booking.com
Početna stranica > Novosti

Lavrov: Verujem da nema ludaka u EU

Lavrov: Verujem da nema ludaka u EU
21.03.2015. god.


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da veruje da EU neće poslati mirovne snage u Ukrajinu, ukoliko ustanici ne podrže tu misiju.

Kako je izjavio, on je čvrsto uveren da je jedina mogućnost da EU pošalje mirovnu misiju u Ukrajinu ili bilo gde drugde, jeste da se kao u slučaju ratova na Balkanu sve strane usaglase oko tog pitanja.

„Verujem da nema ludaka u EU. Evropska unija nikada ne bi ušla u neku oblast osim ako sukobljene strane ne pristanu na takvu misiju“, rekao je Lavrov u intervjuu za kanal Rusija 1.

Međutim, Lavrov je rekao da je zabrinut da bi Kijev mogao pribeći provokaciji u cilju podsticanja SAD da pošalju oružje.

Ministar inostranih poslova Rusije je zato apelovao na Nemačku i Francusku da osiguraju da Kijev neće isprovocirati nasilje u istočnoj Ukrajini kako bi podstakao isporuku američkog naoružanja ukrajinskoj vojsci.

„Provokatori u Kijevu mogli bi pokušati da nešto pokrenu u nameri da bi to uticalo na svetsko mnjenje kako bi Ukrajina dobilo naoružanje“, rekao je on.

Lavrov je izrazio uverenje da bi Berlin i Pariz, kao najvažniji „igrači“, trebalo da spreče takav tok događaja.

On je ponovio protivljenje Rusije upućivanju mirovnih snaga UN na istok Ukrajine. 

 

On je istakao i da Moskva nikome neće dozvoliti da menja Minski mirovni sporazum koji je potpisan 12. februara.

„Ništa neće biti izmenjeno. Minski sporazum je rezultat sedamnaestočasovnih razgovora, a dokument su potpisali predstavnici Kijeva, Luganska i Donjecka uz učešće Rusije i OEBS-a. Sporazum je jednoglasno usvojen u Savetu bezbednosti UN“, rekao je Lavrov. Ruski ministar inostranih poslova je dodao da Minski sporazum možda dozvoljava malo različita tumačenja određenih tačaka, „ali ne u meri prikazanoj u odlukama ukrajinskog parlamenta (Vrhovne Rade).“

Vrhovna Rada je odlučila u utorak da odloži davanje specijalnog statusa Lugansku i Donjecku, dok se ne održe lokalni izbori koji će biti u skladu sa ukrajinskom zakonima.

Prema rečima Lavrova, novi zakon, koji je ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao u sredu, grubo je kršenje Minskog sporazuma.

„U dokumentu piše da rasprava o praktičnim pitanjima održavanja izbora (u Donbasu) po ukrajinskom zakonu treba da se sprovodi samo uz saglasnost Donjecka i Luganska. Ovo nije učinjeno“, istakao je Lavrov.

On je naglasio i da otcepljenim regionima na  jugoistoku Ukrajine specijalni status mora biti odobren odmah kako bi se osujetili planovi Kijeva da ih povrati primenom sile.

„Zakon o posebnom statusu Donbasa mora se uvesti odmah, kako je dogovoreno, i ne dozvoliti da ovaj „srećni“ trenutak ukrajinske vlasti iskoriste kako bi teritorije povratili silom, zaključio je Lavrov.

Parada pobede u Moskvi

Lavrov rekao je da je Rusija pozvala u Moskvu na proslavu 70. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu 68 šefova država i vlada, rukovodioce međunarodnih organizacija, uključujući UN, Savet Evrope, UNESKO, EU i da je dobila 30 pozitivnih odgovora.

„To su praktično sve naši partneri iz ZND, BRIKS-a, Vijetnama, Mongolije, niza evropskih zemalja,  kao i balkanske zemlje — Srbija, Crna Gora, Makedonija, ali i Slovačka, Grčka i Kipar", rekao je on.

Svoje prisustvo su potvrdili i rukovodioci UNESKO-a i Saveta Evrope.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


  Budućnost auto industrije je svakako u elektro-pogonu, a jedan od najpoznatijih proizvođača sportskih automobila, Porše, planira da većinu

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale srpske i grčke vojnike u Prvom svetskom ratu, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio državni sekretar Aleksandar Živković položila je...


Ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko naveo je uslov za uklanjanje blokade Donbasa. U intervjuu za "Evropsku pravdu", ministar spoljnih poslova je rekao bi za to trebalo "da se preduzeća...

  Iako tehnološki novinari  nisu previše oduševljeni novim smartfonima iPhone 11 i 11 Pro, Epl kaže da je ova serija već najuspešnija do sada.   Epl


  "Imposssible Burger"  kompanije Beyond Meat nije vegetarijanski proizvod - u pitanju su proteini iz laboratorije


Ostale novosti iz rubrike »