Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Ruski MTS i kineski Huavej pokreću 5G zone u ruskim gradovima

RT: Ruski MTS i kineski Huavej pokreću 5G zone u ruskim gradovima
03.09.2019. god.


Ruski mobilni operater MTS udružio se s kineskim tehnološkim gigantom "Huavejem" za pilot 5G projekat u Moskvi i Kronštadu, gde će superbrza mreža po prvi put pokriti gotovo ceo grad.

Sporazum između dve strane potpisan je tokom posete kineskog predsednika Ksi Đinpinga Rusiji u junu, kada se sreo sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.


Mreža je počela sa radom u VDNKh-u, jednoj od glavnih atrakcija u glavnom gradu Rusije. Funkcionišući na frekvencijskim opsezima od 28GHz i 4,9GHz, testiraće takozvanu "smart siti" tehnologiju, osmišljenu za poboljšanje bezbednosti i upravljanja gradskim uslugama, kao i pomaganju u razvoju saobraćajnog sistema, navodi se u saopštenju MTS-a.

5G takođe čini neke futurističke filmske aplikacije realnim, na primer, možete da napravite „hologramski“ telefonski poziv, rekao je šef Huaveja za Rusiju Zao Li. Takođe će ubrzati razvoj gradskog prevoza i drugih tehnologija budućnosti, kaže Eduard Lisenko, šef Odeljenja za informacione tehnologije u Moskvi.

Iako je superbrza mreža sada dostupna samo oko jednog paviljona istorijskog kompleksa, očekuje se da će se do 2020. godine zona pilot projekta proširiti i pokriti gotovo celokupno područje VDNKh-a.


"Prema našim prognozama, očekujemo sedmostruko povećanje saobraćaja 5G u Moskvi do 2025. godine", rekao je Igor Jegorov, direktor moskovskog MTS-a.

U međuvremenu, Kronštad, grad na ostrvu Kotlin, nedaleko od Sankt Peterburga, trebao bi postati prvi grad u Rusiji u kojem će mreža nove generacije pokriti gotovo celokupno stanovništvo, navodi MTS.
 
Oni koji imaju 5G pametne telefone uživaće u super brzom internetu, jer je prvi telefon koji je povezan na mrežu pokazao brzinu interneta od 1,2 Gbps. U stvarnosti, to znači da će vam trebati oko jednog minuta da preuzmete film u HD rezoluciji.
 
Prva zona 5G pokrenuta je u Moskvi ranije ovog meseca, a pokriva čuvenu Tversku ulicu. Švedska telekom kompanija Erikso" obezbedila je opremu za mrežu kojom upravlja ruski mobilni operater Tele2.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Reuters / Aly Song / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iz Kine je stigao novi virus ali ovog puta - za računare.  


Ukidanje kontrole ruske vojske nad skladištima municije u Pridnjestrovlju preti ozbiljnim incidentima, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka Ministarskog saveta ODKB-a. Podsetio

Moramo da razvijemo sopstvene mehanizme plaćanja, nezavisne od Zapada, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov komentarišući pretnje da će Belorusija biti isključe iz sistema SVIFT. &


Mandatar Zdravko Krivokapić sutra će u crnogorskom parlamentu obrazložiti program i personalni sastav nove Vlade, prenosi RTCG

Od petka, 4. decembra, stupaju na snagu nove mere – ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti, među kojima i tržni centri, moći će da rade samo do 17 sati...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 22.837 osoba, od kojih je 7.999 nalaza pozitivno na koronavirus.


Ostale novosti iz rubrike »