booking.com
Početna stranica > Novosti

Tribunal u Hagu naložio istragu protiv Radovana Karadžića zbog telefonskog uključenja

Tribunal u Hagu naložio istragu protiv Radovana Karadžića zbog telefonskog uključenja
08.05.2019. god.


Sekretarijat Mehanizma za krivične sudove u Hagu naložio je istragu povodom telefonskog uključenja Radovana Karadžića na tribinu koja je održana u Podgorici.


Karadžić se, inače, nalazi u haškom pritvoru, a u pomenutu tribinu, održanu u Srbskoj kući, uključio se 3. maja.

Sekretar Mehanizma sumnja da je Karadžić telefonskim pozivom bez odobrenja nadležnih u pritvorskoj jedinici prekršio pravila Pravilnika o posetama i komunikaciji.

Zbog toga je naložio da komandir pritvorske jedinice presluša sve njegove neodobrene telefonske razgovore od 1. maja, a isti nalog važi i za narednih sedam dana, počev od 6. maja.

Karadžić je prilikom uključenja u tribinu, poručio Srbima u Crnoj Gori da budu strpljivi, tolerantni i da imaju razumevanja prema ljudima koji imaju krizu identiteta (Crnogorcima), napominjući da se identitet u jednom narodu stvara stotinama, a nekad i hiljadama godina.

"Sve što je vrijedno rađa se u krvi, tako je sa djetetom i državom. Ukoliko hoćeš da je dijete i država tvoja ti moraš da je praviš sam. Crna Gora je na Berlinskom kongresu uvećana pet puta i pripojene su joj teritorije Vasojevića, Drobnjaci, Kuči, Piperi, sve srbski krajevi i možemo li mi biti nešto drugo kada smo tako dugo bili Srbi. Opasno je igrati se sa identitetom i opasno je misliti da si nešto drugo kada nisi to drugo i ljut si na one koji su ostali ono što jesu. U Crnoj Gori je mnogo više Srba od onih koji ne smiju da kažu da su Srbi. Sukobi između Srbije i Crne Gore bili su samo dinastički, oni su se svađali, ali narod je ostao jedan. Mi, Srbi iz Crne Gore, smo napunili Srbiju i ona je od nas nastala. Treba biti blag prema onima koji neće da budu Srbi i sve će to doći u red, ali je opasno igrati se sa nečim što nastaje 1000 godina. Treba im oprostiti i biće to u redu jednog dana", poručio je Karadžić.

Tribinu u Srbskoj kući organizovali su Srbski nacionalni savet i Srbski informativno-kulturni centar „Sveti Sava“, a u trenutku telefonskog poziva iz Haga na tribini je govorio prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik o stvaranju Republike Srpske.


  • Izvor
  • Radovan Karadžić i Ratko Mladić, foto: © TANJUG/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Akcija "Put sećanja" Ministarstva odbrane Ruske Federacije počela je u srbskim gradovima Zrenjaninu i Novom Bečeju u čast 75. godišnjice Velike pobede. Saradnici vojnog atašea Ruske Federacije


Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarao je sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem o bezbednosnim pitanjima i situaciji na Balkanu, prenosi pres služba Saveta bezbednosti.

Rusija planira da u avionima i vozovima uvede brzi internet, saopštila je pres-služba Nacionalne tehnološke inicijative.


  Dvadesetčetiri godine je prošlo od potpisivanja Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma. Danas ga predstavnici zapadnih zemalja tumače onako kako to isključivo njima odgovara, a u licu institucije

Tržište terenaca  je u stalnom porastu u Evropi i Americi, kao i u Kini i celoj Aziji. Kupci širom sveta vole praktičnost i prostranost ovih vozila, a mnoge auto...


BANJALUČKI SNP IZBOR JE NAŠ KREĆE U KAMPANJU PRIKUPLJANJA POTPISA ZA SVOJU INICIJATIVU


Ostale novosti iz rubrike »