Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD hvale mir tokom otvaranja ambasade u Jerusalimu pored desetina mrtvih Palestinaca

RT: SAD hvale mir tokom otvaranja ambasade u Jerusalimu pored desetina mrtvih Palestinaca
14.05.2018. god.

SAD su otvorile svoju ambasadu u Jerusalimu, nakon odluke predsednika Donalda Trampa u decembru prošle godine. Pohvale za mir tokom ceremonije došle su za vreme protesta prilikom kojeg su Izraelci ubili desetine Palestinaca.

"Danas ukazujemo pravo Izraelu koje ukazujemo i bilo kojoj drugoj naciji - pravo da odredi svoj glavni grad", rekao je američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman pred brojnom publikom u kojoj su bili premijer Izraela Benjamin Netanijahu, Ivanka Tramp i Džerald Kušner.

"Došlo je posle dugo vremena. Dugo godina nismo uspeli da to priznamo, očigledno", rekao je američki predsednik Donald Tramp u snimljenoj poruci, naglašavajući da je Jerusalim od davnina bio istorijski glavni grad Izraela u kojem su trenutno ključne institucije zemlje.

Tramp, čiji je govor dočekan dugim aplauzom, ponovio je i da će premeštanje ambasade biti "korak za mir" na Bliskom istoku, kako bi se prekinuli zastoji napravljeni decenijama unazad.

U međuvremenu, prema soapštenju izraelskih snaga, oko 35.000 Palestinaca učestvuje u 12 zasebnih protesta. Protest Nazvan "Veliki marš povratka",posvećeni je povratku Palestinaca u svoju domovinu.

Velika Britanija, Nemačka i drugi evropski saveznici takođe su kritikovali ovaj potez Vašingtona, što je izazvalo talas nereda, saopštivši da će ovaj potez dalje destabilizovati region.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je tokom trenutnih demonstracija ubijena 41 osoba od strane izraelskih snaga. Izrael nije saopštio svoje podatke, ali tvrdi da su svi oni koji su ubijeni ili bili angažovani u nasilju ili terorizmu "pod plaštom političkog protesta".

Palestinski zvaničnici i aktivisti na terenu optužili su izraelske snage da pucaju na nenaoružane demonstrante i da upotrebljavaju nesrazmernu i brutalnu silu.


  • Izvor
  • foto: © Ronen Zvulun / Reuters/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Administracija Donalda Trampa planira da pored kineske aplikacije TikTok zabrani još jednu aplikaciju - WeChat.  


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su, od poslednjeg izveštaja, testirani uzorci 8.086 osoba, od kojih je 235 pozitivno na koronavirus.

Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas upozorio je Sjedinjene Američke Države da se ne mešaju u završetak ruskog projekta gasovoda "Severni tok 2", naglasivši da Evropa ima pravo izbora...


Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da prekinu da uvode jednostrane restriktivne mere, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, komentarišući odluku SAD o sankcijama protiv „Severnog toka 2“. ...

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, komentarisao je proterivanje ruskih diplomata iz Slovačke, te da to pitanje nije u samoj Slovačkoj. "Mislim da se tu ne radi o Slovačkoj, mada ste...


Treba učiniti sve što je neophodno da bi se produžio Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), to će kupiti vreme kada je reč o uključenju Kine u...


Ostale novosti iz rubrike »