booking.com
Početna stranica > Novosti

Erdogan: Prioritet posete Nemačkoj biće potpuno napuštanje perioda koji traje poslednjih godina

Erdogan: Prioritet posete Nemačkoj biće potpuno napuštanje perioda koji traje poslednjih godina
24.09.2018. god.


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da predstojećom posetom Nemačkoj planira da ojača ekonomske i političke veze s tom zemljom.


„Prioritet moje posete Nemačkoj biće potpuno napuštanje perioda koji traje poslednjih godina u našim političkim odnosima“, rekao je Erdogan, prenosi Tanjug pozivajući se na Rojters.

Turski predsednik je istakao da poseta predstavlja i „korak ka jačanju naših ekonomskih odnosa na obostranu korist“.

Erdogan planira da poseti Nemačku između 27. i 29. septembra, a pre toga će prisustvovati zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, koja počinje 24. septembra.

Odnosi između Nemačke i Turske pogoršali su se posle pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, posle čega je na desetine hiljada ljudi pritvoreno, uključujući i neke nemačke državljane.

Do blagog popuštanja napetosti u odnosima dveju zemalja došlo je poslednjih meseci, nakon što je Turska oslobodila iz pritvora nemačko-turskog novinara i dozvolila drugom nemačkom državljaninu da izađe iz Turske.

U Nemačkoj živi oko tri miliona Turaka, što je najveća dijaspora u svetu.

Nemačke vlasti smatraju da drugog izbora nema osim jačanja veza s Ankarom, uprkos zabrinutosti zbog kršenja ljudskih prava u Turskoj.


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U čast 75. godišnjice oslobađanja Beograda izvedena je počasna paljba na Poklonoj gori u Moskvi.


HTC je nekada bio lider na tržištu smartfona - prvi Android uređaji su bili upravo ovog brenda. Ipak, tokom godina HTC je izgubio inovativnost i konkurentnost.   Mešutim, novi smartfon ovog...

Poslednjih par godina se povela velika debata u svetskoj, pa i našoj javnosti o uticaju društvenih mreža na politički život i izborne kampanje. Fenomen političke propagande na društvenim mrežama...


  Na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, biće predstavljena zbirka pesama "Večita glad" Gordane Dimitrijević.   Tema zbirke pesama je ljubav, u svim njenim oblicimOstale novosti iz rubrike »