Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Venecuelska opozicija koju podržavaju SAD uhvaćena u proneveri nvoca od „humanitarne pomoći“

RT: Venecuelska opozicija koju podržavaju SAD uhvaćena u proneveri nvoca od „humanitarne pomoći“
19.06.2019. god.


Milioni dolara prikupljeni za "slobodu i demokratiju" u Venecueli završili su u Kolumbiji kod opozicionog lidera Huana Gvaida kojeg podržavaju SAD, a kolumbijski špijuni su naneli još jedan udar reputaciji njegove organizacije.

Gvaido se proglasio "privremenim predsednikom" Venecuele u januaru, a priznali su ga SAD i mnogi njihovi latinoamerički saveznici, ali više puta nije uspeo da preuzme vlast od predsednika Nikolasa Madura u Karakasu.


Sada se čini da je dalje od tog cilja više nego ikad, jer su za nekoliko njegovih saradnika saopšteni podaci od strane kolumbijske obaveštajne službe o proneveri američkih sredstava namenjenih za plaćanje prebega dezertera iz venecuelanske vojske. Sredstva su prikupljena koncertom u stilu "Pomoć uživo", koji je u februaru organizovao milijarder Ričard Branson, a koji je podržavao Gvaidove pristalice da na silu probiju granicu s Kolumbijom radi ulaska američke "humanitarne pomoći".


Procureli dokumenti koje je objavio "PanAm post", odelenje koje je naklonjeno Gvaidu, sada otkriva zašto se to nikada nije dogodilo. Regionalni Gvaidovi koordinatori za takve događaje, Vil Parti, Kevin Rojas i šefa osoblja "privremenog predsednika" Rosane Barera optuženi su da troše stotine hiljada dolara u gotovini na otmene hotele, skupu odeću, piće, automobile i druge skupocene predmete .


U jednom slučaju, kako se navodi, Rojas i Barera tvrdili su da su potrošili novac na sedam hotela kako bi smestili preko 1.400 dezertera iz Venecuele, ali kolumbijske vlasti izbrojale su samo polovinu tog broja koji su prešli granicu, te da su samo dva hotela zapravo plaćena. Umesto toga, potvrde otkrivaju da je duo proneverio preko 125.000 dolara za luksuzne stvari, uključujući i 40.000 dolara samo u aprilu. Sledećeg meseca, jedan od hotela izbacio je 65 dezertera i njihovih porodica, zbog neplaćenih računa u iznosu od preko 20.000 dolara.


Publikacija je prisilila Gvaida na potpunu kontrolu. U ponedeljak je konačno priznao postojanje optužbi i obećao da će "razjasniti slučaj zvaničnika imenovanih da služe našu vojsku u Kukuti", imenujući koordinatora za pomoć, Lestera Toleda da se pridruži istrazi u Kolumbiji.

"Diktature pokrivaju korupciju", dodao je on. "Mi ne."

 

Njegov izaslanik u Kolumbiji Humberto Kalderon Berti zatražio je u utorak "formalnu istragu vezanu za navodne nepravilnosti".

Osim proneverenih sredstava, osoblje Gvaida je nije raspodelilo pomoć koju su poslale SAD, a procenjuje se da je 60 posto robe trulo u skladištima i da ju je potrebno baciti. Potpuni opseg skandala tek treba da se otkrije, pošto PanAm Post ima još neobjavljenih dokumenata u svom posedu.

Nakon neuspeha u otvaranju granice u februaru, Gvaido je pokušao vojnu pobunu krajem aprila. To se spektakularno zgrožilo, jer je do kraja dana oko dvadesetak dezertera zatražilo utočište u stranim ambasadama.

Međutim, oni koji misle da bi skandal o proneveri mogao biti posljednji ekser u kovčegu projekta promene režima pod podrškom SAD-a u Venecueli bio bi u zabludi. U utorak je potpredsednik Majk Pens naglasio američku predanost Gvaidu, izjavljujući da Trampova administracija podržava "venecuelanski narod u njegovoj borbi za slobodu!"

SAD su do sada dale 213 miliona dolara humanitarne pomoći Gvaidu, istakao je Pens. Ostaje nejasno koliko je od toga završilo u džepovima njegovih pomoćnika, ili je potrošeno na hotele, automobile, piće i sitnice širom Kolumbije.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Koncert pod nazivom „Pomoć Venecueli uživo“ - Kukuta, Kolumbija foto: © REUTERS/Luisa Gonzalez / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zbog sankcija SAD Kini i njenim tehnološkim kompanijama, več neko vreme novi Huawei uređaji stižu bez Google aplikacija i Google Play prodavnice.    Iako Huawei ima svoju prodavnicu aplikacija App Gallery,...


Azerbejdžan je više puta tokom sastanaka sa kopredsednicima Minske grupe OEBS-a zahtevao da se uvedu sankcije Jermeniju zbog vršenja pritiska na Jerevan u rešavanju pitanja sukoba u Karabahu, izjavio...


Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“. &

Državna služba za vanredne situacije Nagorno-Karabaha saopštila je da su azerbejdžanske oružane snage upotrebile ratno vazduhoplovstvo u karabaškom gradu Martuni.


Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša je izjavio da treba razmišljati o novim merama protiv širenja koronavirusa.


Ostale novosti iz rubrike »