booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: SAD hvale mir tokom otvaranja ambasade u Jerusalimu pored desetina mrtvih Palestinaca

RT: SAD hvale mir tokom otvaranja ambasade u Jerusalimu pored desetina mrtvih Palestinaca
14.05.2018. god.

SAD su otvorile svoju ambasadu u Jerusalimu, nakon odluke predsednika Donalda Trampa u decembru prošle godine. Pohvale za mir tokom ceremonije došle su za vreme protesta prilikom kojeg su Izraelci ubili desetine Palestinaca.

"Danas ukazujemo pravo Izraelu koje ukazujemo i bilo kojoj drugoj naciji - pravo da odredi svoj glavni grad", rekao je američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman pred brojnom publikom u kojoj su bili premijer Izraela Benjamin Netanijahu, Ivanka Tramp i Džerald Kušner.

"Došlo je posle dugo vremena. Dugo godina nismo uspeli da to priznamo, očigledno", rekao je američki predsednik Donald Tramp u snimljenoj poruci, naglašavajući da je Jerusalim od davnina bio istorijski glavni grad Izraela u kojem su trenutno ključne institucije zemlje.

Tramp, čiji je govor dočekan dugim aplauzom, ponovio je i da će premeštanje ambasade biti "korak za mir" na Bliskom istoku, kako bi se prekinuli zastoji napravljeni decenijama unazad.

U međuvremenu, prema soapštenju izraelskih snaga, oko 35.000 Palestinaca učestvuje u 12 zasebnih protesta. Protest Nazvan "Veliki marš povratka",posvećeni je povratku Palestinaca u svoju domovinu.

Velika Britanija, Nemačka i drugi evropski saveznici takođe su kritikovali ovaj potez Vašingtona, što je izazvalo talas nereda, saopštivši da će ovaj potez dalje destabilizovati region.

Palestinsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je tokom trenutnih demonstracija ubijena 41 osoba od strane izraelskih snaga. Izrael nije saopštio svoje podatke, ali tvrdi da su svi oni koji su ubijeni ili bili angažovani u nasilju ili terorizmu "pod plaštom političkog protesta".

Palestinski zvaničnici i aktivisti na terenu optužili su izraelske snage da pucaju na nenaoružane demonstrante i da upotrebljavaju nesrazmernu i brutalnu silu.


  • Izvor
  • foto: © Ronen Zvulun / Reuters/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sa kosmodroma "Bajkonur" krenula je još jedna ekspedicija na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS). Članovi misije su ruski kosmonaut Aleksandar Skvorcov, astronaut Evropske kosmičke agencije Luka Parmitano i kosmo


Revolucionarna garda Irana objavila je video snimak koji prikazuje trenutak kada su njeni operativci zaplenili tanker "Stena Impero" koji je bio pod zastavom Velike Britanije. Revolucionarna garda tvrdi da je...

Zaplena britanskih tankera u Ormuskom moreuzu je signal da je strpljenje Irana isteklo, zbog neaktivnosti Evrope više od godinu dana nakon povlačenja SAD-a iz Nuklearnog sporazuma, kažu analitičari za...


Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas sa decom koja borave u "Kampu prijateljstva", a koja su u poseti Beogradu, izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“, posvećenu...

  Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant je upozorio Iran na posledice zbogOstale novosti iz rubrike »