booking.com
Početna stranica > Novosti

Deset mesta u Rusiji koja izgledaju kao da se nalaze negde drugde

Deset mesta u Rusiji koja izgledaju kao da se nalaze negde drugde
29.04.2019. god.


Poverujte svojim očima i u Sibiru, na Uralu i Dalekom istoku Rusije pronađite ova lepa i netipična mesta.

Kada pogledate ove prizore, lako ih možete pomešati sa nekom od lokacija daleko od Rusije, a sve to se zapravo nalazi u najvećoj zemlji na svetu.

1. Pariz u Moskvi

Kutak francuske prestonice možete pronaći na stanici moskovskog metroa „Kijevska”. Luk iznad ulaza u metro podseća na slična mesta u Parizu, čiji je izgled odavno osmislio francuski arhitekta Ektor Gimar. Dekoracija, koja se po njenom autoru naziva „gimar”, bila je poklon Pariza Moskvi. Sa svoje strane, Moskva je Parizu poklonila vitraž „Kokoška Rjaba” (lik iz ruske bajke) koji danas ukrašava stanicu metroa Madeleine u Parizu.

2. Briž u Joškar Oli   

Ovaj ruski grad u samom centru poseduje nekoliko „evropskih” obeležja. Briški kej (što je njegovo zvanično ime) je mesto na kojem pronalazimo veći broj prelepih zgrada u flamanskom stilu. U njima su smešteni sekretarijati, agencije lokalne uprave i druge institucije.

Među drugim zanimljivostima tu je i spomenik posvećen Grejs Keli i Renijeu III, knezu od Monaka, kao i kopija Car-topa, iz koje, kao ni iz originala, nikada nije pucano.  

3. Venecija u Sankt Peterburgu

Ruski Sankt Peterburg često se naziva „Severna Venecija”. Kao i u ovom italijanskom gradu, u njemu pronalazimo na stotine mostova i kanala i zadivljujuću arhitekturu. Ali ono što ruski grad čini posebnim su „bele noći” usred leta. To je nešto što ne smete propustiti!

4. Island na Kamčatki

Ako želite da vidite Dolinu gejzira, vaša sledeća destinacija je Kamčatka na Dalekom istoku Rusije. Tu se nalazi preko 200 termalnih izvora, među kojima i 90 gejzira, koji ključalu vodu izbacuju desetak metara uvis.

5. Nijagarini vodopadi na poluostrvu Tajmir

Jedno od najnepristupačnijih mesta u Rusiji, visoravan Putorana, popularno je među ljubiteljima ekstremnih izazova. Tamo se prilično teško stiže, ali to putovanje sigurno nećete nikad zaboraviti. Kada pogledate visoravan Putorana, vidite planinske masive nalik na one kod Velikog kanjona Kolorada i najviši vodopad u Rusiji pod imenom Taljnikovski.

6. Švajcarski pejzaž na Altaju

Uživate li u dugim putovanjima automobilom?  Odvažite se na vožnju živopisnim Čujskim putem u Sibiru i zaljubićete se u svaki njegov kilometar (a ima ih oko 980). Vijugavi drum nudi uživanje u predivnim predelima, kao što je pogled na Altajske planine obrasle gustom šumom.

7. Tibet u Burjatiji

Rusija je višereligijska zemlja. U Burjatiji, na primer, živi veliki broj budista, tako da tu nailazite na dacane (budističke univerzitetske hramove). Ovaj tradicionalni budistički hram nalazi se u blizini sela Ivolga, po kojem je dobio ime, i najpoznatiji je dacan u Rusiji.

8. Kineske kuće u Moskvi

Čuvena Perlovljeva Čajna prodavnica u Mjasnickoj ulici u Moskvi podignuta je u 19. veku u pseudokineskom stilu i izdvaja se među susednim građevinama. U centru Moskve nećete naći ništa slično! Osim toga, tu još uvek možete kupiti različite vrste čaja (i poslastica), baš kao nekada u carsko doba!

9. Kapadokija u Voronježu

Hajde da sada svratimo u rezervat prirode Divnogorje na jugu Rusije, gde su među stenjem i brdima od krede nalik na pčelinje saće smeštene stare crkve i podzemni prolazi. U Bugarskoj i Turskoj nalaze se slični hramovi isklesani u stenama. 

10. Maldivi u Vladivostoku  

Tirkizna voda, peščane plaže, idilični pejzaži. Ne, to nije ni Bali niti su Maldivi. Nalazimo se na Dalekom istoku Rusije u gradu Vladivostoku. A ovo je Zaliv Petrova, omiljeno mesto za surfere i kajakaše. Tu možete uživati u lokalnim specijalitetima od ribe i rakova.


Russia beyond  • Izvor
  • foto: © Legion Media / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Koliko je stajling bitan za jednu voditeljku?   Jako je bitno kakav utisak ostavljaš na ljude koji te gledaju na televiziji. Za mene je jako važno da budem obučena moderno i...


Jedinice sirijske vojske nastavile su sa prodiranjem u teritorije koje su ranije bile pod kontrolom kurdskih snaga i zauzimanjem novih položaja u naseljima i gradovima u oblasti Tal Tamr...


Postoji rizik od ponovnog preporoda "Islamske države" u Siriji, a invazija Turske na severoistoku zemlja je krivac za to, saopštila je za Boutaina Šaban, politički savetnik sirijskog predsednika Bašara...

Pravljenje ruskog nadzvučnog putničkog aviona: Prvi let će obaviti modifikovani MiG-29Ostale novosti iz rubrike »