booking.com
Početna stranica > Novosti

Deset mesta u Rusiji koja izgledaju kao da se nalaze negde drugde

Deset mesta u Rusiji koja izgledaju kao da se nalaze negde drugde
29.04.2019. god.


Poverujte svojim očima i u Sibiru, na Uralu i Dalekom istoku Rusije pronađite ova lepa i netipična mesta.

Kada pogledate ove prizore, lako ih možete pomešati sa nekom od lokacija daleko od Rusije, a sve to se zapravo nalazi u najvećoj zemlji na svetu.

1. Pariz u Moskvi

Kutak francuske prestonice možete pronaći na stanici moskovskog metroa „Kijevska”. Luk iznad ulaza u metro podseća na slična mesta u Parizu, čiji je izgled odavno osmislio francuski arhitekta Ektor Gimar. Dekoracija, koja se po njenom autoru naziva „gimar”, bila je poklon Pariza Moskvi. Sa svoje strane, Moskva je Parizu poklonila vitraž „Kokoška Rjaba” (lik iz ruske bajke) koji danas ukrašava stanicu metroa Madeleine u Parizu.

2. Briž u Joškar Oli   

Ovaj ruski grad u samom centru poseduje nekoliko „evropskih” obeležja. Briški kej (što je njegovo zvanično ime) je mesto na kojem pronalazimo veći broj prelepih zgrada u flamanskom stilu. U njima su smešteni sekretarijati, agencije lokalne uprave i druge institucije.

Među drugim zanimljivostima tu je i spomenik posvećen Grejs Keli i Renijeu III, knezu od Monaka, kao i kopija Car-topa, iz koje, kao ni iz originala, nikada nije pucano.  

3. Venecija u Sankt Peterburgu

Ruski Sankt Peterburg često se naziva „Severna Venecija”. Kao i u ovom italijanskom gradu, u njemu pronalazimo na stotine mostova i kanala i zadivljujuću arhitekturu. Ali ono što ruski grad čini posebnim su „bele noći” usred leta. To je nešto što ne smete propustiti!

4. Island na Kamčatki

Ako želite da vidite Dolinu gejzira, vaša sledeća destinacija je Kamčatka na Dalekom istoku Rusije. Tu se nalazi preko 200 termalnih izvora, među kojima i 90 gejzira, koji ključalu vodu izbacuju desetak metara uvis.

5. Nijagarini vodopadi na poluostrvu Tajmir

Jedno od najnepristupačnijih mesta u Rusiji, visoravan Putorana, popularno je među ljubiteljima ekstremnih izazova. Tamo se prilično teško stiže, ali to putovanje sigurno nećete nikad zaboraviti. Kada pogledate visoravan Putorana, vidite planinske masive nalik na one kod Velikog kanjona Kolorada i najviši vodopad u Rusiji pod imenom Taljnikovski.

6. Švajcarski pejzaž na Altaju

Uživate li u dugim putovanjima automobilom?  Odvažite se na vožnju živopisnim Čujskim putem u Sibiru i zaljubićete se u svaki njegov kilometar (a ima ih oko 980). Vijugavi drum nudi uživanje u predivnim predelima, kao što je pogled na Altajske planine obrasle gustom šumom.

7. Tibet u Burjatiji

Rusija je višereligijska zemlja. U Burjatiji, na primer, živi veliki broj budista, tako da tu nailazite na dacane (budističke univerzitetske hramove). Ovaj tradicionalni budistički hram nalazi se u blizini sela Ivolga, po kojem je dobio ime, i najpoznatiji je dacan u Rusiji.

8. Kineske kuće u Moskvi

Čuvena Perlovljeva Čajna prodavnica u Mjasnickoj ulici u Moskvi podignuta je u 19. veku u pseudokineskom stilu i izdvaja se među susednim građevinama. U centru Moskve nećete naći ništa slično! Osim toga, tu još uvek možete kupiti različite vrste čaja (i poslastica), baš kao nekada u carsko doba!

9. Kapadokija u Voronježu

Hajde da sada svratimo u rezervat prirode Divnogorje na jugu Rusije, gde su među stenjem i brdima od krede nalik na pčelinje saće smeštene stare crkve i podzemni prolazi. U Bugarskoj i Turskoj nalaze se slični hramovi isklesani u stenama. 

10. Maldivi u Vladivostoku  

Tirkizna voda, peščane plaže, idilični pejzaži. Ne, to nije ni Bali niti su Maldivi. Nalazimo se na Dalekom istoku Rusije u gradu Vladivostoku. A ovo je Zaliv Petrova, omiljeno mesto za surfere i kajakaše. Tu možete uživati u lokalnim specijalitetima od ribe i rakova.


Russia beyond  • Izvor
  • foto: © Legion Media / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Revolucionarna garda Irana je objavila snimke za koje se navodi da opovrgavaju tvrdnju SAD-a da je oborena iranska bespilotna letelia iznad Ormuskog moreuza, navodeći da je video snimljen nakon...


Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, priredio je u Gradskoj kući u Novom Sadu svečani prijem za stipediste kompanije NIS koji studiraju ili su svoje studije završili u Ruskoj Federaciji....

Odbor za standardizaciju srbskog jezika uputio je pismo Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje u kome ističe da ne postoji poseban jezik Bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srbskog jezika...


Moskva ne podržava jednostrane sankcije, izjavila je portpar Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući evropske sankcije Turskoj, koje su uvedene zbog geoloških istraživanja u vodama Kipra.

Stupanjem na snagu zakona o državnom jeziku u Ukrajini odložiće se izgledi za mirno rešenje situacije u Donbasu i to dodatno komplikuje situaciju, izjavila je na redovnom brifingu portparolka...


Komanda američkih Oružanih snaga planira da poveća broj privatnih vojnih kompanija u severnim delovima Sirije zbog smanjenja svog kontingenta, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.


Ostale novosti iz rubrike »