Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Ruska plutajuća nuklearna elektrana se otisnula u svoj novi arktički dom

RT: Ruska plutajuća nuklearna elektrana se otisnula u svoj novi arktički dom
25.08.2019. god.


Prva plutajuća nuklearna elektrana na svetu, koju je Rusija projektovala i izgradila, trebalo bi da krene svojim putem preko Arktika do svog „radnog mesta“ u regionu Čukotka gde će obezbeđivati toplinu i električnnu energiju udaljenim oblastima Rusije.

Tokom posebne ceremonije, jedinstveni brod, nazvan "Akademik Lomonosov", otisnuo se iz grada Murmanska na put dalek nekoliko hiljada kilometara, sve do male krajnje istočne luke Pevek, a koja je smeštena na arktičkoj obali Čukotke. Dva tegljača i jedan rezervni brod će vući plutajuću nuklearnu elektranu.

"Nema joj analoga u svetu", rekao je Dmitrij Aleksenko, zamenik direktora podružnice "Rosenergoatom"-a, graditelja plutajuće nuklearne elektrane."Akademik Lomonosov" i njegovi pomoćni brodovi trebalo bi da stignu do odredišta do kraja septembra, a tačno vreme dolaska zavisi od vremenskih uslova. Nuklearna elektrana bi trebalo da bude operativna do kraja godine.Čukotka je jedan od najizolovanijih regiona Rusije, sa surovim klimatskim uslovima koji sprečavaju masovnu izgradnju, a regionu je potrebna zamena stare energetske infrastrukture. Nova nuklearna elektrana može obezbediti potrebnu energiju lokalnom stanovništvu i postrojenjima koja se nalaze u udaljenom regionu, kao i za naftne i gasne instalacije.„Ovaj projekat je nastao na osnovu činjenice da u našoj zemlji postoji puno regiona u kojima je teško realizovati uobičajene građevinske radove. Tamo je teško bilo šta graditi, a ovaj blok elektrane se može brzo transportovati do lokacije na kojoj je potrebna isporuka energije stanovnicima i industrijskim objektima“, rekao je Aleksenko.„Akademik Lomonosov“ ima dva reaktora KLT-40S. Oni poseduju poseban bezbednosni sistem koji im omogućava da se po potrebi isključe, čak i ako posada nije prisutna ili nema napajanja.

Reaktori su sposobni da proizvode do 70 megavata električne energije i 50 gigakalorija toplotne energije po satu. Sam brod dugačak je 140 metara i dizajniran je da zadovoljava visoke bezbednosne standarde, odnosno da bilo kakav sudar s drugim brodom ili stenom, ili prirodna katastrofa ne mogu ošteti reaktore. Radni vek plutajuće elektrane je 40 godina.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Pavel Lьvov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Istaknuti iranski nuklearni naučnik Mohsen Fahrizadeh teško je povređen u napadu ispred glavnog grada Teherana, nakon čega je podlegao u bolnici, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Irana. &


Mandatar Zdravko Krivokapić za potpredsjednika Vlade predložio je lidera GP URA Dritana Abazovića. Kandidat za ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi je advokat Sergej Sekulović, dok je za ministarku...

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je koronavirusom trenutno zaraženo 2.340 zdravstvenih radnika, od kojih su 62 na bolničkom lečenju, dodavši da su to...


Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa novoimenovanim vršiocem dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arnoom Gujonom.

Rusija se može prizvati na duh „Mira“ (nekadašnja ruska kosmička stanica)  pokretanjem sopstvene orbitalne stanice posle 2024. godine, kao zamene za Međunaodnu kosmičku stanicu (MKS). Očekivalo se da će...


General Ruslan Homčak, komandant Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da ne postoji „čisto vojno rešenje za povratak“ Donbasa.


Ostale novosti iz rubrike »