booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: „Tehnički incident“ danima drži evropski Dži-pi-es sistem van funkcije

RT: „Tehnički incident“ danima drži evropski Dži-pi-es sistem van funkcije
16.07.2019. god.


Velika tehnička greška dovela je do toga da je evropski satelitski navigacioni sistem potpuno neodsutan od petka, sa većinom satelita koji si učinili da se sistem Galileo pokvari, saopštila je kosmička agencija EU.

Evropski sistem "Galileo" izgrađen je da bi zamenio američki "Dži-pi-es" sistem, ali nakon prekida, korisnici se automatski vraćaju na američki sistem pozicioniranja. Agencija za globalne navigacijske satelitske sisteme (GNSS) je u nedelju je saopštila da je "tehnički incident vezan za njegovu zemaljsku infrastrukturu" uzrokovao problem.

Incident je doveo do “privremenog prekida” usluga "Galilea" od petka, osim službe za traganje i spašavanje (SAR), koja locira ljude u nevolji na moru ili na planinama, navodi GNSS.

Agencija je navela da njeni stručnjaci rade na ponovnom uspostavljanju rada sistema „što je pre moguće“ i da je uspostavljen „Odbor za preispitivanje anomalija“ koji će analizirati „tačan uzrok i sprovesti aktivnosti oporavka“.

"Galileo" je počeo da pruža svoje usluge u decembru 2016. godine kao alternativu američkom sistemu i očekivalo se da će biti u potpunosti raspoređen do 2020. godine. Statusna internet stranica agencije pokazuje 22 satelita u konstelaciji "Galilea" koji su navedeni kao “neupotrebljivi” zbog “prekida rada” . ”

"Galileo" je u vlasništvu EU i njime upravlja Evropska kosmička agencija. U izveštaju koji je objavljen, navodi se da je krivica za prekid rada precizni mehanizam za određivanje vremena u Italiji.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Odbojkaška reprezentacija Srbije pobedom nad Češkom u Antverpenu od 3:0 (31:29, 25:21, 25:18) plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva. U borbi za polufinale naši odbojkaši igraće sa selekcijom Ukrajine...


U Sportskoj hali u Vranju otvoren je Treći pčelarski sajam jugoistočnog Balkana, uz učešće izlagača iz Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Turske, Crne Gore i Srbije. Sajam je otvorio gradonačelnik Vranja Slobodan ...

Komandant Revolucionarne gardie Irana je obećao da će oboriti sve bespilotne letelice koje naruše vazdušni prostor zemlje, te da će odbiti bilo kojeg agresora. Upozorenje je usledilo nakon što su...


Saudijska Arabija se možda pridružila SAD-u optužujući Iran za prošlonedeljni napad na njena naftna postrojenja, ali odgovor kraljevstva jasno pokazuje da ne veruje da je to tačno, izjavio je...

Mars možda krije vodu duboko ispod svoje površine, otkrio je NASA-in modul "INsajt", a magnetno polje planete ima svoj život, pulsirajući u ponoćnim udarima na način koji je potpuno...Ostale novosti iz rubrike »