BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Đukanović: Dopalo se to nekome ili ne, obnovićemo autokefalnost Crnogorske crkve i ispraviti istorijsku nepravdu

Đukanović: Dopalo se to nekome ili ne, obnovićemo autokefalnost Crnogorske crkve i ispraviti istorijsku nepravdu
08.06.2019. god.

 
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je saopštio da će se "obnovom autokefalnosti ispraviti istorijska nepravda"

"Dopadalo se o nekome ili ne, na tom pitanju će se vrlo predano raditi, poručio je Đukanović, dodavši da Srbska pravoslavna crkva "čuva infratsrukturu ideje Velike Srbije".


"Danas Srbska pravoslavna crkva pokušava da na bilo koji način, dakle, kroz razne forme, opstruira ono što su evropska htjenja i evropske ambicije savremenog crnogorskog društva, želeći na taj način da čuva vjerski monopol u Crnoj Gori, da opstruira uspostavljanje pravne države i da nastavi da koristi ono što joj, saglasno pravnom sistemu Crne Gore, ne pripada", rekao je Đukanović.

"Priča o prekograničnim eparhijama, suprotna je osnovnim principima organizacije pravoslavlja svuda u svijetu, Srbskoj pravoslavnoj crkvi služi da bi čuvala infrastrukturu Velike Srbije u koju oni vjeruju."

"Jer vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisnai da će nas vrijeme dovesti do spoznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji "Velike Srbije". Moramo svojom postojanošću, svojom odlučnošću, vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa. Da nema nikakvih grešaka. Da naše odluke nijesu greške, da su one vrlo temeljno promišljene, da su to greške kojima ispravljamo teške istorijske nepravde nanešene Crnoj Gori i generaciji naših predaka", kazao je lider DPS-a.

Rekao je da je ostao "jedan važan korak kojim ćemo takođe ispraviti jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku XX vijeka".

"A to je obnova Crnogorske autokefalne crkve i da, dopadalo se to nekome ili ne, da ćemo na tome vrlo predano raditi jer je to u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima Demokratske partije socijalista, kao temeljnog oslonca savremene Crne Gore", zaključio je Đukanović.


  • Izvor
  • foto: predsjednik.me/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kineski ambasador u SAD-u pozvao je Vašington da njegovu zemlju ne tretira kao „zamišljenog neprijatelja“, upozoravajući da bi takav pristup doveo do „ozbiljnih strateških grešaka“. Govoreći danas n


SAD su duboko zabrinute za bezbednost ruskog opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken. „Duboko smo zabrinuti za bezbednost Navaljnog i što je još važnije...

  Sjedinjene Američke Države moraju agresivno da odgovaraju na postupke Rusije, ali istovremeno i da sarađuju sa Moskvom na pitanjima od zajedničkog interesa, saopštila je Linda Tomas-Grinfild, koju je preds...


Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas nazvao je produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja važnom vešću, napominjući da će to pružiti veću bezbednost, uključujući i Evropi.


Postupci Evropske unije u vezi sa situacijom oko Alekseja Navaljnog predstavlja vrhunac neprijateljskih koraka. To baca sumnju na samu mogućnost izgradnje dalje saradnje Moskve i Brisela, saopštilo je Ministarstvo...


Ostale novosti iz rubrike »