booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Prelazak linije apsurda: Trampovim pretnja carinama Kini diplomatiju SAD dotakla novo dno

RT: Prelazak linije apsurda: Trampovim pretnja carinama Kini diplomatiju SAD dotakla novo dno
11.06.2019. god.

 


Pretnja američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti još više carina ako se kineski predsednik Ksi Đinping ne pojavi na samitu G20 je "novo dno" za američku diplomatiju, prelazeći granicu preteći da će razmrsiti globalnu trgovinu, kažu analitičari RT.

Kina će se složiti sa trgovinskim sporazumom sa SAD-om "zato što moraju", izjavio je Tramp, dodajući da će nove tarife za kinesku robu stupiti na snagu odmah, ako Ksi ne bude prisustvovao samitu G20 u Osaki u Japanu kasnije ovog meseca. Vašington i Peking mesecima pregovaraju o novom trgovinskom sporazumu, ali bez rezultata.

"Ovo je novo dno u američkoj diplomatiji", rekao je Sourab Gupta, viši stručnjak za politiku Instituta za kinesko-američke studije. 

"Da će američki predsednik ići napred i uvoditi carine drugoj zemlji, ako predsednik te zemlje ne pristane na bilateralni sastanak na marginama multilateralnog samita je apsurdan, do te mere, da je gotovo komičan."


Kina će možda odvojiti vremena da odgovori, ali će najverovatnije prihvatiti sastanak, rekao je Gupta za RT, predviđajući da će naredne tri sedmice svedočiti o “nervoznim vremenima” u ekonomskoj diplomatiji između Pekinga i Vašingtona.

U međuvremenu, zagovornici slobodne trgovine užasnuti su Trampovom upotrebom carina kao preferiranim metodom međunarodnog angažmana.

„Tramp je sve ovo obećao tokom predsedničke kampanje, ali ga niko nije ozbiljno shvatio. Sada pokazuje koliko štete može jedan čovek da uradi pod uslovom da ima moć i neke veoma loše nesporazume u vezi sa time kako ekonomija funkcioniše”, izjavio je za RT Džefri Taker iz Američkog instituta za ekonomska istraživanja. Trgovina između zemalja je situacija u kojoj svi dobijaju, dok je Tramp tretira kao igru pobednika i gubitnika, rekao je on.


"Carine su sredstvo osiromašenja za sve,."


“Nacija nije samo jedan posao sa bilansom stanja. Čitava stvar je smešna. Ali izgleda da niko ne može doći do njega da to objasni “, rekao je on za RT. Trampov cilj da američke trgovinske deficite pretvori u viškove je "apsolutno nekonzistentan sa statusom dolara kao svetske rezervne valute", dodao je Taker. Štaviše, Amerikanci na kraju plaćaju carine, a ne zemlje koje su ciljane.

Prema Guptinom mišljenju, ultimatum sugeriše da Tramp nije dobor siguran u pobedu u iscrpnom trgovinskom ratu s Kinom, te da možda pokušava da organizuje način direktni razgovor sa Ksikem kako bi se dogovorili pre izbora 2020. godine.

"Na kraju krajeva, Kina ima znatno više dobiti nego bi izgubila od rešavanja trgovinskog sukoba", rekao je Gupta.

"Biti zemlja koja se laserski fokusira na svoje interese, a ne na njegove pritužbe, za razliku od SAD, uveren sam da će Peking sesti za sto gospodina Trampa i njegovog tima, te uložiti dobre napore za rešavanje napetosti."

Da li će napor dobre volje biti dovoljan, ostaje da se vidi.


Izvor: Vostok / RT   • Izvor
  • foto: © Reuters / Kevin Lamarque / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo spoljnih poslova je komentarisalo mogućnost ruskog učešća na samitu G7 i primetilo da o ovoj temi treba razgovarati na profesionalan način. "Predlozi bi trebalo da se formiraju, ako ...


Uprkos oštrim primedbama koje je saopštio Peking, Stejt department je odobrio prodaju desetina aviona F-16 Tajvanu, otvoreno priznajući da taj potez služi američkim ekonomskim i nacionalnim bezbednosnim interesima u...

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata mitropolit Kijevski i cele Ukrajine Onufrije, uputio je pismo mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u kojem navodi da sa velikom tugom u Ukrajini primaju vesti...


  U ranim jutarnjim časovima na portal "Vostok" izvršen je hakerski napad uz poruku "rusofili zatucani".  U poruruci je između ostalog bilo navedeno: "Ovo neka vam bude za nauk

Premijer Australije Skot Morison je saopštio da se njegova država pridružuje SAD u "osiguranju bezbedne plovidbe" u Ormuskom moreuzu i da će poslati ograničeni vojni kontingent u Persijski zaliv. ...


Američki sekretar Majk Pompeo je "ohrabrio Srbiju da obnovi pregovore sa Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, koji vodi uzajamnom priznanju", navodi se u saopštenju Stejt departmenta. ...


Ostale novosti iz rubrike »