booking.com
Početna stranica > Novosti

Rusija planira početak izgradnje baze na Mesecu 2034. godine

Rusija planira početak izgradnje baze na Mesecu 2034. godine
09.02.2019. god.


Prva ruska ekspedicija sa posadom na Mesec biće izvedena 2031. godine, nakon čega će takve misije biti izvođene jednom godišnje, navodi se u sapoštenju ruske kosmičke agencije „Roskosmos“.


Ukazuje da će posada prve ekspedicije morati da razradi neke "operacije kosmonauta na Mesecu" i da "izvrši rad na zadacima Naučnog instituta Roskosmosa".

Godine 2032. planirano je da se na Mesec isporuči "lunomobil" (vozilo namenjeno za Mesec), kao i druga ekspedicija, koja će se baviti "testiranjem vozila na površini Meseca".

Ekspedicija 2033. godine će morati da obavlja duga putovanja na lunomobilu i testirati robotizovane komplekse.

Početak izgradnje baze na Mesecu je predviđen za 2034. godinu, a 2035. godine je planiran nastavak izgradnje .

Svaka ekspedicija je dobila kodno ime - od M1 do M5.

Pretpostavlja se da će se ove ekspedicije vršiti sa po dva lansiranja superteških raketa - jedna će stavljati u orbitu posadu, a druga - komplekse za sletanje za iskrcavanje i kasnije lansiranje s Meseca, kao i drugu opremu.

Pilotiranim letovima moraju prethoditi dva probna lansiranja 2028. i 2029. godine, odnosno testiranje sletnog kompleksa i letenje oko Meseca sa posadom.
 


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Sergeй Mamontov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Nedavno pokrenuta istraga Kongresa SAD o monopolskom ponašaju velikih kompanija iz Silicijumske doline, otkrila je i neke vrlo zanimljive podatke, koji nisu bili poznati široj javnosti, pa čak ni...


Američko vazduhoplovstvo je konačno iz upotrebe izbacilo - flopi diskove, popularne diskete. I to ne bilo koje, već one od 5.25 inča.   Naime, sistem ranig upozorenja na nuklearne napade (SACCS),...

Tokom posete premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, Rusija i Srbija potpisale su niz dokumenata kojima se obezbeđuje saradnja dveju zemalja na različitim poljima. Šef ruske vlade u subotu je stigao u...


Rusija je spremna da pomogne Srbiji u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i želi stabilnost na Balkanu, rekao je premijer Dmitrij Medvedev. „Srbija je, nažalost, doživela posledice akcija koj...Ostale novosti iz rubrike »