booking.com
Početna stranica > Novosti

„Ne postoji poseban jezik Bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srbskog jezika“

„Ne postoji poseban jezik Bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srbskog jezika“
19.07.2019. god.


Odbor za standardizaciju srbskog jezika uputio je pismo Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje u kome ističe da ne postoji poseban jezik Bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srbskog jezika i da bi, prihvatanjem studijskog programa takozvanog „bosanskog jezika“, na Univerizitetu bila nanesena neprocenjiva šteta srbskom jeziku i srbskoj kulturi.


Odbor je uputio pismo Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje jer su dobili informaciju da je „Savet dobio na akreditaciju studijski program takozvanog bosanskog jezika, i to na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru“.

U Nacionalnom savetu podsećaju da ustanova zahtev za akreditaciju određenog studijskog programa šalje Komisiji za akreditacije i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju i, ukoliko Komisija odbije zahtev, ustanova može da uputi žalbu Savetu.

Član Saveta, profesor Miodrag Popović, tvrdi da nikakva žalba nije stigla Savetu i da je reakcija Odbora preuranjena.

Odbor za standardizaciju srbskog jezika podseća da i stavovi značajnih bošnjačkih lingvista govore u prilog tome da se srbski i bosanski jezik lingvistički ne razlikuju.

„Na osnovu Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima i, još više, na osnovu naučnih lingvističkih kriterijuma, jasno je da se ne mogu, kao posebni, studirati simbolički jezici, jer oni predstavljaju samo različita imena istog, u ovom slučaju srbskog, standardnog jezika. Prihvatanjem ovog programa Srbija bi bila jedina zemlja na svetu gde bi se studirao — bosanski jezik“, navedeno je u pismu.

Tvrdeći da su imali uvid u predloženi program, Odbor upozorava da je cilj studija — da se legalizuje prekrajanje naučnih istina i prisvajanje srpske jezičke i kulturne baštine.

Odbor tvrdi da se u zaključku predloga programa navodi i sledeće:

„Studijski program sadrži dovoljno elemenata srbskog jezika i književnosti, čime se studenti osposobljavaju za izvođenje nastave srbskog jezika i književnosti u osnovnim školama, što će biti navedeno i u dodatku diplomi“.

Time se, smatra Odbor, degradiraju srbski jezik, srbska književnost i srbska kultura, jer se „srbski jezik i književnost podvode pod bosanski jezik, bosansku književnost i bosansku kulturu“.

Ovako pripremljeni nastavnici bosanskog jezika dobili bi pravo da preuzmu i nastavu srbskog jezika. Time se pokazuje najveći nonsens, na koji ne može pristati nijedna srbska institucija. Verujemo da iza ovoga neće stati nijedan srbski političar, jer se time uništava osam vekova srpske pismenosti i kulture“, stoji u pismu, a prenosi Tanjug.

Stav odbora podržali su i predsednik Saveza slavističkih društava Srbije profesor doktor Rajna Dragićević, upravnik i zamenik upravnika Katedre za srbski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta u Beogradu profesor doktor Rajna Dragićević i profesor doktor Aleksandar Milanović, upravnik i zamenik upravnika Katedre za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta profesor doktor Boško Suvajdžić i profesor doktor Slavko Petaković, kao i predsednik i potpredsednik Društva za srbski jezik i književnost Srbije profesor doktor Zona Mrkalj i profesor doktor Veljko Brborić.

Tanjug


  • Izvor
  • foto: Politika/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

    Društvena mreža Twitter ukinula je naloge za više dese


    Novi modeli iPhone 11 Pro i Pro Max imaju unapređeni sistem sa 3 kamere na poleđini, sa većim sočivima i boljim senzorima, koji bi trebalo da daju kvalitetnije fotografije...

Američki vojni i civilni piloti već decenijama  prijavljuju susrete sa nepoznatim letelicama tokom leta. Međutim, prošle godine je obelodanjeno da je Minis


NATO ima tako talentovane pomorske stručnjake da su otkrili žarište sukoba, ključno kao i Persijski zaliv, a za koje niko drugi nije čuo. Tajanstven

Bilo kakav vojni napad na Iran rezultiraće ozbiljnim vojnim sukobom, upozorio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif, nakon štu su SAD i Saudijska Arabi


  Poljoprivredni proizvođač je „gospodin poljoprivrednik“. Ako sačuvamo selo sačuvaćemo i grad i one koji žive u gradu. I da ne koristimo selo samo kada je teško, da se onda...


Ostale novosti iz rubrike »