Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Tehnički incident“ danima drži evropski Dži-pi-es sistem van funkcije

RT: „Tehnički incident“ danima drži evropski Dži-pi-es sistem van funkcije
16.07.2019. god.


Velika tehnička greška dovela je do toga da je evropski satelitski navigacioni sistem potpuno neodsutan od petka, sa većinom satelita koji si učinili da se sistem Galileo pokvari, saopštila je kosmička agencija EU.

Evropski sistem "Galileo" izgrađen je da bi zamenio američki "Dži-pi-es" sistem, ali nakon prekida, korisnici se automatski vraćaju na američki sistem pozicioniranja. Agencija za globalne navigacijske satelitske sisteme (GNSS) je u nedelju je saopštila da je "tehnički incident vezan za njegovu zemaljsku infrastrukturu" uzrokovao problem.

Incident je doveo do “privremenog prekida” usluga "Galilea" od petka, osim službe za traganje i spašavanje (SAR), koja locira ljude u nevolji na moru ili na planinama, navodi GNSS.

Agencija je navela da njeni stručnjaci rade na ponovnom uspostavljanju rada sistema „što je pre moguće“ i da je uspostavljen „Odbor za preispitivanje anomalija“ koji će analizirati „tačan uzrok i sprovesti aktivnosti oporavka“.

"Galileo" je počeo da pruža svoje usluge u decembru 2016. godine kao alternativu američkom sistemu i očekivalo se da će biti u potpunosti raspoređen do 2020. godine. Statusna internet stranica agencije pokazuje 22 satelita u konstelaciji "Galilea" koji su navedeni kao “neupotrebljivi” zbog “prekida rada” . ”

"Galileo" je u vlasništvu EU i njime upravlja Evropska kosmička agencija. U izveštaju koji je objavljen, navodi se da je krivica za prekid rada precizni mehanizam za određivanje vremena u Italiji.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja, na kraju akcije prikupljanja pomoći za bolnice Kovid sistema u Pčinjskom okrugu, poziva sve građane Vranja da koriste usluge, kupuju...


Iako su do sada korisnici smartfona u Kini preko VPN usluga mogli da pristupaju stranim sajtovima i aplikacijama, to više nije moguće.

Trenutni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 82 odsto glasova na izborima u Belorusiji, prema preliminarnim rezultatima. U anketi, koja se odvijala usred tvrdnji o represiji na opoziciju, bila je...


Jačanje američkog vojnog prisustva u SAD vodi ka degradaciji u sferi bezbednosti na kontinentu, saopštio je senator Konstantin Kosačov. „Rasporediti svoje snage što bliže


Ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković prisustvovali su ispitivanjima rada protiv-avionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama &bdqu


Ostale novosti iz rubrike »