Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 24.05.

25.05.2019. god.

  


Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  

 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 24.05. (karta ukrajinskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanjeIspod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - 
 Klinuti ovde ili na mapu ispod

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 24
.05.Četiri napada na LNR Narodna milicija LNR saopštila je da su ukrajinske snage tokom prethodnog dana četiri puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Frunze i Lozovoe. Za protekla 24 sata ukrajinske snage sedam puta napale teritoriju DNR 
Za protekla 24 sata ukrajinske snage su 7 puta napale teritoriju DNR, saopštio je danas portparol Oružanih snaga DNR Danil Bezsonov.


Prema njegovim informacijama, pod vatrom ukrajinskih snaga, uz primenu minobacača,raketnih bacača,mitraljeza velikih kalibara i malog oružja našli su se naselja Široka Balka, Aleksandrovka,Spartak,Dokučaevsk,Elenovka,Oktobar i Lenjinskoe.

«Kao rezultat odgovora iz oružja koje nije zabranjeno Minskim sporazumom likvidirana su dva pripadnika ukrajinske vojske a jedan je ranjen»- rekao je Danil Bezsonov.

Ukrajinski vojnici koji su uhapšeni 22. maja na području Elenovke priznali su da su pripremali terorističke napade i na pripadnike misije OEBS

«U ovom momentu oni daju priznanje. Priznali su da su imali zadatak da vrše razne terorističke aktivnosti na teritoriji DNR. Između ostalog i da planiraju napade na pripadnike misije OEBS-a»- rekao je Bezsonov.

On je dodao da je otkriven identitet svih osam uhapšenih ukrajinskih vojnika.


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 24.05
.
 

 

Pokrenuta treća krivična istraga protiv Porošenka  Državni istražni biro Ukrajine otvorio je još jedan slučaj protiv Petra Porošenka, izjavio je nekadašnji zamenik šefa administracije bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, advokat Andrej Portnov.

Ovaj put, Porošenko je optužen za legalizaciju prihoda od kriminala u iznosu od 300 miliona dolara kada je prodao zavod "Kuznja na Rivalskom", prenose RIA Novosti.

Ovo je treća krivična istraga protiv bivšeg predsednika. U sredu se pojavila informacija da je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u raspodeli radnih mesta u "Centrenergu".

Dan ranije, Porošenko je optužen za izdaju u vezi sa incidentom u Kerčskom moreuzu.


Takođe, bivši predsednik je svedok u drugom krivičnom predmetu - smrti ljudi tokom "Evromajdana".


Kijev: Ako želimo mir, potrebno je da razgovaramo s Moskvom  Šef administracije predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog,  Andrej Bogdan, založio se za pregovore sa Rusijom.

„Ako želimo mir, potrebno je da razgovaramo“, rekao je Bogdan za televiziju „1+1“.

On je dodao da pitanje datuma i uslova pregovora ostaje otvoreno.

Bogdan je takođe izjavio da se situacija na istoku zemlje može rešiti mirnim putem.

„Moguće je. To je težak put, ali mislim upravo tim putem treba da se ide“, rekao je on.

Ranije je saopšteno da Zelenski planira da održi referendum o pregovorima sa Rusijom. Kasnije je ukrajinski lider objasnio da se radi o anketi koja, prema njegovim rečima, predstavlja način da se otkrije javno mnjenje i nema zakonodavnu inicijativu.

Kremlj je mogućnost održavanja referenduma u Ukrajini nazvao unutrašnjim poslom zemlje. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao je kako Moskva nastavlja da čeka od Kijeva da realizuje Minske sporazume i zaštiti prava ruskog stanovništva zemlje.

RT: Istraživački centar američke vojske objavio strategiju za destabilizaciju Rusije  SAD bi mogle koristiti razne ekonomske, vojne i ideološke strategije da bi "preopteretile i debalansirale" Rusiju, navodi se u novom izveštaju koji sponzoriše američka vojska, nudeći predloge za podelu i destabilizaciju zemlje.

Studija proučava “nenasilne opcije koje nameću troškove” koje bi SAD i njihovi saveznici mogli iskoristiti da oslabe rusku privredu, vojne i vladine strukture. Studiju je napravio "Rand arojo centar" - 
istraživačka grupa američke vojske.

Dok američki zvaničnici i "mejnstrim" mediji stalno brinu o nejasnim i neproverenim tvrdnjama o ruskom “mešanju”, “uplitanju” i naporima da “posije razdor” u američkom društvu, izveštaj otvoreno i detaljno opisuje besramnu zaveru za pokretanje društvenog nezadovoljstva i društvenih podela u Rusiji.

U izveštaju se kaže da Rusija pati od "dubokih" ali "preteranih" bojazni oko mogućnosti "promene režima inspirisane Zapadom". Očigledno da autori nisu prepoznali ironiju nazivanja tih zabrinutosti "preteranim" u dokumentu posvećenom opisivanju konkretnih načina da se to uradi.
Štaviše, u dokumentu se dalje navodi da bi Sjedinjene Američke Države mogle "stvoriti percepciju" da ruska vlada "ne teži javnom interesu" i da bi mogla "ohrabriti domaće proteste" koji bi mogli omesti vladu i učiniti je "manje sposobnom ili sklonom da ugrozi zapadne interese u inostranstvu". Međutim, ova strategija verovatno neće funkcionisati, priznaje se u dokumentu.


Objavljeni dokument nakon dve godine histerije zbog navodnog ruskog mešanja, pruža uznemirujući uvid u "čini kako kažemo, a ne kao što radimo" ideologiju američke izuzetnosti i naravno, nije bilo medijske jagme da bi se naglasili načini intervencije Vašingtona ili da se ukaže na očigledno licemerstvo.

SAD bi takođe mogle da pokušaju da smanje ruski uticaj u centralnoj Aziji, da promovišu ustanke u susednim državama i "preokrenu Pridnjestrovlje", te da proteraju ruske trupe iz nepriznatog, uglavnom ruskog govornog područja koje se odvojilo od Moldavije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Međutim, autori se mire s činjenicom da bi većina ovih opcija bila teško izvodljiva, te da bi se mogle pokazati skupim za SAD, te da možda ne bi imale željeni efekat.

Dodaje se da bi SAD mogle povećati svoje prisustvo u "operativnim oblastima" Rusije, uključujući Crno more (iako bi bilo "opasnije" za SAD da rade u ovom regionu tokom sukoba, navodi se).

Konačno, dokument predlaže spisak provokacija koje bi Vašington mogao da izvrši protiv Moskve, tvrdeći da su to samo odbrambeni odgovori na navodnu rusku agresiju i javno odbacivanje ruskih zabrinutosti kao puke "paranoje".

Tolstoj: Videli smo vaše vrednosti u Srbiji, Avganistanu, Iraku, Libiji...  Rusi shvataju da se sankcije EU verovatno neće ukinuti u bliskoj budućnosti, te da će možda potrajati decenijama, izjavio je potpredsednik Državne dume Petar Tolstoj.

"Sigurni smo da će trenutne sankcije trjati dugo vremena. Ne godinu ili dve, nego decenijama", rekao je Tolstoj na debati koju je organizovao Francusko-ruski dijalog u Ruskom duhovno-kulturnom centru.

"Ove sankcije nisu uveli evropljani. To su eksteritorijalne sankcije SAD-a. Evropljani nisu imali izbora. Čak i ako zatražite od Makrona ili Merkelove da ih ukinu, oni to neće moći. Siguran sam da danas Evropa nema slobodu da da donese takve odluke“, dodao je Tolstoj.

On je podsetio da je razlog za uvođenje sankcija navodno kršenje međunarodnog prava od strane Rusije.

"I ko nam to priređuje? Amerikanci? Evropljani? ... Kažete da kod nas nema nikakvih vrednosti, a da u Evropi ima, da su kod nas varvari, ali ne. Videli smo vaše vrednosti u Srbiji pre 20 godina, u Avganistanu, Iraku, Libiji... Videli smo premeštanje NATO baza na naše granice, suprotno potpisanim sporazumima “, dodao je on.

 

Prema njegovim rečima, Rusija "nema iluzija, sankcije će ostati".

Govoreći o posledicama sankcija, Tolstoj je rekao da dok Evropa gubi rusko tržište, Sjedinjene Američke Države i druge zemlje zauzimaju njihovo mesto.

"Naša trgovina sa Sjedinjenim Državama raste. Čudno je to, da smo pod sankcijama, a mnogo kupuju od nas. A kada im je potrebno da posluju, uklanjaju deo sankcija, a o tome ne govore sa EU, kupuju, rade svoj posao. Mi imamo smanjenje od 450 milijardi evra u trgovini sa EU zbog ovih sankcija. Evropa gubi mogućnost da trguje i gubi svoje mesto na ruskom tržištu. Rusija nije pustinja sa medvedima s balalajkom. Ima onih koji žele da trguju s njom. To nije samo Kina. I oni su zauzeli mesto evropljana na različitim ruskim tržištima. Evropljani se neće vratiti na ovo mesto, izgubili su ga", rekao je naglasio je Tolstoj.

Tolstoj je rekao da "Rusi shvataju da se sutra ništa neće promeniti".

"Moramo nastaviti da radimo, razvijamo ekonomiju, ako je bez Evrope, onda bez Evrope", zaključio je on.
Ukrajina - iz minuta u minut -

 

   • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Slika prva   Pođem u prodavnicu koja je, gle čuda, nas


Istraživači u Googleu su ostali zapanjeni kada su otkrili da je softver, koji je trebao da prevede tekst sa Korejskog na Japanski jezik, stvorio i svoj sopstveni. 

Veliki broj ljudi se okupio kod zgrade libanskog parlamenta, optužujući vladu za veliku eksploziju amonijum-nitrata. Policija je odgovorila suzavcem nakon što su demonstranti bacali kamenje i pokušali da probiju ogradu. ...


Vlasti u Kijevu svojim stavom da „ne razumeju“ Minske sporazume pokazuju da ne žele da reše pitanje Donbasa, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Odluka američkih vlasti po pitanju kineske aplikacije za deljenje video sadržaja Tik Tok predstavlja užasan primer nelojalne konkurencije, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.


Ostale novosti iz rubrike »