booking.com
Početna stranica > Novosti

Lavrov: Obnova palestinskog jedinstva izbiće adute iz ruku onih koji žele da unište odluke zasnovane na rezolucijama UN-a

Lavrov: Obnova palestinskog jedinstva izbiće adute iz ruku onih koji žele da unište odluke zasnovane na rezolucijama UN-a
13.02.2019. god.


Budući američki dogovor veka o rešenju palestinsko-izraelskog pitanja uništiće sve što je dosad urađeno, po svemu sudeći, ne radi se o stvaranju nezavisne palestinske države u granicama iz 1967, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Američke kolege predlažu, čak ni ne predlažu već iznose nove recepte za rešavanje problema, obećavaju već više od dve godine da će ponuditi sporazum veka, ali je jasno da dostupne informacije omogućuju da se budući sporazum oceni kao uništavanje svega što je dosad učinjeno“, istakao je Lavrov na sastanku sa predstavnicima palestinskih pokreta koji učestvuju na međupalestinskom sastanku u Moskvi.


Prema njegovim rečima, „sudeći po onome što čujemo od onih koji imaju bilo kakve veze sa jednostranim američkim inicijativama, to će biti potpuno drugačiji pristup od stvaranja održive palestinske države u granicama iz 1967. godine sa mogućim jednakim razmenama i prestonicom u Istočnom Jerusalimu“.

Lavrov je rekao da zabrinjava situacija o rešavanju palestinsko-izraelskog pitanja, a najveću opasnost predstavlja stav Sjedinjenih Američkih Država koje promovišu jednostrane pristupe.

On je istakao da u svetu sve više shvataju pogubnost palestinskog raskola za interese celog palestinskog naroda.

Ministar smatra da će spoljni igrači pokušati da „razvuku na različite strane“ palestinske pokrete i spreče rešavanje problema.

„Ova teška odluka (o obnovi palestinskog jedinstva) jedinstvena je po tome što zavisi samo od vas i ne zavisi ni od kakvih spoljnih igrača. A u nedostatku takve odluke, spoljni igrači koji bi mogli imati različite planove, pokušaće da vas razbacaju na različite strane i spreče sudbonosnu odluku koju, uveren sam, morate da donesete“, istakao je Lavrov.

On je naveo da sve palestinske organizacije imaju pravo na predstavnike u državnim institucijama Palestine.

„Čini nam se da ovaj sporazum sadrži održivu kompromisnu formulu za nacionalni dogovor, koja uzima u obzir činjenicu da ste svi deo jedinstvenog palestinskog naroda i da svi imate pravo da vas zastupaju sopstvene organizacije u palestinskim državnim institucijama“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, Rusija ništa ne može da nameće, ali „smatra da je prioritet obnova sposobnosti svih vas da budete jedan subjekt u budućim pregovorima sa našim izraelskim kolegama“.

Obnova palestinskog jedinstva izbiće adute iz ruku onih koji žele da unište odluke zasnovane na rezolucijama Ujedinjenih nacija, ocenio je Lavrov.

„Sama činjenica da je jedinstvo u palestinskim redovima obnovljeno izbiće adute onih koji žele da unište temelje regulisanja utvrđenih odlukama UN i arapske mirovne inicijative“, zaključio je Lavrov.

Treći sastanak glavnih političkih snaga Palestine održava se u Moskvi od 11. do 13. februara.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Valeriй Melьnikov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio sedmoricu pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) od optužbi za oružanu pobunu jedinice 2001. godine. Ov


Raspoređivanje američkih raketa na kopnu u blizini ruskih granica izazvalo bi raketnu krizu sličnu „Karipskoj“, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov u Državnoj dumi.


Nema apsolutno nikakvih dokaza da su spoljne snage poput Rusije koristile Fejsbuk kako bi uticale na korisnike i britansko glasanje o napuštanju Evropske unije, saopšteno je danas iz te...

Zapadne države ignorišu pojavu nacionalizma i rusofobije u Gruziji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sastanku sa rukovodiocima ruskog NVO sektora.


U Kremlju sa žaljenjem konstatuju da u Gruziji vlada rusofobska histerija koju radikalni elementi veštački podgrevaju iznutra, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.


Ostale novosti iz rubrike »