Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Zeman: Češka bi jednog dana mogla da povuče priznanje Kosova

Zeman: Češka bi jednog dana mogla da povuče priznanje Kosova
07.09.2019. god.
Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je je uoči posete Srbiji sledeće sedmice da ne bi isključio mogućnost da jednog dana Češka povuče odluku o priznanju Kosova kao nezavisne države, dodavši ipak da će to biti "malo teško sprovesti".

Zeman je naglasio da ratni zločinci ne bi trebalo da vode nijednu zemlju u Evropi.
 
U kontekstu povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova koje je doseglo do 15 država, Zeman je, upitan zar ne bi Češka trebalo da bude jedna od prvih većih država koja je "ukinula priznanje Kosova", prenosi Tanjug.
 
Zeman je odgovorio: "Bojim se da će, ako nemamo značajnu manjinu, setivši se da je Kosovo odbila da prizna Španija sa katalonskom manjinom, Kipar iz sličnih razloga, Slovačka sa mađarskom manjinom, to će biti malo teško sprovesti. Ali, opet, ne isključujem da će se to jednog dana dogoditi. Na kraju krajeva, ratni zločinci ne bi trebalo da vode nijednu zemlju u Evropi", poručio je Zeman, u intervjuu za češki portal Parlamentni listi.
 
Zeman je dodao da je saglasan sa ministrom odbrane Češke Lubomirom Metnarom da je priznanje Kosova "diplomatska greška", naglasivši ulogu "Oslobodilačke vojske Kosova" i bivšeg "premijera privremenih institucija samouprave" u Prištini Ramuša Haradinaja.
 
Na konstataciju da bivši "kosovski premijer" ima prilično zanimljivu prošlost i da su (verovatno) svedoci ubijeni, te mu se zato ne može suditi, Zeman je kratko rekao "da, OVK, to se zna".
 
Zeman je istakao i da će predstojeća poseta Srbiji biti pre svega ekonomskog karaktera, ali da će se dotaći i teme Kosova.
 
Napomenuo je da podržava postepeno približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, "sa izuzetkom Kosova".
 


  • Izvor
  • foto: Saйt prezidenta Ukrainы/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...


Predsednik Vladimir Putin smatra da su UN „bezalternativna“ globalna struktura, te da se zalaže za jačanje njihove koordinacione uloge. Šef države obratio se pozdravnim govorom učesnicima svečanosti posvećene 75....

Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov je odgovarao na pitanja nekoliko glavnih ruskih radio stanica. U intervjuu koji je trajao skoro dva sata, šef Ministarstva spoljnih poslova dotakao se...

Jermenski premijer Nikol Pašinjan smatra da se bitke na liniji razvajanja u Nagorno-Karabahu vode za njegov status koji rat može da reši.


Jerevan će priznati nezavisnost Nagorno-Karabaha ako postane jasno da Baku, koji podržava Turska, ne krene putem pregovora, izjavio je predsednik Jermenije Armen Sarkisjan.


Ostale novosti iz rubrike »