Python
Početna stranica > Novosti

„Zanimljive stvarčice” koje je KGB konfiskovao od zapadnih špijuna

„Zanimljive stvarčice” koje je KGB konfiskovao od zapadnih špijuna
13.08.2017. god.
„Ruska reč“ predstavlja kolekciju specijalnih špijunskih uređaja i oružja koje su agenti sovjetske i ruske kontrašpijunaže i carinici oduzeli od stranih špijuna.


Štap sa skrivenom oštricom za borbu u neposrednoj blizini. Oštrica se može isukati kao mač ili se izvaditi tako da štap postane neka vrsta koplja. Ima i modela sa pojačanim rukohvatom, tako da ih špijuni mogu koristiti kao buzdovan.

Skrivene pregrade za krijumčarenje i špijunažu. Izvor: Ilja OgarjovSkrivene pregrade za krijumčarenje i špijunažu. Izvor: Ilja OgarjovOvakve skrivene pregrade su korišćene prvenstveno za krijumčarenje zabranjene robe, ali su bile pogodne i za špijune.

 

Kamere u satovima i upaljačima. Izvor: Ilja OgarjovKamere u satovima i upaljačima. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Kamere smeštene u male predmete za svakodnevnu upotrebu, poput upaljača ili ručnog sata, spadaju među uređaje koji su najčešće konfiskovani od stranih špijuna u SSSR-u i savremenoj Rusiji.

 

Predajnik ugrađen u kasetofon. Izvor: Ilja OgarjovPredajnik ugrađen u kasetofon. Izvor: Ilja OgarjovČesto su stručnjaci stranih obaveštajnih službi ugrađivali radio-odašiljače u kasetofone i na taj način omogućavali komunikaciju sa svojim agentima na sovjetskoj teritoriji.

 

Knjige za dešifrovanje šifrovanih poruka. Izvor: Ilja OgarjovKnjige za dešifrovanje šifrovanih poruka. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Za dešifrovanje šifrovanih informacija strani špijuni koriste knjige na stranim jezicima sa neočekivanim sadržajem – od bajki i romana do upustava za korišćenje tehnike.

 

Tajna pregrada u držaču za olovke i minijaturna kamera u električnom brijaču. Izvor: Ilja OgarjovTajna pregrada u držaču za olovke i minijaturna kamera u električnom brijaču. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Uobičajeni predmeti za svakodnevnu upotrebu korišćeni su za skrivanje specijalnih špijunskih uređaja ili podataka. U držaču za olovke napravljena je tajna pregrada, a u aparatu za brijanje je smeštena minijaturna kamera.

 

Predmeti sa tajnim pregradama za komunikaciju između agenata. Izvor: Ilja OgarjovPredmeti sa tajnim pregradama za komunikaciju između agenata. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Pomoću skrivenih pregrada u predmetima napravljenim od različitih materijala (plastika, metal, drvo) agenti su dobijali uputstvo za svoje misije, sredstva za šifrovanje i novac.

 

Primopredajnik skriven u torbi. Izvor: Ilja OgarjovPrimopredajnik skriven u torbi. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Primopredajnici koje su špijuni koristili za slanje podataka i prijem instrukcija iz špijunskog centra obično su bili kompaktni i mogli su se smestiti u manju torbu.

 

„Skakavci”. Izvor: Ilja Ogarjov„Skakavci”. Izvor: Ilja Ogarjov„Skakavci“ (noževi čije sečivo „iskače” iz drške) služili su špijunima da se zaštite od kontraobaveštajaca.

 

Tajne pregrade. Izvor: Ilja OgarjovTajne pregrade. Izvor: Ilja OgarjovU šupljinama skrivenim u drvenim pločicama špijuni su držali novac, tajne materijale, sredstva za šifrovanje i kodove.

 

Elektrošoker ugrađen u lampu. Izvor: Ilja OgarjovElektrošoker ugrađen u lampu. Izvor: Ilja OgarjovLampa elektrošoker je oružje za neposrednu borbu koje su koristili strani špijuni i diverzanti. Strujni udar je mogao da onesvesti neprijatelja i tako omogući špijunu da pobegne i sakrije se.

 

Pištolji u obliku ruleta i hemijske olovke. Izvor: Ilja OgarjovPištolji u obliku ruleta i hemijske olovke. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Pištolj u obliku francuskog ruleta „Le protector“ imao je deset metaka. Mali je i lako se može sakriti ili neprimento držati u ruci ili džepu. Iz neposredne blizine je smrtonosan. Iz oružja u vidu hemijske olovke moglo se pucati samo jednom.

 

Mini-kamere agenta CIA Adolfa Tolkačova sa uputstvom za upotrebu. Izvor: Ilja OgarjovMini-kamere agenta CIA Adolfa Tolkačova sa uputstvom za upotrebu. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Kontraobaveštajna služba KGB-a uhapsila je 1985. godine ineženjera Adolfa Tolkačova, koji je radio kao konstruktor u preduzeću „Fazotron“ (najveći ruski proizvođač vojnih radara). On je godinama slao agenciji CIA tajne podatke vezane za razvoj ruske avionske industrije. 1986. je osuđen na smrt i streljan.

 

Perika i veštački brkovi agenta CIA Majkla Selersa. Izvor: Ilja OgarjovPerika i veštački brkovi agenta CIA Majkla Selersa. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Zamenik sekretara američke ambasade u Rusiji i agent CIA Majkl Selers, uhapšen je u Moskvi u martu 1986. godine kada je stupio u vezu sa agentom kontraobaveštajne službe KGB-a. Američki agent je za tu priliku promenio izgled stavivši periku i veštačke brkove. Selers je posle hapšenja deportovan iz Sovjetskog Saveza.

 

Uređaj za slanje obavešajnih podataka kamufliran u granu drveta. Izvor: Ilja OgarjovUređaj za slanje obavešajnih podataka kamufliran u granu drveta. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Uređaj za prenos obaveštajnih podataka radio-vezom kamufliran u granu drveta pronašle su sovjetske službe blizu vazduhoplovne baze u Istočnoj Nemačkoj. Podatke je primala obaveštajna služba NATO-a u Zapadnoj Nemačkoj.

 

Naočare agenta CIA Genadija Smetanjina sa bočicom otrova ugrađenom u okvir i torba za ribolov agenta FBI i CIA Dmitrija Poljakova sa tajnim džepovima. Izvor: Ilja OgarjovNaočare agenta CIA Genadija Smetanjina sa bočicom otrova ugrađenom u okvir i torba za ribolov agenta FBI i CIA Dmitrija Poljakova sa tajnim džepovima. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Pukovnik Glavne obaveštajne uprave Genadij Smetanjin, koji je ponudio svoje usluge agenciji CIA, otkriven je i uhapšen od strane KGB-a 1985. godine. Imao je naočare u čijem ramu je bila skrivena bočica sa otrovom. U kutiji za naočare se nalazila instrukcija kako kontaktirati sa agentima CIA. Smetanjinu se nije pružila prilika da upotrebi otrov jer je osuđen na smrt streljanjem.

 

General-major Glavne obaveštajne uprave Dmitrij Poljakov preko 20 godina je radio za FBI i CIA. Doživeo je čak i penziju (i to dobru penziju). Uništio je evidenciju o svim svojim tajnim operacijama, izuzev jedne stvari, a to je bila torba za ribolov (sa udicama). Ona je imala tajne džepove za beležnice u kojima su zapisani kodovi za dešifrovanje. Poljakov je jednostavno zaboravio da je uništi. Streljan je 1987. godine.

 

Oprema agenta CIA Aleksandra Ogorodnjika. Izvor: Ilja OgarjovOprema agenta CIA Aleksandra Ogorodnjika. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Zamenik sekretara Sovjetske ambasade u Kolumbiji Aleksandar Ogorodnjik vrbovan je za agenciju CIA početkom 1970-ih. Kontraobaveštajna služba KGB-a ga je otkrila i uhapsila posle čega je on u junu 1977. godine izvršio samoubistvo u Moskvi. CIA nije znala za Ogorodnjikovu smrt, što je pomoglo KGB-u da identifikuje njegove zapadne kontakte u Moskvi.

 

Nož Aleksandra Ogorodnjika i kutija koju je za njega ostavila Marta Peterson. Izvor: Ilja OgarjovNož Aleksandra Ogorodnjika i kutija koju je za njega ostavila Marta Peterson. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Agent CIA Marta Peterson radila je u ambasadi, tako da je imala diplomatski imunitet. Ona je na moskovskom Krasnoluškom mostu ostavila za Aleksandra Ogorodnjika kutijucu kamufliranu u kamen. KGB je uhvatio Petersonovu na delu posle čega je ona deportovana iz zemlje.

 

Oprema Estonske obaveštajne službe. Izvor: Ilja OgarjovOprema Estonske obaveštajne službe. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Početkom 2000-ih su pripadnici Uprave federalne službe bezbednosti u Pskovskoj oblasti primetili sumnjivi automobil blizu ulaza u zgradu. U njemu su pronašli opremu za snimanje koja je pripadala Estonskim specijalnim službama.

 

Špijunska oprema agenta CIA Petra Popova. Izvor: Ilja OgarjovŠpijunska oprema agenta CIA Petra Popova. Izvor: Ilja Ogarjov

 

KGB je 1959. godine uhvatio pukovnika Glavne obaveštajne uprave Petra Popova, koga je CIA vrbovala u Austriji. On je Amerikancima dao podatke o sovjetskoj obaveštajnoj službi u Austriji i o prvoj sovjetskoj vojnoj vežbi na kojoj je primenjeno nuklearno oružje. Vojni kolegijum Vrhovnog suda SSSR-a osudio ga je 1960. godine na smrt streljanjem.

 

Koferi japanskog diplomate sa iznenađenjima u njima. Izvor: Ilja OgarjovKoferi japanskog diplomate sa iznenađenjima u njima. Izvor: Ilja Ogarjov

 

U decembru 1935. godine dve sovjetske državljanke su pokušale da pobegnu iz zemlje u koferima japanskog diplomate. S obzirom da je u pitanju bio diplomata, njegov lični prtljag nije pregledan. Međutim, zbog velike hladnoće i dugog čekanja na sovjetsko-poljskoj granici jedna od njih se odala, posle čega je i druga otkrivena. Obe su uhapšene.

 

Uređaj za slanje obaveštajnih podataka kamufliran u panj. Izvor: Ilja OgarjovUređaj za slanje obaveštajnih podataka kamufliran u panj. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Jednom je kontraobaveštajna služba KGB-a otkrila američki visokotehnološki uređaj za snimanje kamufliran u panj i postavljen blizu protivraketne baze nedaleko od Moskve. Uređaj je snimao vojnotehnološke parametre i slao podatke na vojnoizviđački satelit.

 

Mini-kamera japanskog špijuna. Izvor: Ilja OgarjovMini-kamera japanskog špijuna. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Agenti sovjetske kontraobaveštajne službe konfiskovali su mini-kameru japanskog špijuna na ruskom Dalekom istoku 1942. godine.

 

Špijunska oprema britanskog i američkog agenta Olega Penjkovskog. Izvor: Ilja OgarjovŠpijunska oprema britanskog i američkog agenta Olega Penjkovskog. Izvor: Ilja Ogarjov

 

U oktobru 1962. kontraobaveštajna služba KGB-a je uhvatila agenta MI6 i CIA, pukovnika Glavne obaveštajne uprave Olega Penjkovskog. On je mini-kamerom Minox napravio oko 5.000 fotografija sovjetskog naoružanja, što je imalo ogromnu vrednost za zapadne obaveštajne službe. Penjkovski je u maju 1963. godine osuđen na smrt streljanjem.

 

Pištolj sakriven u knjizi. Izvor: Ilja OgarjovPištolj sakriven u knjizi. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Udžbenik iz političke ekonomije (izvanredna knjiga!) sa skrivenim u njemu mađarskim pištoljem „Liliput Kal“ kalibra 6,35 mm proizvedenim 1925. godine konfiskovan je od nemačkog špijuna neposredno pred početak Drugog svetskog rata.

 

Igla sa otrovanim vrhom, lampa i pištolj sa prigušivačem američkog špijuna, pilota Frensisa Pauersa. Izvor: Ilja OgarjovIgla sa otrovanim vrhom, lampa i pištolj sa prigušivačem američkog špijuna, pilota Frensisa Pauersa. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Američki pilot Frensis Gari Pauers oboren je kod Sverdlovska (danas Jekaterinburg) 1. maja 1960. godine raketom zemlja-vazduh dok je u špijunskom avionu U-2 leteo iznad sovjetske teritorije.

 

Fragment oborenog američkog špijunskog aviona U-2. Izvor: Ilja OgarjovFragment oborenog američkog špijunskog aviona U-2. Izvor: Ilja Ogarjov

 

Pilot je uspeo da se katapultira. Kada je uhvaćen, sovjetski agenti su pronašli kod njega iglu sa otrovanim vrhom, lampu i oružje američkih specijalnih službi – pištolj High Standard HDM sa montiranim prigušivačem. Pauers je 10. februara 1962. godine zamenjen za sovjetskog obaveštajca Rudolfa Abelja koji je bio uhapšen u SAD.

 

„Ruska reč“ se zahvaljuje Centralnom pograničnom muzeju Federalne službe bezbednosti za pomoć u pripremanju fotografija za ovaj članak.

 

Autor: Boris Jegorov,
Ruska reč  • Izvor
  • Štapovi sa oštricama. Izvor: Ilja Ogarjov / Ruska reč/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost