Zašto Ruskinje nose visoke potpetice
booking.com
Početna stranica > Novosti

Zašto Ruskinje nose visoke potpetice

Zašto Ruskinje nose visoke potpetice
09.10.2017. god.


Ne, nisu u potrazi za mužem!

Kada je italijanski dizajner Salvatore Feragamo dizajnirao par cipela sa visokim potpeticama za Merlin Monro u filmu „Neki to vole vruće“, verovatno nije mogao ni da pretpostavi da će njegova kreacija postati toliko popularna u Rusiji.

Svi znaju da su Ruskinje prekrasne i da modu shvataju vrlo ozbiljno. Nije retkost videti ih obučene kao da idu na gala večeru dok zapravo samo obilaze prodavnice. Cipele na visokim štiklama su omiljena obuća Ruskinja, a često se može videti kako ih nose prkoseći zaleđenim pločnicima. Ali, zašto to rade?

Cipele sa visokim potpeticama poboljšavaju držanje tela

„Ne nosim štikle svaki dan, ali ih definitivno nosim nekoliko puta u nedelji, sem kada je sve zaleđeno“, rekla je za Russia Beyond Marija Koževnjikova, menadžer za odnose sa javnošću iz Moskve. „Volim takvu obuću jer poboljšava držanje tela, stav, pa čak i korak. Ako nema leda, zaista ne osećam nikakvu razliku u nošenju takvih cipela u zatvorenom prostoru ili na otvorenom.“

Naravno, žena mora da nauči da graciozno nosi visoke štikle, baš kao bilo koji drugi modni detalj, kaže menadžer marketinga iz Sankt Peterburga Valentina Pahomova. „Ponekad vidim devojke na vrlo visokim potpeticama koje hodaju kao skakavci. One pate u takvim cipelama i u tome nema nikakve lepote."

Pitanje udobnosti više zavisi od jastučića u cipeli nego od visine potpetica, dodaje Marija. „Ali nošenje visokih potpetica tokom celog dana je pogrešno sa fiziološke tačke gledišta. Mene kod kuće čekaju moje omiljene udobne papuče."

Visoke potpetice ulivaju samopouzdanje
„Nosim visoke štikle da bi izgledala elegantnije“, kaže Jelena Guzeva, šefica knjigovodstva iz Moskve. „Nakon mnogo godina sam se već navikla na njih i udobno mi je da hodam u njima čitav dan, pa čak i da vozim auto."

Marija Koževnjikova takođe smatra da su visoke potpetice jednostavno privlačnije.

„Nekada sam nosila visoke štikle sve vreme - čak i po ledu“, kaže Valentina Pahomova. „Kao prvo, bila sam malo bucmasta pa mi se činilo da mi štikle pomažu da izgledam vitko, da su mi noge duže. Zatim sam se preselila u Sankt Peterburg koji me je usporio - htela sam više da šetam pa sam morala da smanjim visinu štikle. Zatim se naša kancelarija preselila u industrijsku četvrt pa sam štikle mogla da nosim samo na poslu. Ako sam se ranije osećala neudobno bez cipela sa visokim potpeticama, sada mi to jednostavno nije važno. Takođe sam smršala pa mi više ne trebaju da bih se zavaravala oko svog izgleda.“

Da li su žene zbog visokih potpetica privlačnije?
Različita istraživanja tvrde da žene na visokim štiklama hodaju seksipilnije, da su privlačnije. Većina ruskih muškaraca želi da vidim svoje bolje polovine na štiklama, ali samo ako se u njima osećaju udobno.

„Nema sumnje, žena na visokim potpeticama je privlačnija, ako njene cipele nisu glomazne“, priznaje moskovski inženjer Dmitrij Volkov. „Naravno, ako je devojci u takvim cipelama neudobno, patnja će se videti na njenom licu. To neutrališe pozitivan učinak potpetica. Smatram da su štikle ženski trik za privlačenje muških pogleda."

Žena može biti atraktivna i bez visokih potpetica, smatra Valentina. „Gorepomenuto mišljenje je jednostavno smešno i neka vrsta seksizma. Često čujem da bi žena trebala da nosi visoke potpetice jer je to ženstveno. Ali gde to piše? Vaša ženstvenost nema nikakve veze sa vašim cipelama.“

Russia beyond


  • Izvor
  • foto: Getty Images / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost