booking.com
Početna stranica > Novosti

Ruska kosmička stanica će obaviti radio-lokaciono ispitivanje Meseca

Ruska kosmička stanica će obaviti radio-lokaciono ispitivanje Meseca
24.05.2019. god.

 

Ruska automatska međuplanetarna stanica "Luna-26" će obaviti radio-lokaciono ispitivanje prirodnog satelita Zemlje, pomoću kojeg će se dobiti podaci o svojstvima sloja koji će pomoći u određivanju sastava Mesečeve površine debljine nekoliko desetina metara, izjavio je za RIA Novosti šef laboratorije za geohemiju Meseca i planeta Instituta za geohemiju i analitičku hemiju Jevgenij Kluta.

"Ona (stanica) ispituje površinu. Tamo postoje dva radio-lokatora, pa recimo, za desetak ili dvadeset metara ćemo dobiti informacije o elektromagnetnim svojstvima gornjeg sloja, što naravno, zavisi od sastava, strukture", kaže Kluta.


Pored toga, podsetio je da će uređaj izvršiti fotografisanje i mapiranje površine Meseca sa visokom rezolucijom. To je pre svega potrebno kako bi se pronašlo optimalno mesto za sletanje budućih ruskih lunarnih stanica.


Ranije je generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin saopštio da je 2024. godine planirano da se Luna-26 pošalje na Mesec, a 2025. stanicu za sletanje Luna-27. 

Govoreći o istraživanju Meseca Rogozin je rekao da je iskrcavanje prve ruske posade na Zemljin satelit planirano za 2030. godinu.

Za 2029. godinu je planiran let oko Meseca, a nakon 2030. godine na Zemljinom pratiocu bi trebalo da budu postavljeni moduli za život i rad kosmonauta. Nakon 2031. godine letovi na Mesec bi trebalo da se izvode svake godine.

Za 2032. godinu planirano je da se na Mesec pošalje lunomobil koji može da prevozi i kosmonaute, kao i da Zemljin satelit poseti druga ekspedicija koja bi se bavila isprobavanjem sredstava za kretanje po njegovoj površini.
 
„Prema našim informacijama, Kongres prebrojava novac i više će potrošiti na taj šou s iskrcavanjem na Mesec nego na samu stanicu u Mesečevoj orbiti“, rekao je Rogozin.
 
 


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Anton Denisov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


  Budućnost auto industrije je svakako u elektro-pogonu, a jedan od najpoznatijih proizvođača sportskih automobila, Porše, planira da većinu

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale srpske i grčke vojnike u Prvom svetskom ratu, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio državni sekretar Aleksandar Živković položila je...


Ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko naveo je uslov za uklanjanje blokade Donbasa. U intervjuu za "Evropsku pravdu", ministar spoljnih poslova je rekao bi za to trebalo "da se preduzeća...

  Iako tehnološki novinari  nisu previše oduševljeni novim smartfonima iPhone 11 i 11 Pro, Epl kaže da je ova serija već najuspešnija do sada.   Epl


  "Imposssible Burger"  kompanije Beyond Meat nije vegetarijanski proizvod - u pitanju su proteini iz laboratorije


Ostale novosti iz rubrike »