booking.com
Početna stranica > Novosti

OEBS usvojio rezoluciju o „okupaciji“ Abhazije Južne Osetije od strane Rusije

OEBS usvojio rezoluciju o „okupaciji“ Abhazije Južne Osetije od strane Rusije
07.07.2019. god.


Komitet za politička pitanja i bezbednost Parlamentarne skupštine Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi, na sednici održanoj u nedelju 7. jula, usvojio je rezoluciju u kojoj se Rusija poziva da ukine svoju odluku o priznanju nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije, nazvavši je nezakonitom.

Autor rezolucije "Stanje bezbednosti i ljudskih prava u Abhaziji, Gruziji i regionu Chinval / Južna Osetija, Gruzija" je gruzijski parlamentarac Sofija Kacarava.

Rezolucijom se osuđuje "degradacija bezbednosne situacije, ljudskih prava i humanitarne situacije na okupiranim teritorijama Gruzije u vezi sa nezakonitim radnjama Rusije, uključujući aktivno povećanje vojnog prisustva i intenziteta vojnih vežbi, podizanje bodljikavih barijera i veštačkih barijera duž linije okupacije, diskriminacija zasnovana na etničkoj pripadnosti gruzijskog stanovništva koje živi u Abhaziji, Gruziji i regionu Chinval / Južna Osetija, u Gruziji".

"Parlamentarna skupština poziva Rusku Federaciju da ispoštuje osnovne norme i principe međunarodnog prava i da ukine svoju nezakonitu odluku da prizna takozvanu nezavisnost okupiranih teritorija Gruzije", navodi se u dokumentu.

Rezolucija podržava politiku Gruzije i smatra da je ona usmerena na mirno rešavanje sukoba.

U dokumentu se takođe poziva OEBS da udvostruči svoje napore da se ponovo uspostavi punopravno prisustvo OEBS-a u Gruziji uz pristup celokupnoj teritoriji zemlje u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

Između ostalog, rezoluciju je podržala ukrajinska delegacija, upoređujući situaciju u Gruziji sa "okupacijom Krima".

"Rusija je priznala Abhaziju i Južnu Osetiju na osnovu slobodne volje naroda Abhazije i Južne Osetije, vođena odredbom Povelje UN-a, Deklaracijom UN-a iz 1970. o principima međunarodnog prava koja se odnosi na prijateljske odnose između država", rekao je Vladimir Džabarov, prvi zamenik šefa Odbora za međunarodnog poslove Saveta Federacije Rusije.

Predsednik Odbora za međunarodne poslove Državne dume, Leonid Slucki, pozvao je da se sluša mišljenje naroda ovih Republika republika.

Uprkos primedbama ruske strane,rezolucija je usvojena.
U noći 8. avgusta 2008. godine, Gruzija je pomoću VBR sistema "Grad" napala Južnu Osetiju, te su potom gruzijske trupe napale republiku i uništile deo njenog glavnog grada, Chinvala. Rusija, koja branila stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi ruski državljani, poslala je trupe u republiku i, nakon pet dana neprijateljstava, izbacila je gruzijsku vojsku iz regiona. Moskva je 26. avgusta 2008. godine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Lideri Rusije su u više navrata naveli da priznavanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonomije odražava postojeću realnost i da ne podleže reviziji.
 


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Fedorenko/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Odbojkaška reprezentacija Srbije pobedom nad Češkom u Antverpenu od 3:0 (31:29, 25:21, 25:18) plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva. U borbi za polufinale naši odbojkaši igraće sa selekcijom Ukrajine...


U Sportskoj hali u Vranju otvoren je Treći pčelarski sajam jugoistočnog Balkana, uz učešće izlagača iz Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Turske, Crne Gore i Srbije. Sajam je otvorio gradonačelnik Vranja Slobodan ...

Komandant Revolucionarne gardie Irana je obećao da će oboriti sve bespilotne letelice koje naruše vazdušni prostor zemlje, te da će odbiti bilo kojeg agresora. Upozorenje je usledilo nakon što su...


Saudijska Arabija se možda pridružila SAD-u optužujući Iran za prošlonedeljni napad na njena naftna postrojenja, ali odgovor kraljevstva jasno pokazuje da ne veruje da je to tačno, izjavio je...

Mars možda krije vodu duboko ispod svoje površine, otkrio je NASA-in modul "INsajt", a magnetno polje planete ima svoj život, pulsirajući u ponoćnim udarima na način koji je potpuno...Ostale novosti iz rubrike »