratak“ Donbasa.


Ostale novosti iz rubrike »