booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: SAD „zabrinute” što su dronovi korišteni pri napadu na rusku bazu u Siriji dostupni na „otvorenom tržištu”

RT: SAD „zabrinute” što su dronovi korišteni pri napadu na rusku bazu u Siriji dostupni na „otvorenom tržištu”
09.01.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Pentagon je saopštio da je "zabrinut" zbog oružja koje je palo u terorističke ruke nakon što je Moskva saopštila da su dronovi koji su korišćeni u napadima na ruske baze u Siriji mogli da budu obezbeđeni samo od "tehnološki napredne države".

Aerodrom Hmeimim i pomorska logistička baza u gradu Tartusu u subotu su bili mete sofisticiranog napada, a teroristi su po prvi put koristili najsavremeniju tehnologiju bespilotnih letilica za napade, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napad, u kojem je učestvovalo 13 bespilotnih letelica, uspešno je odbio ruski PVO sistem "Pancir S", a stručnjaci za elektronsko ratovanje su uspeli da uđu u operativne sisteme šest dronova, od kojih su njih tri uspeli bezbedno da prizemlje. Inicijalne procene su pokazale da su se dronovi "mogli dobiti samo iz zemlje koja poseduje najsavremenije tehnologije, uključujući satelitsku navigaciju i daljinsko upravljanje eksplozivnim uređajima za otpuštanje na određenim koordinatama".Dok Moskva nije pomenula koja je "tehnološki napredna država", portparol Pentagona . Adrian Rankin-Galovej je saopštio da bi izbegao bilo kakvu potencijalnu kritiku, da se korišćeni "uređaji i tehnologije lako mogu dobiti na otvorenom tržištu".


"Videli smo ovu vrstu komercijalne tehnologije koja se koristila za obavljanje misija od strane terorista", rekao je on, dodajući da je korišćenje takvih uređaja od strane terorista "uzrok zabrinutosti".

Rusija je više puta upozoravala da američka vojna sredstva koja imaju za cilj podršku takozvanim "umerenim" pobunjenicima u Siriji na kraju završe u rukama terorista.

Dok su "Sirijske demokratske snage" (SDF) podržane od strane SAD-a pokušavale da povrate bivše uporište terorista Raku, Sjedinjene Države su saopštile da su povećale isporuke oružja i municije pobunjenicima uprkos poznatim slučajevima da oružje završava u rukama terorista terorista.

Dok SAD saopštavaju da oružjem snabdevaju "samo sirijske opozicione grupe" koje su potvrđene kao "umereni pobunjenici", vernost i lojalnost ovih militantnih organizacija često je vrlo upitna. U septembru je predstavnik grupe Magavir al Tavra koju podržavaju SAD saopštio da je njegova jedinica trgovala sa teroristima sa američkim oružjem oružjem, dok su američki instruktori zatvarali oči pred nezakonitim poslovima.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

   • Izvor
  • foto: Ministarstvo odbrane Rusije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije od 24. marta do 10. juna 1999. godine, koje je dovelo do pogibije i ranjavanja više hiljada ljudi, pokrenuto je pod izgovorom da se...


Nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas opisao je NATO bombardovanje tadašnje Jugoslavije 1999. godine kao "ispravan" potez. „Tada smo bili svedoci masovnih kršenja ljudskih prava, sve do masov

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je predložio da se u zemlji formira takozvana brigada zaštitnika mira. Kako je naveo preds


Rusija i Kina su spremne da pomognu SAD u pregovorima s talibanima, izjavio je specijalni predstavnik ruskog predsednika za Avganistan, predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Zamir Kabulov.

Velika Britanija i dalje smatra da je Golanska visoravan teritorija koju je okupirao Izrael, bez obzira na poziv predsednika SAD Donalda Trampa da se ona prizna kao izraelska, saopštio...


Moskva smatra da je namera SAD da testiraju raketu za presretanje međukontinentalnih balističkih projektila ispoljavanje opasne politike kada je reč o pitanjima protivraketne odbrane, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova...


Ostale novosti iz rubrike »