Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Radev: EU ne može sebi da priušti da uveze nove probleme

Radev: EU ne može sebi da priušti da uveze nove probleme
04.05.2018. god.


Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen ocenio je danas u Sofiji da je strategija za proširenje EU sa rokom do 2025. za prijem zemalja Zapadnog Balkana ambiciozna, ali ostvarljiva.


Van der Belen, koji se nalazi u poseti Bugarskoj, rekao je na konferenciji za štampu da je za realizaciju perspektive do 2025. godine potrebna „dobra volja na obema stranama“.

„Srbija i Crna Gora su dve zemlje na ’prvoj liniji fronta‘, ali najpre moraju da se reše konflikti, kao što je na primer onaj između Srbije i Kosova, ili otvorena granična pitanja“, naglasio je šef austrijske države.

Predsednik Bugarske Rumen Radev, takođe, je podvukao da pre mogućeg pristupanja EU zemlje regiona moraju da reše „stare probleme“.

„EU ne može sebi da priušti da uveze nove probleme“, poručio je on, dodajući da ne želi da predviđa nikakve datume ili rokove.

„Najvažnije je da dalje radimo na evropskoj perspektivi“, podvukao je Radev.

Ukazao je da je Bugarska za vreme svog predsedavanja već obavila dosta posla i fokus Unije usmerila ponovo na Zapadni Balkan.

Pristupna perspektiva Srbije i Crne Gore, pored „škakljivih tema“, kao što su kosovsko pitanje ili Turska, bile su na dnevnom redu razgovora bugarskog premijera Bojka Borisova i predsednika Austrije.

Inače, Austrija u drugoj polovini ove godine predsedava EU, a najavljeno je u Beču da će jedan od prioriteta biti dalje približavanje zemalja zapadnog Balkana EU.  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Vitvickiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su, od poslednjeg izveštaja, testirani uzorci 8.086 osoba, od kojih je 235 pozitivno na koronavirus.


Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas upozorio je Sjedinjene Američke Države da se ne mešaju u završetak ruskog projekta gasovoda "Severni tok 2", naglasivši da Evropa ima pravo izbora...

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da prekinu da uvode jednostrane restriktivne mere, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, komentarišući odluku SAD o sankcijama protiv „Severnog toka 2“. ...


Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, komentarisao je proterivanje ruskih diplomata iz Slovačke, te da to pitanje nije u samoj Slovačkoj. "Mislim da se tu ne radi o Slovačkoj, mada ste...

Treba učiniti sve što je neophodno da bi se produžio Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), to će kupiti vreme kada je reč o uključenju Kine u...


Odnosi Nemačke i Rusije su i suviše važni da bi bili prepušteni sudbini, izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas uoči odlaska u Moskvu.


Ostale novosti iz rubrike »