Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

SAD: Rusija nastavlja da doprinosi nestabilnosti jer narušava teritorijalni integritet svojih suseda

SAD: Rusija nastavlja da doprinosi nestabilnosti jer narušava teritorijalni integritet svojih suseda
07.09.2019. god.


Šef Pentagona Mark Esper izjavio je da Rusija mora da promeni svoje ponašanje kako bi sarađivala sa Sjedinjenim Američkim Državama i da se ne fokusira na nesuglasice, već na ono u čemu se stavovi dveju zemalja podudaraju.


„Rusija nastavlja da doprinosi nestabilnosti, jer narušava teritorijalni integritet svojih suseda“, rekao je Esper na konferenciji za novinare u Parizu.

„Bilo bi sjajno kada bi se Rusija ponašala kao normalnija zemlja, koja deli zapadne vrednosti koje dele Sjedinjene Američke Države, Francuska i druge naše saveznice u NATO-u... Rusija treba da promeni svoje ponašanje i ponaša se u skladu sa pravilima i normama koje smo ustanovili. To je najbolji način za napredovanje“, odgovorio je Esper na pitanje o izjavi francuskog predsednika Emanuela Makrona da je guranje Rusije od Evrope velika strateška greška.

Esper je izrazio žaljenje što se neke zemlje sada nalaze u ovakvoj situaciji.

„Naš cilj je da pokušamo da ih usmerimo na najbolji put, gde možemo da radimo zajedno i da se ne koncentrišemo na protivrečnosti, već na ono u čemu se slažemo, i da sarađujemo u cilju zajedničkog ekonomskog prosperiteta, promovišući naše vrednosti i interese“, zaključio je Esper.

Francuski predsednik ranije je izjavio da je guranje Rusije od Evrope velika strateška greška i da je novi evropski projekat nemoguć bez duboke revizije odnosa sa Moskvom.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za mešanje u poslove Kijeva, Zapad joj je uveo sankcije. Rusija je preduzela recipročne mere i povela politiku zamene uvoza, a više puta je optužbe protiv sebe nazivala neosnovanim, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskih sporazuma. Moskva je, takođe, više puta izjavljivala da je kontraproduktivno sa njom razgovarati na jeziku sankcija.


  • Izvor
  • foto: Gugl mapa/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Elon Mask, osnivač i CEO kompanije Tesla (kao i kompanije Space X) uspeo je da nadmaši Bila Gejtsa osnivača kompanije Microsoft - bar kada je bogatstvo u pitanju.   Mask je...


Mlada džez vokalistkinja Sofija Knežević bila je izuzetno produktivna tokom pandemije.   

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 21.476 osoba, od kojih su 6.842 nalaza pozitivna na koronavirus.


Medicinski deo Kriznog štaba je bio jednoglasan u predlogu rigoroznijih mera protiv koronavirusa, iako nije usvojeno sve što je predloženo, rekao je za RTS epidemiolog Predrag Kon dodajući da...

Od podne Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Zvečanskoj postaje kovid bolnica, saopštio ministar Zlatibor Lončar.


Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da se Srbija, nakon sedam godina pauze, uspešno vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine...


Ostale novosti iz rubrike »