booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Tramp otkazao sastanak s danskim premijerom nakon što je odbila da razgovara o prodaji Grenlanda

RT: Tramp otkazao sastanak s danskim premijerom nakon što je odbila da razgovara o prodaji Grenlanda
21.08.2019. god.

Američki predsednik Donald Tramp je otkazao sastanak sa danskim premijerom, nakon što je ona nedvosmisleno srušila njegove snove o kupovini Grenlanda bogatog resursima, o kojoj ideji je Tramp bio prilično ozbiljan.


Tramp se zahvalio premijeru Metei Frederiksen što je „tako direktno uštedela veliki trošak i trud“ za obe zemlje, koje imaju nekoliko hitnih stvari za razgovor o odsutnosti gigantske i naizgled apsurdne kupovine nekretnina. Sastanak, koji je predviđen za dve nedelje, biće odložen „za drugi put“, saopštio je Tramp.

Frederiksen je odbila da čak i pomisli na tu mogućnost, nazivajući kupovinu "apsurdnom", te je više puta naglasila da "Grenland nije na prodaju" i da ga Danska nikako ne prodaje.

„Grenland se ne prodaje. Grenland nije danski. Grenland pripada Grenlandu. Snažno se nadam da to ne misle ozbiljno", naglasila je Frederiksenova.


Tramp je sa svoje strane više puta saopštio o kupovini ostrva, misleći kako bi to "bilo lepo" u strateške svrhe.

SAD već imaju vazduhoplovnu bazu na Grenlandu, a Tramp je obrazložio da će, Danska jer je saveznik SAD-a, biti voljna da odustane od ostrva, čija administracija godišnje košta 700 miliona dolara. Međutim, na ostrvu živi 55.000 ljudi, od kojih su mnogi državljani Danske i verovatno imaju pomešana osećanja u pogledu postajanja američkih podanika. Grenland ima svog premijera i kontroliše svoje unutrašnje poslove, mada se Kopenhagen brine za njegovu vojnu odbranu i spoljnu politiku.

Danski političari su osudili ponudu američkog lidera, nazivajući ideju "potpuno smešnom" i "prvoaprilskom šalom", a čak se u početku činilo da je Trump našao humor u mogućnosti, objavljujući montiranu fotografiranu njegovog zlatnog tornja u usred grenlandskog naselja sa natpisom „Obećavam da ovo neću učiniti na Grenlandu!“
 

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Reuters Pictures Archive / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, biće predstavljena zbirka pesama "Večita glad" Gordane Dimitrijević.   Tema zbirke pesama je ljubav, u svim njenim oblicimU čast 75. godišnjice oslobađanja Beograda od biće priređena počasna paljba u na Poklonnoj gori, navodi se u saopštenju na internet stranici gradonačelnika i administracije grada.

Nacisti su napali Jugoslaviju 6. aprila 1941. godine. Nemačke trupe ušle su Zagreb 10. aprila, a u Beograd 12. aprila. 17. aprila potpisan je sporazum o primirju. U stvari,...


Beogradskom operacijom okončana 1.287 dana duga nemačka okupacija


Ostale novosti iz rubrike »