Engleska i Južna Koreja nameštali domaćina svetskog šampionata u fudbalu
booking.com
Početna stranica > Novosti

Engleska i Južna Koreja nameštali domaćina svetskog šampionata u fudbalu

Engleska i Južna Koreja nameštali domaćina svetskog šampionata u fudbalu
28.06.2017. god.


Princ Vilijem i bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kameron prisustvovali su sastanku na kojem se razgovaralo o razmeni glasova između Engleske i Južne Koreje za vreme izbora države-domaćina svetskog šampionata u fudbalu 2018. i 2022. godine, navodi se u izveštaju bivšeg šefa Istražne palate Komiteta za etiku FIFA Majkla Garsije.

FIFA je objavila kompletan izveštaj o istrazi procedure izbora zemalja-domaćina svetskog prvenstva 2018. i 2022. godine. Engleska je podnela kandidaturu za održavanje svetskog prvenstva 2018. godine, a Južna Koreja 2022. godine, ali su na kraju održavanje turnira dobile Rusija i Katar.

U Garsijinom izveštaju se govori da je predstavnik engleske kompanije koja je podnela zahtev, Džef Tompson, potvrdio da je u društvu Kamerona i princa Vilijama imao u decembru 2010. godine sastanak sa u tom trenutku potpredsednikom FIFA Čong Mondžunom u jednom hotelu u Cirihu uoči procedure izbora domaćina dva mundijala.

„Premijer je zamolio Čong Mondžuna da glasa za kandidaturu Engleske. Taj je odgovorio da će to uraditi ako Tomson dâ svoj glas Koreji. Tompson je pristao“, navodi se u izveštaju na osnovu podataka koje je dala engleska delegacija. Čong Mondžun je porekao da se sastanak održao.

Kasnije je Mondžun nameravao da učestvuje u izboru za novog šefa FIFA u februaru 2016. godine, ali je u oktobru 2015. godine bio suspendovan iz komiteta FIFA za etiku za fudbalske poslove na šest godina. U Garsijinom izveštaju se govori i da nisu otkrivena nikakva kršenja ruskog organizacionog komiteta „Rusija 2018“ tokom kampanje za kandidaturu.  • Izvor
  • foto: © AFP/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost