booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: „Nećemo ratovati s Ukrajinom, obećavam“: Jedan od najžustrijih intrvjua u Lavrovoj karijeri?

RT: „Nećemo ratovati s Ukrajinom, obećavam“: Jedan od najžustrijih intrvjua u Lavrovoj karijeri?
24.12.2018. god.

 


Izvor: Vostok / RT

Posle 14 godina rada, ruski ministar spoljnih poslova verovatno je čuo svako pitanje. Ali onda su ga pitali da li Rusija treba da sruši Katinsko ratno groblje u znak odmazde protiv Poljske, ili da uskoro ide u rat protiv Ukrajine.

Sergej Lavrov je navikao da brani svoju domovinu od međunarodnih istražnih linija, ali prošle sedmice su ga zaskočili različiti, navodno prijateljski sagovornici - dva dopisnika iz tabloida "Komsomoljskaja pravda", na čelu s nekadašnjom "lošom devojkom" ruskog novinarstva, ratnim reporterom i kolumnistom Darijom Aslamovom.

Njihov dugi razgovor bio je verovatno najslikovitiji (i najčudniji) intervju koji je Lavrov dao od kada je 1994. godine imenovan za ruskog izaslanika u UN-u.

Aslamova je sugerisala da Rusija prizna Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku u istočnoj Ukrajini.

Lavrov: I šta onda?

Aslamova: Onda branimo našu teritoriju koju smo priznali, pomažemo našoj bratskoj naciji.


Lavrov: I želite da izgubite ostatak Ukrajine, ostavljajući je neonacistima?



Aslamova:
 Ne. Mislim da bi trebalo da se borimo protiv nacističkog režima. Protiv nas su nametnuli ratno stanje. Napadaju naše brodove.

Lavrov: Nećemo ratovati sa Ukrajinom, obećavam vam toliko.

©  YouTube/KP.ru

Aslamova je rekla da bi "recipročni odgovor" na poljsko zakonodavstvo kojim se propisuje rušenje spomenika iz Drugog svetskog rata iz sovjetske ere trebalo da bude uništenje groblja u Katinu, gde je sahranjeno hiljade poljskih oficira koje je ubio NKVD 1940. godine.

Lavrov: Jeste li ozbiljni?


Aslamova: Apsolutno.


Lavrov: Šteta. Nadao sam se da govorite u šali.


Drugi novinar, Andrej Baranov: Nažalost, Darija izražava uobičajeno mišljenje u našem auditorijumu. Šta Vi mislite?

Lavrov: Ne mislim da bi to bio hrišćanski čin.

Aslamova: Da li se oni ponašaju kao hrišćani?


Lavrov: Naravno da ne.


Aslamova: Gde je onda naša diplomatija, recipročni odgovor? Oni nam rade nešto loše, uzvraćamo udarac. Gde je naše dostojanstvo?

Lavrov: Naše samopoštovanje dolazi od toga da se ne spuštamo do nivoa tih neonacista.


Darija Aslamova ©  YouTube/KP.ru

Aslamova je predložila zatvaranje granice sa Gruzijom i prekid svih odnosa, ukoliko ne prestane da koristi pomoć NATO-a za obuku svojih trupa, i zaustavi izgradnju duboke morske luke od američke pomoći.


Lavrov: Ja sam protiv spoljne politike koja je izgrađena na principu - vi nas povredite, mi uzmemo loptu i idemo kući. Ako je budemo pratili, onda logično moramo prekinuti odnose sa SAD-om i sa Velikom Britanijom.

Uprkos činjenici rezonskog ponašanja diplomate u pozivima na akciju, Lavrov nije propustio da iskaže nekoliko svojih opaski.



O američkom državnom sekretaru Majku Pompeu

Lavrov: Nisam sa njim dugo razgovarao. Imam utisak da on više ne vodi čak ni spoljnu politiku prema Rusiji. Da je drugačije, znao bi da se moramo sastati i razgovarati. Suočavanje sa Rusijom je očigledno delegirano Džonu Boltonu.

O britanskom ministru odbrane Gavinu Viliamsonu, koji je rekao da bi Rusija trebala "da se povuče i zaveže" nakon incidenta u Solsberiju u martu

Lavrov:
 On je čovek čije samopoštovanje leži na kompleksu inferiornosti. Bio sam u njegovom prisustvu. Šteta je što su takvi… političari izabrani da predstavljaju Britaniju na međunarodnoj sceni ...

Kako su pitanja postajala sve bizarnija, a razmena mišljenja sve vruća, Lavrov je apelovao na novinare i svetske diplomate da ne idu punim Trumpom.

"Elegancija možda nije naša prepoznatljiva osobina, ali želimo zadržati ono što smatramo dobrim manirima", rezimirao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.



  • Izvor
  • foto: © YouTube/KP.ru / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kina ne namerava da razgovara o ideji zaključivanja trostranog sporazuma o nuklearnom oružju sa SAD i Rusijom, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslove Kine Geng Šuang. Ranije je R


Američki predsednik Donald Tramp ponovo je juče napao četiri kongresmenke migrantskog porekla iz redova demokrata, optuživši ih da „mrze našu zemlju“, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanska premijerka Tereza Mej smatra da je „potpuno neprihvatljiv“ jezik koji je američki predsednik Donald Tramp koristio u nizu tvitova o poslanicama u Kongresu iz redova demokrata koji su...


Moskva nije povukla predlog dat Kijevu za oslobađanje ukrajinskih mornara, ali osim negativne reakcije ništa drugo nismo čuli od Ukrajine, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi mu pretila smrtna kazna, rekao je britanski ministar za Evropu Alan Dankan. "To je osnovni uslov k


Slovenija će za 40 kilometara proširiti bodljikavu ogradu na južnoj granici sa Hrvatskom, koju ilegalni migranti sve više prelaze, saopštila je Vlada Slovenije.


Ostale novosti iz rubrike »