booking.com
Početna stranica > Novosti

Plivanje za Časni krst održano širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore

Plivanje za Časni krst održano širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore
19.01.2019. god.
Na mnogim rekama, jezerima, izvorištima kao i na Jadranskom moru, širom Srbije, Republike Srpske tradicionalno se plivalo za Časni krst. Plivalo se 33 metra, koji simbolizuju broj godina života Isusa Hrista.

U Zemunu, uz hrabre plivače bili su i patrijarh srbski Irinej i gradonačelnik Zoran Radojičić. Bogojavljanski krst uzela je 18-godišnja Jovana Leposavić iz Beograda, devojka koja se izlečila od raka.

Razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao Lazar Makuljević, ali niko od plivača nije hteo da uzme krst, dok Jovana nije došla do njega i uzela ga.

Jovana je, nakon izlaska iz vode, rekla da svoju pobedu posvećuje svim svojim prijateljima koji su se lečili od raka, ali i onima koji više nisu živi. 

Patrijarh Irinej je posle službe pokropio učesnike osvećenom vodom, a oni su pre početka plivanja otpevali pesmu kosovskih junaka, kao i himnu Srbije "Bože pravde". 

Već 21 godinu, tradicija je plivanje za Časni krst i na beogradskoj Adi Ciganliji. Među 55 plivača, u vodi u kojoj je temperatura samo tri stepena, najbrži je bio 26-godišnji Pavle Dragišić.

Za Časni krst plivali su i pripadnici Vojske Srbije. Obraćajući se takmičarima, ministar odbrane Alksandar Vulin je rekao da nema prepreke koju čovek ne može da savlada kada ima veru i kada je ubeđen u vrednost onog što radi. 

Više od stotinu uglavnom mladih Šapčana plivalo je u hladnoj savskoj vodi. Za razliku od prethodnih nekoliko godina kada su samo ulazili u reku, ove godine plivači su se takmičili. Do Časnog krsta prvi je stigao Marko Tripković iz Crne Gore. 

"Baš je ledeno, ali ovo me duhovno ispunjava. Baš mi je milo što sam doplivao prvi do krsta. Iz Crne Gore sam, nije mi prvi put, plivao sam i pre ovde u Šapcu, i na Morači u Podgorici, malo je hladnije na Morači", kaže Marko.

Pobednik plivanja za bogojavljanski krst u Nišu je 19-godišnji Damjan Ilić. On je bio najbolji u konkurenciji 20 takmičara, koji su plivali na otvorenom bazenu Čair u Niš. Među učesnicima je bila i jedna pripadnica lepšeg pola Mima Stanković. Pobednik takmičenja je ujedno i najmlađi učesnik, a najstariji ima 49 godina.

Više od 5.000 ljudi došlo je na Vlasinu da pozdravi 49 najhrabrijih momaka. Pobednik je 16-godišnji Luka Petrović, koji je prvi uzeo krst i prošle godine.

Inače, danas je u Vlasotincu održana tradicionalna manifestacija "Pihtijada". Ove godine, po oceni žirija, najbolje pihtije pripremila je Danijela Dimitrijević.

Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju u Ćupriji, pobedio je 22-godišnji vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić. Njemu je predsednik opštine Ninoslav Erić uručio zlatnik, dar Skupštine opštine.

Povodom Bogojavljenja u portama crkava u Pomoravlju, Resavi i Levču, okupio se veliki broj građana.

Crkve su bile pune na bogosluženju, a veliki broj vernika je učestvovao u litiji oko crkava. Kućama su poneli osveštanu Bogojavljensku vodicu.

U Raisnkom okrugu viteško nadmetanje u plivanju za Časni krst i ove odine organizovano je na četiri mesta - na Velikoj Moravi u selu Varvarin, na Zapadnoj Moravi kod Tretnika gde je od 25 plivača do krsta prvi stigao srednjoškolac Dimitrije Milojević (18) iz Vrnjačke Banje.

Među 124 najodvažnijih takmičara koji su plivali na 18. Viteškom nadmetanju za Bogojavljenski krst u Beloj Vodi kod Kruševca, na Zapadnoj Moravi, drugu godinu zaredom pobedio je Lazar Krstić (16) iz Kruševca.

Drugo nadmetanje u kruševačkom kraju organizovano je na reci Rasini, u selu Šavrane, gde je do znamenja od 115 plivača prvi stigao petnaestogodišnji Kruševljanin Aljoša Tomašević. 

Za Časni krst i na Gazivodama

Plivanje za Časni krst održano je i na jezeru Gazivode na Kosovu, javlja portal Kosev.

Za krst je plivalo 90 učesnika, a prvi je do njega stigao Mileta Pirulić iz Zvečana.

Plivanje je održano pod pokroviteljstvom opštine Zubin Potok, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Doma kulture "Stari Kolašin" i crkvene opštine Dubokopotočačke.

Širom Republike Srpske plivalo se za Časni krst

U mnogim gradovima i mestima širom Republike Srpske održano je takmičenje u plivanju za Časni krst.

U Banjaluci je 33 mladića plivalo za časni krst, a tome je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja, koju je služio episkop banjalučki Jefrem, prenosi RTRS.

Nakon liturgije, bogojavljenska litija krenula je ulicama Banjaluke ka Gradskom mostu, gde je organizovano plivanje za Časni krst.

Na Trebišnjici je pobednik bio 19-godišnji Nikola Telebak, koji je bio najbrži među 70 takmičara, a nagrađen je zlatnikom.

U Istočnoj Ilidži prva je do Časnog krsta, za koji se plivalo na reci Željeznici u Vojkovićima, doplivala Sara Samardžić.

U Derventi, na reci Ukrini, do krsta je prvi doplivao Zoran Vidović (20), kome je to šesti put da učestvuje i peti put da prvi dopliva do Časnog krsta.

U Prijedoru je po šesti put biti organizovana bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst u reci Sani, a ova manifestacija održana je i u Novom Gradu, Brčkom, Gradišci, Bratuncu, Srebrenici, Prnjavoru, Doboju, Kotor Varošu, Jezeru.

Bogojavljenjem se obeležava uspomena na dan kada je, prema predanju, Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa, i kada se Bog javio u vidu goluba i glasa: "Ovo je Sin moj i njega poslušajte".

Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i Hrista kao mesije.

U svim pravoslavnim crkvama se osveštava voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.


  • Izvor
  • Plivanje za Časni krst na sastavcima Morače i Ribnice, foto: Vladimir Pavićević / IN4S/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Presuda Radovanu Karadžiću je odgovarajuća i dobra je prilika za Srbiju da ostavi prošlost za sobom, ako za to postoji politička hrabrost", ocenio je za Glas Amerike Robert Hend...


Povodom izricanja sramne i duboko nepravedne presude Haškog tribunala Radovanu Karadžiću, članovi Obraza izveli su akciju „Svaki je Srbin Radovan”, ispred Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Pokret slobodnih građana (PSG), čiji je lider glumac Sergej Trifunović, pozdravio je danas presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je bivši predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić pravosnažno...


"Iz te borbe, iz krvi svojih najboljih sinova, rodila se Republika Srbska. Time je dr Radovan Karadžić ispunio svoj cilj i dug prema srbskom narodu, i tu činjenicu ne...

Međunarodni multimedijalni pres centar MIA "Rosija sivodnja" organizuje 21. marta u 13:00 časova proširenu multimedijalnu konferenciju za novinare povodom 20. godišnjice NATO agresije na Saveznu Republiku J


Svečana ceremonija potpisivanja sporazuma o nastavku ruskog učešća u izvođenju radova na unutrašnjoj mozaičnoj dekoraciji Hrama Svetog Save će se održati 23. marta u 14:00 časova u Ruskom centru...


Ostale novosti iz rubrike »