Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

SAD: Rusija nastavlja da doprinosi nestabilnosti jer narušava teritorijalni integritet svojih suseda

SAD: Rusija nastavlja da doprinosi nestabilnosti jer narušava teritorijalni integritet svojih suseda
07.09.2019. god.


Šef Pentagona Mark Esper izjavio je da Rusija mora da promeni svoje ponašanje kako bi sarađivala sa Sjedinjenim Američkim Državama i da se ne fokusira na nesuglasice, već na ono u čemu se stavovi dveju zemalja podudaraju.


„Rusija nastavlja da doprinosi nestabilnosti, jer narušava teritorijalni integritet svojih suseda“, rekao je Esper na konferenciji za novinare u Parizu.

„Bilo bi sjajno kada bi se Rusija ponašala kao normalnija zemlja, koja deli zapadne vrednosti koje dele Sjedinjene Američke Države, Francuska i druge naše saveznice u NATO-u... Rusija treba da promeni svoje ponašanje i ponaša se u skladu sa pravilima i normama koje smo ustanovili. To je najbolji način za napredovanje“, odgovorio je Esper na pitanje o izjavi francuskog predsednika Emanuela Makrona da je guranje Rusije od Evrope velika strateška greška.

Esper je izrazio žaljenje što se neke zemlje sada nalaze u ovakvoj situaciji.

„Naš cilj je da pokušamo da ih usmerimo na najbolji put, gde možemo da radimo zajedno i da se ne koncentrišemo na protivrečnosti, već na ono u čemu se slažemo, i da sarađujemo u cilju zajedničkog ekonomskog prosperiteta, promovišući naše vrednosti i interese“, zaključio je Esper.

Francuski predsednik ranije je izjavio da je guranje Rusije od Evrope velika strateška greška i da je novi evropski projekat nemoguć bez duboke revizije odnosa sa Moskvom.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za mešanje u poslove Kijeva, Zapad joj je uveo sankcije. Rusija je preduzela recipročne mere i povela politiku zamene uvoza, a više puta je optužbe protiv sebe nazivala neosnovanim, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskih sporazuma. Moskva je, takođe, više puta izjavljivala da je kontraproduktivno sa njom razgovarati na jeziku sankcija.


  • Izvor
  • foto: Gugl mapa/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Postoji "definitivna pretnja" ponovljanja izbijanja koronavirusa ako zemlje koje izlaze iz prvog talasa ne budu budne, saopštio je visoki zvaničnik zdravstvene službe UN-a, dok zemlje ublažavaju mere ograničenja.


Odbijajući postupanje po ograničenjima zbog koronavirusa, stotine demonstranata izašlo je na ulice glavnog grada Francuske, izražavajući solidarnost sa svojim američkim kolegama, zahtevajući pravdu za žrtve policijske brutalnosti u zemlji. ...


Parlament Luganske Narodne Republike (LNR) usvojio je izmene Ustava, kojima se utvrđuje status ruskog jezika kao jedinog državnog jezika, prenose RIA Novosti. Pre toga u LNR-u su

Vrhovni lider Irana Ali Hamenei uporedio je pogibiju afroamerikanca Džordža Flojda sa ponašanjem Vašingtona prema drugim zemljama.


Američka televizija CBS Sports je postavila rusku legendu borbi bez pravila Fjodora Jemljanenka na četvrtu poziciju liste najboljih boraca mešovitih borilačkih veština, a Habiba Nurmagomedova na šestu, piše ...


Ostale novosti iz rubrike »