Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Tribunal u Hagu naložio istragu protiv Radovana Karadžića zbog telefonskog uključenja

Tribunal u Hagu naložio istragu protiv Radovana Karadžića zbog telefonskog uključenja
08.05.2019. god.


Sekretarijat Mehanizma za krivične sudove u Hagu naložio je istragu povodom telefonskog uključenja Radovana Karadžića na tribinu koja je održana u Podgorici.


Karadžić se, inače, nalazi u haškom pritvoru, a u pomenutu tribinu, održanu u Srbskoj kući, uključio se 3. maja.

Sekretar Mehanizma sumnja da je Karadžić telefonskim pozivom bez odobrenja nadležnih u pritvorskoj jedinici prekršio pravila Pravilnika o posetama i komunikaciji.

Zbog toga je naložio da komandir pritvorske jedinice presluša sve njegove neodobrene telefonske razgovore od 1. maja, a isti nalog važi i za narednih sedam dana, počev od 6. maja.

Karadžić je prilikom uključenja u tribinu, poručio Srbima u Crnoj Gori da budu strpljivi, tolerantni i da imaju razumevanja prema ljudima koji imaju krizu identiteta (Crnogorcima), napominjući da se identitet u jednom narodu stvara stotinama, a nekad i hiljadama godina.

"Sve što je vrijedno rađa se u krvi, tako je sa djetetom i državom. Ukoliko hoćeš da je dijete i država tvoja ti moraš da je praviš sam. Crna Gora je na Berlinskom kongresu uvećana pet puta i pripojene su joj teritorije Vasojevića, Drobnjaci, Kuči, Piperi, sve srbski krajevi i možemo li mi biti nešto drugo kada smo tako dugo bili Srbi. Opasno je igrati se sa identitetom i opasno je misliti da si nešto drugo kada nisi to drugo i ljut si na one koji su ostali ono što jesu. U Crnoj Gori je mnogo više Srba od onih koji ne smiju da kažu da su Srbi. Sukobi između Srbije i Crne Gore bili su samo dinastički, oni su se svađali, ali narod je ostao jedan. Mi, Srbi iz Crne Gore, smo napunili Srbiju i ona je od nas nastala. Treba biti blag prema onima koji neće da budu Srbi i sve će to doći u red, ali je opasno igrati se sa nečim što nastaje 1000 godina. Treba im oprostiti i biće to u redu jednog dana", poručio je Karadžić.

Tribinu u Srbskoj kući organizovali su Srbski nacionalni savet i Srbski informativno-kulturni centar „Sveti Sava“, a u trenutku telefonskog poziva iz Haga na tribini je govorio prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik o stvaranju Republike Srpske.


  • Izvor
  • Radovan Karadžić i Ratko Mladić, foto: © TANJUG/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsjednik Ujedinjene Srpske, dr Nenad Stevandić razgovarao je sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Republike Srbije, prilikom čega je izrazio zahvalnost za nesebičnu i veliku pomoć koju je


Pariz je opozvao svog izaslanika iz Turske nakon oštrih izjava predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je

Srbiju godišnje napusti između 50.000 i 60.000 ljudi, a razlika između rođenih i umrlih je oko 40.000. "Tamni zbir" pokazuje da naša zemlja godišnje gubi 100.000 ljudi! Ovaj broj...


Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je tokom telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom da će Moskva i Minsk, u okviru obaveza ODKB, reagovati na eventualnu spoljnu agresiju. Pompeo je...


Francuska je osudila izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je doveo u pitanje "mentalno zdravlje" francuskog kolege Emanuela Makrona zbog njegove izjave o karikaturama proroka Muhameda.


Ostale novosti iz rubrike »