Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Mehanizam u Hagu isključio mogućnost novog procesa protiv srbskih generala

Mehanizam u Hagu isključio mogućnost novog procesa protiv srbskih generala
11.07.2019. god.


Nijednom osuđeniku koji je pred Tribunalom u Hagu već dobio kaznu, za ista dela ne može suditi nijedan nacionalni sud.


Ovo je odgovor koji su iz Mehanizma za međunarodne krivične sudove "Novosti" dobile na pitanje "da li neki drugi, domaći ili međunarodni sud ima pravo da ponovo pokrene proces protiv generala Nebojše Pavkovića, koji već izdržava kaznu od 22 godine zatvora".

Tako je i zvanično postalo jasno da su priče iz Prištine da će biti podignuta optužnica protiv nekadašnjeg komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije "pucnji u prazno".

- U skladu sa članom sedam Statuta Mehanizma, nijednoj osobi se ne može suditi pred nacionalnim sudom za dela koja prema ovom Statutu predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i za koje joj je već suđeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju - rečeno je "Novostima" u Hagu. - U skladu sa pravilom 16 Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma, kada predsednik dobije pouzdane informacije o tome da je pred sudom neke države protiv neke osobe pokrenut krivični postupak za krivično delo za koje joj je već suđeno pred MKSJ, pretresno veće koje je odredio predsednik izdaje nalog sa obrazloženjem kojim od tog suda traži da trajno obustavi postupak.

Pavkovića su u zatvoru u Finskoj gde služi kaznu pre nedelju dana pokušali da posete tužilac i istražni sudija tzv. Kosova kako bi mu predočili da spremaju optužnicu, ali ih general nije primio, poručivši:

- Ja sam građanin Srbije i sa njima nemam o čemu da razgovaram.

Iz Prištine više puta su poručivali da će pokrenuti postupak za ratne zločine protiv srbskih generala koji su 1999. godine branili zemlju na KiM. Advokati i stručna javnost, međutim, odmah su objasnili da je ponovno pokretanje procesa potpuno neutemeljena priča koja nema nikakvo utemeljenje u međunarodnoj teoriji niti praksi.

Novosti


  • Izvor
  • Na meti tzv. kosovskog pravosuđa su i drugi visoki oficiri VJ, Foto: N. Paraušić / Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Istaknuti iranski nuklearni naučnik Mohsen Fahrizadeh teško je povređen u napadu ispred glavnog grada Teherana, nakon čega je podlegao u bolnici, potvrdilo je Ministarstvo odbrane Irana. &


Mandatar Zdravko Krivokapić za potpredsjednika Vlade predložio je lidera GP URA Dritana Abazovića. Kandidat za ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi je advokat Sergej Sekulović, dok je za ministarku...

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je koronavirusom trenutno zaraženo 2.340 zdravstvenih radnika, od kojih su 62 na bolničkom lečenju, dodavši da su to...


Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa novoimenovanim vršiocem dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arnoom Gujonom.

Rusija se može prizvati na duh „Mira“ (nekadašnja ruska kosmička stanica)  pokretanjem sopstvene orbitalne stanice posle 2024. godine, kao zamene za Međunaodnu kosmičku stanicu (MKS). Očekivalo se da će...


General Ruslan Homčak, komandant Oružanih snaga Ukrajine, rekao je da ne postoji „čisto vojno rešenje za povratak“ Donbasa.


Ostale novosti iz rubrike »