booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Istorijski: Državni dug SAD prešao 22 biliona dolara

RT: Istorijski: Državni dug SAD prešao 22 biliona dolara
13.02.2019. god.


Izvor: Vostok / RT

Američki državni dug je porastao iznad 22 biliona dolara. Predviđa se da će se nastaviti povećavati za bilion svake godine tokom naredne decenije, zbog troškova za penzije i zdravstvenu zaštitu za takozvane "bejbi bumerse" (generacija rođene između 1946 i 1964), koji odlaze u penziju.

Ministarstvo finansija SAD je objavilo izveštaj u kojem se navodi da je javni dug iznosi 22,01 biliona dolara. Ukupni budžetski deficit povećan je za 2,06 biliona dolara od kada je predsednik Donald Trmp preuzeo dužnost predsednika u januaru 2017. godine.

Kancelarija za budžet Kongresa SAD predviđa da će deficit za fiskalnu godinu 2019. iznositi 897 milijardi dolara, što je 15 odsto više u odnosu na prošlogodišnjih 779 milijardi dolara - i više od ukupnog budžeta Pentagona, radi poređenja. Kancelarija je procenila da će se deficit nastaviti povećavati za 1 bilion dolara godišnje, počevši od 2022. godine, zbog rasta troškova programa za ostvarivanje prava kao što su socijalno osiguranje i zdravstvena zaštita.


Deficit se skoro udvostručio tokom administracije predsednika Baraka Obame, koji je porastao za 9,3 biliona dolara, kada je Federalna rezerva uključila masovne programe "kvantitativnog olakšavanja" kako bi spasila finansijski sektor od kolapsa 2008. godine.  • Izvor
  • foto: © Global Look Press/Nikolay Gyngazov / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruske energetske kompanije same osiguravaju zaštitu svojih informacionih sistema i nisu dobile informacije o napadima, saopštilo je Ministarstvo energetike, prenose RIA Novosti.


Komanda američkih snaga na istočnom obodu Severnoatlantske alijanse biće bazirana u Poljskoj, izjavio je ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak.

Države koje poseduju nuklearni arsenal nastavile su prošle godine da ga modernizuju, navodi se u izveštaju Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje problema mira (SIPRI).


Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak leta aviona Su-27SM3 i Su-30M2 krasnodarskog mešovitog avijacionog puka na malim visinama u planinsko-šumskom predelu Kavkaza. Kako se navo

SAD ne treba da ucenjuju Nemačku zbog izgradnje „Severnog toka 2“, to je u suprotnosti sa odnosima koji treba da postoje između dve suverene države, izjavio je za Sputnjik...


Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić uputio je otvoreno pismo Mirašu Dedeiću, takozvanom itropolitu NVO "Crnogorska pravoslavna crkva", povodom njegovih jučerašnjih


Ostale novosti iz rubrike »