booking.com
Početna stranica > Novosti

Rusija insistira na punoj obnovi mandata u PSSE

Rusija insistira na punoj obnovi mandata u PSSE
13.06.2019. god.


Rusija insistira na punoj obnovi mandata u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope 26. juna, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin, prenose
RIA Novosti.


Na ovaj dan će se održati izbori za generalnog sekretara Saveta Evrope. Volodin je istakao da će, ako oni prođu bez učešća Rusije, mandat novog generalnog sekretara biti doveden u pitanje.

On je rekao da će se takav uslov odraziti i na zahtev za učešće delegacije na sednici, koju će on potpisati zajedno sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko.

Poslanik je naglasio da će, ako PSSE prihvati 24. juna izveštaj o pravima nacionalnih delegacija „bez izuzetka“, Rusija istog dana podneti zahtev za učešće na junskoj sednici.

On je dodao da ako Parlamentarna skupština Saveta Evrope Rusiji uskrati bilo kakva ovlašćenja, ruska delegacija zadržava pravo da napusti skupštinu.

Kriza u PS SE

Ranije je Odbor za propise PS SE usvojio nacrt rezolucije u kojem se predlaže da se ruskoj delegaciji daju ovlašćenja za učešće na junskom zasedanju. U dokumentu se takođe predlaže da se izmeni statut organizacije i istakne da „u slučaju osporavanja ili revizije ovlašćenja, članovi ne mogu biti lišeni prava glasa, prava da govore i da budu zastupljeni u Skupštini i njenim organima“. Ostvarivanje ovih prava takođe ne može biti suspendovano.

U aprilu 2014. ruskoj delegaciji u PS SE oduzeto je pravo glasa zbog događaja u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom. Godine 2015. PS SE je dva puta razmatrala pitanje vraćanja ovlašćenja ruskoj delegaciji, ali su se tada sankcije samo pooštravale.
 
Kao odgovor na to, delegacija je izjavila da odbija da radi u takvim uslovima i 2016—2018. nije slala zahtev za potvrdu mandata zbog antiruskog raspoloženja. Ruska strana je takođe predložila da se u propise Skupštine unesu odredbe da niko nema prava da oduzima mandate nacionalnim delegacijama.

U utorak je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov izrazio nadu da će u situaciji oko rešavanja krize u Savetu Evrope prevladati razum.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


  • Izvor
  • foto: CC BY 2.0 / Council of Europe // vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


  Budućnost auto industrije je svakako u elektro-pogonu, a jedan od najpoznatijih proizvođača sportskih automobila, Porše, planira da većinu

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale srpske i grčke vojnike u Prvom svetskom ratu, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio državni sekretar Aleksandar Živković položila je...


Ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko naveo je uslov za uklanjanje blokade Donbasa. U intervjuu za "Evropsku pravdu", ministar spoljnih poslova je rekao bi za to trebalo "da se preduzeća...

  Iako tehnološki novinari  nisu previše oduševljeni novim smartfonima iPhone 11 i 11 Pro, Epl kaže da je ova serija već najuspešnija do sada.   Epl


  "Imposssible Burger"  kompanije Beyond Meat nije vegetarijanski proizvod - u pitanju su proteini iz laboratorije


Ostale novosti iz rubrike »