booking.com
Početna stranica > Novosti
Ivan Trajković

Svadba, svadba...

Svadba, svadba...
13.07.2019. god.

Imam dva prijatelja, oba oko četrdesetak godina. Jedan radi u velikoj državnoj firmi, drugi kod privatnika - "stranog investitora". I, na temu ženidbe, oboje odgovaraju "Ma nema šanse, bre, današnje devojke samo pare gledaju, i da putuju, ili da beže u inostranstvo, koja će da se udaje...."

Prema podacima RZS, u 2018 godini je bilo za 23% više razvoda nego prethodne godine. U centralnoj Srbiji je taj broj veći za 11%, a na Jugu Srbije za čak 42%. Broj razvedenih brakova na 1000 sklopljenih je čak 213! Kao najčešći uzrok razvoda navedeni su nedostatak komunikacije, finansije, preljuba, alkoholizam i nasilje u porodici. Kod mladih bračnih parova najčešće razlike su oko finansija, zaposlenja, brige o deci ili porodice jednog od partnera. 

Kako je statistika neumoljiva u svim sferama života (pa svi jedemo sarmu u proseku, - prim.), tako i ova životno-bračna statistika uopšte ne ide naruku ni državi, ni poslodavcima. Sve veći broj mladih planira - ili se sprema - da zbog nedostatka posla sreću potraži u zemljama EU ili "preko bare". Retko ko od njih ima želju ili nameru da se vrati i da ovde započne porodični život. 

Nije ni neka tajna da je najviše neženja u selima, naročito u siromašnijim krajevima. Danas kao da svi izbegavaju život na selu, pa je i devojkama iz takve sredine jedan od glavnih ciljeva - odlazak u grad, a još bolje u Beograd. 

Ni moderan život i tehnologije, koje su prisutne gotovo u svim društvenim slojevima, ne pomažu mnogo ovoj bračno-strateško-nacionalnoj priči. Kaže jedna moja prijateljica "Joj, ovaj Viber i te tajne poruke, koliko se ljudi razvodi zbog toga." Nije daleko od istine. 

Elem, da se vratim na ova moja dva prijatelja. Jedan bi hteo da se oženi, a ima i pristojnu platu, oko 50.000 dinara (najveću u novijoj istoriji). Ovaj drugi, sa platom na nivou mimnimalne zarade, ne bi hteo ništa - sem da vreme provodi u kladionici. 

Jedan političar (ne mogu da se setim koji) reče nedavno nešto u stilu "Džaba nam putevi i fabrike bez dece..." Apsolutno je u pravu. Bez dece nemate u budućnosti ko da vam plaća porez, ko da stvara BDP kroz rad i potrošnju, pa ako hoćete - i ko da glasa.

A sad me izvinite, spremam se za svadbu, odavno nisam bio na nekoj - svadbe su ovde redak događaj.... 

 

Ivan Trajković 

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Komandant Revolucionarne gardie Irana je obećao da će oboriti sve bespilotne letelice koje naruše vazdušni prostor zemlje, te da će odbiti bilo kojeg agresora. Upozorenje je usledilo nakon što su...


Saudijska Arabija se možda pridružila SAD-u optužujući Iran za prošlonedeljni napad na njena naftna postrojenja, ali odgovor kraljevstva jasno pokazuje da ne veruje da je to tačno, izjavio je...

Mars možda krije vodu duboko ispod svoje površine, otkrio je NASA-in modul "INsajt", a magnetno polje planete ima svoj život, pulsirajući u ponoćnim udarima na način koji je potpuno...Dodatne američke snage i sistemi PVO su upućeni prema Persijskom zalivu da bi "pojačalo odbranu" Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, objavio je Pentagon nakon napada bespilotnim letelicama na...


Ostale novosti iz rubrike »